Carnea rosie si carnea procesata au potentialul de a cauza cancer in organismul uman, potrivit unui raport intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), spre nemultumirea reprezentantilor din industria carnii, care au spus ca studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetatori de la International Agency for Research on Cancer (IARC) si publicat luni in Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesata - precum salam si sunca - in categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer si include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun si gazele de esapament, informeaza site-ul publicatiei The Wall Street Journal.

Carnea rosie din fripturi si frigarui este considerata "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scara larga (glifosat). IARC, considerat o autoritate in evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citeaza o serie de studii care au ajuns la concluzia ca exista dovezi puternice care sprijina o asociere intre consumul excesiv de carne rosie si declansarea cancerului colorectal, care ocupa locul al treilea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

Includerea carnii procesate in acea categorie de risc a avut la baza dovezi care au asociat consumul acestor preparate cu cancerul colorectal si cu cancerul de stomac, in timp ce includerea carnii rosii in alta categorie de risc a tinut cont de o asociere pozitiva cu cancerul colorectal, cancerul pancreatic si cancerul de prostata, au precizat autorii raportului, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la IARC au analizat peste 800 de studii si s-au concetrat in analiza lor pe cercetari aprofundate, realizate pe populatia generala si care a inclus o monitorizare indelungata a participantilor. Potrivit acestor studii, chiar si o cantitate mica de carne procesata, consumata zilnic, este asociata cu un risc sporit de aparitie a anumitor tipuri de cancer. De exemplu, intr-o analiza ce a inclus 10 studii, cercetatorii au detectat un risc cu 17% mai mare de aparitie a cancerului colorectal la fiecare 100 grame de carne rosie consumata pe zi si un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal pentru un consum zilnic de 50 de grame de carne procesata.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Totusi, in analiza generala, datele nu au mai fost la fel de clare in ceea ce priveste riscul de cancer asociat consumului de carne rosie, in comparatie cu cel asociat consumului de carne procesata, au precizat autorii raportului. "Nu a fost detectata o asociere clara in mai multe studii de calitate" si a fost dificil sa se separe influentele avute de dieta si de alti factori care tin de stilul de viata si care ar putea fi asociati cu cancerul, precum fumatul si absenta exercitiilor fizice, au precizat autorii raportului, determinandu-i pe expertii din comitetul de decizie sa ajunga la concluzia ca exista dovezi limitate in cazul oamenilor in privinta caracterului carcinogen al consumului de carne rosie.

Raportul IARC confirma recomandarile precedente ale expertilor in domeniu. In 2011, World Cancer Research Fund a ajuns la concluzia ca exista dovezi puternice potrivit carora atat carnea rosie, cat si carnea procesata duc la o crestere a riscului de cancer colorectal, sfatuindu-i pe oameni sa nu manance mai mult de 500 de grame pe saptamana de carne de vita, porc sau oaie. Aceasta cantitate este echivalentul a trei sau patru bucati mici de friptura. Aceeasi organizatie recomanda o limitare cat mai mare a consumului de produse procesate, precum sunca si salamul.

Citeste si:
OMS a anunțat sfârșitul pandemiei COVID-19. Ce amenințări ne pândesc
OMS a anunțat sfârșitul...

Rezultatele furnizate de un panel de 22 de persoane, constand in savanti din 10 tari, au atras deja criticile reprezentantilor industriei carnii care neaga de multi ani validitatea acestor studii, finantand in schimb alte studii care reliefeaza beneficiile consumului de carne.

Concluziile formulate de OMS "sfideaza atat bunul simt, cat si zecile de studii care nu arata nicio corelatie intre carne si cancer si alte studii ce arata multele beneficii ale unor diete echilibrate si care includ carne", afirma North American Meat Institute (NAMI) din Washington, o institutie care reprezinta interesele si face lobby pentru producatorii de carne americani, precum Tyson Food Inc si JBS USA, intr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri.

"Este foarte clar faptul ca in cazul raportului IARC multi dintre cercetatori au vizat un anumit rezultat, in pofida unor date despre consumul de carne care erau vechi, neconcludente si autoraportate", a spus Betsy Booren, vicepresedinte al departamentului de Cercetari Stiintifice din cadrul NAMI. "Au denaturat datele pentru a se asigura ca ajung la un rezultat specific".

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Reprezentantii industriei carnii se contrazic de multe decenii cu autoritatile medicale internationale si cu cele americane in ceea ce priveste rolul pe care il are carnea intr-o dieta echilibrata. Cea mai recenta "batalie" de acest gen a avut loc cu ocazia intocmirii Ghidului de dieta pentru americani, un document intocmit de Departamentul Agriculturii si Sanatatii din Statele Unite, care sta la baza programelor de educatie nutritionala si de asistenta in privinta alimentatiei.

Grupurile ecologiste, asociatiile de protectia animalelor si cele din domeniul sanatatii publice recomanda de multi ani consumatorilor sa evite carnea din cauza efectelor negative pe care consumul de preparate din carne il genereaza asupra sanatatii si a mediului inconjurator, in timp ce producatorii de carne promoveaza atributele pozitive ale acesteia, insistand asupra continutului ridicat de proteine, vitamine si fier din aceste produse.

Citeste si:
Gogoașă din „Trăsniții”, diagnosticat cu cancer. Cum se simte...
Gogoașă din „Trăsniții”,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.