Traian Basescu spune ca, prin decizia de confirmare a urmaririi penale in cazul sau, in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak, procurorul general ”face un joc politic pe masura jocului pe care l-a facut atunci cand a spus ca, militar fiind, a tras dupa teroristi, cand noi nu am avut teroristi”.

Fostul presedinte a lansat, vineri, un atac dur la adresa procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, spunand ca inainte de a da decizia de redeschidere a dosarului acesta trebuia sa vada daca exista ”macar urme de dovezi”, avand in vedere gravitatea faptelor pe care le acuza.

”Nici nu as fi putut concepe ca un leu din banii destinati rascumparii ziaristilor sa fie insusiti de mine. Nu am luat niciun cent, este exclusa aceasta posibilitate, cu atat mai mult cu cat in acea operatiune nu s-au vehiculat bani. Pentru mine este o mare dezamagire ca un procuror general al republicii a putut sa puna sub semnul intrebarii acest lucur. Probabil sa toti gandesc dupa nivelul moral pe care il au. Iata ca procurorul general al Romaniei a crezut ca presedintele poate sa faca asa ceva dintr-o operatiune de salvare. Asta e nivelul moral. Dincolo de a se repezi direct la presedinte, procurorul general ar fi trebuit sa constate daca exista niste probe in acest sens. E evident ca domnul procuror general face un joc politic pe masura jocului pe care l-a facut pentru el cand a spus ca, militar fiind, a tras in teroristi cand noi nu am avut teroristi si si-a luat pamant ca revolutionar”, a declarat Basescu la sediul Miacarii Populare, scrie MEDIAFAX.

Fostul presedinte a mai spus ca procurorul general ”genereaza o haituire politica prin numarul mare de dosare a caror redeschidere a cerut-o”.

Judecatoria Sectorului 5 a confirmat urmarirea penala in cazul lui Traian Basescu, in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului presedinte o plangere privind jurnalistii rapiti in Irak.

Instanta a constatat ca este legala si temeinica ordonanta procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 23 martie si a confirmat redeschiderea urmaririi penale in cazul fostului presedinte Traian Basescu.

Instanta a mai constatat ca a ramas fara obiect cererea de redeschidere a urmaririi penale pentru Vasile Blaga, in urma denuntului formulat de Corneliu Vadim Tudor in 25 noiembrie 2009. Acesta sustinea ca fostul presedinte Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Decizia Judecatoriei Sectorului 5 este definitiva.

Dosarul a ajuns la Judecatoria Sectorului 5 in urma unei decizii din 6 august a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca aceasta instanta este competenta sa judece cazul, pentru ca Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.

In 6 august, Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citati in acest dosar, si au stat la instanta doar cateva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5. Procurorul a mentionat ca, in cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost inchisa in 2010, printr-o decizie de neincepere a urmaririi penale. Fata de Traian Basescu, insa, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea functiei de presedinte al Romaniei.

Citeste si:
Bogdan Licu a fost propus prim-adjunct al procurorului general
Bogdan Licu a fost propus...

Procurorii de la Parchetului instantei supreme au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor, care a decedat in 14 septembrie. Pentru a putea continua cercetarile penale in acest caz, procurorii PICCJ au cerut Judecatoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmaririi penale, iar in urma analizarii dosarului magistratii instantei bucurestene au decis ca nu sunt competenti sa judece cauza si au trimis-o magistratilor de la instanta suprema.

Potrivit unei adrese a Biroului de informare si relatii publice din cadrul Parchetului instantei supreme, trimisa in septembrie, la solicitarea MEDIAFAX, in 12 dosare penale care il privesc pe Traian Basescu s-a dispus reluarea urmarii penale, fiind trimise la instanta in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale.

Citeste si:
Mircea Diaconu: Premierul nu il decide presedintele Romaniei. Il...
Mircea Diaconu: Premierul nu...

In sapte dintre dosare judecatorii au confirmat deja redeschiderea urmaririi penale.

Conform documentului citat, reluarea urmarii penale s-a dispus in conformitate cu dispozitiile articolului 335, alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit caruia "in cazul in care au aparut fapte sau imprejurari noi din care rezulta ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia clasarea, procurorul revoca ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale"

"In doua dintre dosarele redeschise a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv infractiunile de abuz in serviciu, fals in declaratii si uz de fals, iar intr-un dosar a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Traian Basescu sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj", se preciza in adresa PICCJ.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Intre altele, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au cerut instantei sa confirme reinceperea anchetei cu privire la modul in care fostul sef al statului a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala.

Procurorii PICCJ au dispus redeschiderea urmaririi penale fata de Traian Basescu pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii. Aceasta masura a fost confirmata, ulterior, de Judecatoria Sectorului 1, iar cercetarile in acest dosar vizeaza modul in care Traian Basescu a inchiriat, iar mai apoi a intrat in posesia unui etaj al casei din strada Mihaileanu, in perioada in care a ocupat functia de primar general.

Traian Basescu declara ca nu ii este frica de redeschiderea dosarelor care il privesc, aratand ca este vorba de o vanatoare, ca a mai trecut prin acest lucru in 2003 - 2004 si ca sunt procurori care doresc sa fie supusi politicienilor pentru a-i promova in functii.

Intrebat, la o emisiune a postului B1 Tv, in legatura cu faptul ca este anchetat penal, daca ii este frica ca o sa fie arestat, fostul presedinte a raspuns: "Nu si nici macar nu-mi este frica de evolutia dosarelor, fie ca e vorba de dosarul Mihaileanu, de cel cu pamantul, cu spalare de bani sau fie stiu eu ce alt dosar. Stiu ca intotdeauna am respectat legea. (...) Stiam ca Nitu este vanator de teroristi la revolutie, acu' vad ca a inceput sa fie vanator de fost presedinte”.

El spunea ca se asteapta ca pe numele sau sa fie deschise 60-80 de dosare penale, sustinand ca atunci cand si-a terminat mandatul de primar impotriva sa erau depuse 700 de plangeri de catre chiriasi ai unor imobile nationalizate si de catre "mici afaceristi" carora Primaria Capitalei, pe care a condus-o in perioada 2000-2004, le-a demolat chioscurile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.