Cererea de stingatoare a crescut foarte mult in urma tragediei din Clubul Colectiv, insa piata este invadata de produse de proasta calitate, periculoase, din cauza lipsei controlului din partea autoritatilor, potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Stingatoare, Constantin Toma.

"Produsele sunt un pericol public. Ar trebui sa se discute ce inseamna ca stingatoarele sunt foarte proaste. In Israel s-a facut puscarie pe treaba asta. Pe vremea lui Ceausescu trimiteam stingatoarele din fabrica cu receptie militara. In momentul acesta, ce se vinde pe piata sunt produse contrafacute. (...) S-a vorbit despre un stingator de tip spray in cazul Clubului Colectiv. S-au dus cu un stingator de masina si s-a fasait. Nu a putut sa faca nimic", a declarat Toma pentru MEDIAFAX.

Constantin Toma, care este proprietarul grupului de firme Romet, cu afaceri anuale de cateva sute de milioane de euro, mai spune ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) si ISCIR nu controleaza calitatea produselor pentru stingerea incendiilor.

"Este absolut incredibil. Pompierii nu-si fac treaba deloc. Au structura de supraveghere a pietei - IGSU. Am fost si personal, ca presedinte al asociatiei, am facut si un ONG pentru treaba asta. Am fost inclusiv la comandantul pompierilor. L-a chemat pe cel de la supravegherea pietelor - un maior, sunt vreo doi pe toata tara, maiorul si inca unul. Nu fac absolut nimic. Mai este o structura care se numeste ISCIR, pentru supravegherea pietei din partea Ministerului Economiei, care nu verifica nimic", a spus Toma.

Stingatoarele lucreaza la o presiune de 24 de bari si pot exploda oricand, pentru ca nu respecta nicio legislatie, nicio prescriptie tehnica, a mai afirmat presedintele Asociatiei Producatorilor de Stingatoare.

"Ce se livreaza si aici si la nivel de sprinklere, pentru ca in spatiile mari, cum era si cel in care s-a intamplat nenorocirea, erau necesare si sprinklere. Si acestea se aduc cu tonele si sunt de foarte, foarte proasta calitate, iar in caz de se intampla ceva nu functioneaza. Stingatoarele sunt un pericol in sine, pentru ca pot exploda, iar in al doilea rand nu-si fac treaba. Pulberea este de foarte proasta calitate. (...) Alea nu sunt stingatoare, sunt niste produse vopsite rosu, pe care scrie stingator", a adaugat el.

Potrivit acestuia, din China se importa peste 90% din stingatoare si materialele folosite de fabricile care produc in Romania, multe cu actionariat chinez.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Grupul Romet a deschis in 2012 o fabrica la Buzau pentru a produce stingatoare, conform standardelor din vestul Europei, insa importurile de produse necontrolate au dus la inchiderea fabricii dupa numai doi ani.

"Am zis ca facem fabrica de stingatoare la Buzau si rupem tot. Dar daca organele statului nu-si fac datoria, ne-am rupt noi. E o investitie de patru milioane de euro la care acum ne uitam. (...) La nivel de calitate am avut certificat de la cel mai al dracu laborator din Europa, care e in Germania. (...) Am putea da drumul din nou, dar trebuie sa se ceara si stingatoare bune pe piata. Este exact cum a spus presedintele si cum a scris si presa - e legat de coruptie, de incompetenta si, as spune eu, si de lene a statului care trebuie sa vina in control pe treaba asta", a declarat seful asociatíei.

El mai spune ca Guvernul trebuie sa inaspreasca legislatia si in privinta calitatii echipamentelor pentru stingerea incendiilor, pe langa verificarile care trebuie sa ateste existenta acestora, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

"Degeaba Guvernul ia masuri legislative mai dure, daca echipamentele de stingere a incendiilor sunt ele insele un pericol. Baietii astia pe care ii platim, IGSU, si care par intotdeauna niste eroi - eroii sunt amaratii aia care se duc in foc - baietii astia care trebuie sa faca verificarea nu o fac. Trebuie sa faca verificarea pe calitatea echipamentului, nu ca le lipsesc trei stingatoare. Sa doteze pentru verificari un laborator din Bucuresti, ca teoria o stiu foarte bine, dar nu fac nimic", a declarat Toma.

In prezent, cererea vine din zona privata, de la restaurante, cluburi si alte firme, dupa ce in trecut comenzile din partea acestora au fost foarte mici, "pentru ca nu-i controla nici dracu", a spus el.

In urma tragediei din Clubul Colectiv, vanzarile de produse pentru stingerea incendiilor au crescut puternic, dar in principal pe segmentul de stingatoare, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, directorul general al distribuitorului de produse pentru stingerea incendiilor Multilogic, Dragos Grijeicu. Firma distribuie produse prin intermediul mai multor site-uri.

"Cererea a crescut foarte mult, iar lumea suna continuu. S-a creat o isterie. In general se cumpara stingatoare, sprinklere-le sunt instalatii serioase. Suna oameni cu afaceri cum ar fi restaurante, baruri sau gradinite si care vor 3, 5 sau 10 stingatoare. Au sunat si de la mai multe universitati si chiar unitati militare, care au nevoie sa faca revizia anuala"
, a afirmat el.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

In urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti.

Incendiul din Clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului ca a fost permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a localului, precum si a desfasurarii unui foc de artificii in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, preciza Parchetul instantei supreme.

Clubul Colectiv nu avea autorizatii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, potrivit secretarului de stat Raed Arafat.

La o zi de la producerea tragediei, primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, afirma ca localul nu are autorizatii de la ISU pentru ca aveau o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.