Trei dintre pacientii internati in Spitalul de Arsi dupa incendiul din clubul Colectiv sunt in continuare in stare critica si alti doi sunt in stare grava, dar cu evolutie buna, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, dr. Adrian Stanculea.

"Dupa toate transferurile si evenimentele neplacute din weekend, am mai ramas cu trei bolnavi in stare critica si doi bolnavi in stare grava. Evolutia celor doi bolnavi speram sa fie buna, par a se indrepta spre bine, mai au niste etape de trecut pana li se vindeca arsurile si speram ca vor fi bine", a spus dr. Adrian Stanculea.

El a precizat ca dintre cei trei pacienti aflati in stare critica, unul este foarte grav, unul mediu si un altul ar putea avea o evolutie grava, adica ar putea sa treaca de etapa critica. "Poate vom reusi sa il desprindem de ventilator. Vom vedea", a precizat Stanculea.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi a adaugat ca deocamdata nu sunt noi informatii privind alte transferuri, dar o alta echipa de medici straini ar putea ajunge luni.

Medicul a mai spus ca Spitalul de Arsi a primit de la Ministerul Sanatatii kituri pentru intoxicatia cu cianuri.

"Aceasta intoxicatie cu cianuri nu a parut foarte manifesta, pentru ca acolo este un intreg mecanism care ar trebui sa se regaseasca: niste dozari care nici la noi, nici la alte spitale, nu au aparut ca fiind mari. Deci nu au existat niste semne de intoxicatie cu cianura la bolnavi, la momentul venirii, asa ca utilitatea acelui kit, la acel moment, mi-e greu sa o definesc. (...) Mi-e greu sa vorbesc de utilitatea lui de la inceput, pentru ca noi ne-am confruntat cu asemenea intoxicatii si nu au fost semnele unei intoxicatii severe cu cianuri", a precizat Stanculea.

Precizarile au fost facute dupa ce presa a scris ca, dupa incendiul din clubul Colectiv, spitalele nu aveau in dotarea standard antidotul impotriva intoxicatiilor cu fum. Cyanokit, un medicament aprobat in UE din 2007, este folosit in cazul intoxicarilor cu cianuri, in cazul victimelor care au inhalat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite in spatii inchise. Pe site-ul companiei producatoare, indicatia este ca acest medicament sa fie administrat cat mai repede cu putinta. Medicamentul este un tratament-standard in SUA, Marea Britanie sau Franta, in cazurile de intoxicari cu fum.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Toate cele 26 de persoane care au decedat in seara tragediei din clubul Colectiv aveau in sange monoxid de carbon si acid cianhidric in doza toxica, iar la 18 dintre acestea, concetratiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.

"Toate victimele au fost expuse in grad diferit la concentratii ridicate de funingine, aerosoli si gaze toxice generate in incendiu, intre care monoxidul de carbon si acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. In aceste tipuri de incendii rezulta insa si alte tipuri de substante toxice: poliuretanul (ex. bureti folositi in antifonare etc.) si poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etansarea racordurilor de teava) genereaza acid cianhidric si izocianati, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) genereaza hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul genereaza hidrogen sulfit, acroleina, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.", arata raportul INML.

Citeste si:
Actrița Anne Heche, spitalizată în stare gravă în urma unui...
Actrița Anne Heche,...

In raport se mentioneaza ca la toate aceste substante, efectele toxice se manifesta imediat, ca urmare a actiunii directe, scrie MEDIAFAX.

Multe dintre aceste substante determina in corpul uman si manifestari toxice la distanta in timp fata de expunerea initiala, ceea ce face ca persoane care se afla internate in spital sa prezinte o patologie combinata postcombustionala (arsuri) si toxica.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In zece zile de la tragedie au decedat alte 19 de persoane, numarul victimelor ajungand, luni, la 46.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre cei internati, 83 sunt in continuare spitalizati in Capitala, iar 35 au fost transportati spre unitati sanitare din strainatate, insa patru au decedat. Ultima care a decedat, luni, la o clinica din Israel, este jurnalista si fotografa Teodora Maftei, care fusese transferata saptamana trecuta, la o clinica din Israel. Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator in aeronava care il transporta la o clinica din Elvetia si care a fost intoarsa din drum. Alti doi raniti au decedat sambata, dupa ce au ajuns in Olanda.

Citeste si:
Bode, despre incendiul de la „Matei Balș”: Nu mai sunt persoane în...
Lucian Bode, despre incendiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.