Antonina Radu, capitanul ISU care a facut controale in Colectiv, plasata in arest la domiciliu, marti, a fost arestata preventiv de Curtea Militara de Apel, care a admis contestatia Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitala.

Curtea Militara de Apel a admis, sambata, contestatia procurorilor DNA impotriva deciziei Tribunalului Militar Bucuresti, din 10 noiembrie, si a dispus ca Antonina Radu sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile. De asemenea, in acelasi caz, instanta i-a respins contestatia lui Petrica George Matei, cel de-al doilea angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti- Ilfov care a efectuat verificari in clubul Colectiv, si a hotarat ca acesta sa ramana in arest, scrie MEDIAFAX.

Decizia luata de Curtea Militara de Apel este definitiva.

Tribunalul Militar Bucuresti a decis, marti, arestarea preventiva pentru 30 de zile a capitanului George Matei si a dispus plasarea in arest la domiciliu a colegei sale, capitan Antonina Radu, in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv. Decizia a fost insa contestata de inspectorii ISU si de DNA, in cazul Antoninei Radu.

Potrivit motivarii Tribunalului Militar Bucuresti, Antonina Radu si Petrica George Matei, in loc sa informeze conducerea ISU si sa ia masuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv si remedierea imediata a acestora, "prestau servicii pentru persoanele juridice si fizice, care ar fi trebuit sa fie controlate de acestia, ceea ce e eveident, este total impotriva prevederilor legii si regulamentelor care reglementeaza activitatea ofiterilor ISU".

De asemenea, judecatorul de drepturi si libertati subliniaza si ca sunt ernoate sustinerile apararii potrivit carora nu exista o legatura de cauzalitate intre faptele inculpatilor si "dezastrul produs la Colectiv".

"Dimpotriva faptele celor doi inculpati sunt printre cele mai importante in lantul cauzal care a dus in final la aceasta catastrofa,- fara indoiala ca in acest lant cauzal exista si multi alti vinovati ale caror actiuni sau inactiuni au avut o contributie directa sau indirecta la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ, astfel este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizeaza masiv ISU - cum se poate vedea din dosarul de urmarire penala (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori apartinand acestei institutii masiv sponsorizate si eventual sanctionat drastic de acestia, de asemenea practica incetatenita ca organele de control sa devina prestatori de servicii pentru cei controlati , practica existenta la scara larga la diferite institutii de control nu poate sa nu fie in atentia sefilor ierarhici ai celor doi inculpati la toate palierele, unii dintre acestia sustinand cu seninatate ca nu au avut cunostinta de faptele celor doi, ca nu au fost informati, etc (vezi ex. sef birou prevenire incendii fila 90, vol 2 dosar urmarire penala), altii cerand note explicative, etc", se mai mentioneaza in motivare.

Citeste si:
Explozie într-un bloc din Buzău. Un bărbat a suferit arsuri de 30%...
Explozie într-un bloc din...

In documentul citat se arata ca dei doi angajati ISU puteau sa estimeze riscurile la care se expuneau persoanele care intrau in Clubul Colectiv. "Gravitatea exceptionala a faptelor comise de inculpati, rezida in consecintele catastrofale generate de aceste fapte, inculpatii, datorita pregatirii lor, putand sa estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune in concret persoanele care participau la activitati in clubul respectiv. Or, in loc sa faca toate demersurile prevazute de legile in vigoare, regulamentele si ordinele superiorilor si fisa proprie a postului fiecaruia, pentru a elimina aceste riscuri, au actionat in sens contrar, colaborand practic cu societatea controlata pentru acoperirea deficientelor majore existente si care in final au adus la dezastrul din 30 octombrie 2015", se mai precizeaza in documentul citat.

Citeste si:
Decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar ieșean...
Decizia instanței de liberare...

Judecatorul de drepturi si libertati a mentionat ca este necesara privarea de liberatate a capitanului Petrica George Matei "pentru inlaturarea unui pericol social ridicat generat de neincrederea indusa opiniei publice in institutii importante ale statului, prin modul in care a actionat ca reprezentant al acestora".

In ceea ce o priveste pe Antonina Radu, Tribunalul Militar Bucuresti arata ca, aceasta are in ingrijire o fiica de opt ani si un frate de 42 de ani fara niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat, iar in cazul ei nu se impune masura arestarii preventive. "Judecatorul de drepturi si libertati constata ca sunt indeplinite conditiile generale de luare a masurii arestului la domiciliu, aceasta masura fiind necesara si suficienta pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, fiind in conditiile particulare mentionate proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse inculpatei", se mentioneza in documentul citat.

Citeste si:
Parlamentul a decis! Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de...
Parlamentul a decis! Niculae...

Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) i-au retinut, luni, pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti, la data faptelor, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"In perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu", se arata in ordonanta de retinere intocmita de procurori.

Astfel, cei doi angajati ai ISU ar fi permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, "aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta."

Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv: "E timpul sa ne trezim cu totii"
Doi ani de la Colectiv: "E...

"Prin aceasta s-a asigurat obtinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti, reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data dezastrului 30.10.2015", se mai arata in ordonanta de retinere.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. In doua saptamani de la tragedie au decedat alte 28 de persoane, numarul victimelor ajungand, vineri, la 55.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa noua au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia, unul in Franta si Loredana Darescu in Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.