Candidatul independent la alegerile prezidentiale, sustinut de catre Pro Romania si ALDE, Mircea Diaconu, a atras atentia, joi, asupra faptului ca nu presedintele Romaniei este cel care decide premierul.

Diaconu a declarat, in cadrul unei intalniri cu electoratul din Botosani, ca primul-ministru este decis "de jocul politic", iar seful statului este cel care "da greutate" prin juramantul de credinta depus in fata sa.

"Premierul nu il decide presedintele Romaniei. Il decide jocul politic si mai ales votul cetatenilor. De acolo decurge un prim-ministru si e vorba de o asumare a unui partid care a castigat alegerile. El desemneaza, el numeste, el mizeaza pe unul dintre dansii. Acela este semnalat presedintelui, care e obligat, apropo de ce se intampla astazi, sa detecteze o posibila majoritate cu buna credinta si, abia dupa ce exista majoritatea asta cu buna-credinta si solida, ea spune cine trebuie sa fie prim-ministru, el il desemneaza, ei fac guvernul, guvernul si programul de guvernare", a afirmat Diaconu.

El a comparat desemnarea premierului cu o casatorie, la care ofiterul de stare civila nu alege unul dintre soti, ci doar consfinteste decizia acestora.

"Nu presedintele face numirea asta. El ii da greutate, prin actul final, juramantul si asa mai departe. Exact ca la casatorie. Nu ofiterul starii civile iti alege nevasta. Ti-o alegi tu singur si vii la el, iar el cu autoritatea lui zice: 'Poftim! Sunteti de azi inainte sot si sotie'", a mai adaugat candidatul Mircea Diaconu, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.