Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat luni, dupa consultarile cu parlamentarii PSD pe proiectul de lege referitor la vaccinare aflat in etapa dezbaterii publice, ca ministerul isi va asuma efectele vaccinarii si ca el sustine "informarea si posibilitatea parintelui de a alege".

Intrebat daca ministerul isi va asuma efectele vaccinului, Banicioiu a spus: "Da, isi va asuma efectele vaccinului, chiar asta este una dintre prevederile propunerii legislative. (...) Evident si partea de tratament, dar si partea financiara."

Ministrul a adaugat ca daca vor exista probleme cu stocurile de vaccinuri, Ministerul Sanatatii va putea fi tras la raspundere. "Va putea fi tras la raspundere, in primul rand, pentru ca va putea fi facut un calendar multi-anual foarte serios, va fi stabilit un necesar foarte serios. Si aici s-au ridicat cateva probleme de asigurare a stocurilor, care sunt la nivel european. Sunt foarte putini producatori care asigura estul Europei si de aceea cred ca o astfel de lege va usura si din acest punct de vedere lucrurile", a declarat ministrul Sanatatii.

Referitor la prevederile proiectului de lege potrivit caruia copiii care nu sunt vaccinati sa nu mai fie primiti in comunitati, ministrul a spus ca este un aspect aflat inca in dezbatere, dar ca el personal sustine "informarea si posibilitatea parintelui de a alege".

Nicolae Banicioiu a mai spus ca inainte ca proiectul de lege sa fie transmis Parlamentului, vor urma dezbateri si cu alte grupuri parlamentare, cel mai probabil la Camera Deputatilor.

De asemenea, Banicioiu a spus ca proiectul va ajunge in Parlament in cel mult doua saptamani. "Au loc dezbateri publice pe draft pentru ca vrem sa venim cu un draft cat mai complet. Vreau sa va spun ca intr-o perioada foarte scurta de timp, ori saptamana viitoare, ori cealalta vom veni cu legea spre Parlament, deci vom inainta legea catre Parlament. Atunci veti avea draftul, de fapt proiectul de lege final", a declarat ministrul.

"Aceasta intalnire s-a inscris intr-un calendar de dezbateri publice pe care le vom avea pe proiectul pentru legea vaccinarii, aici era vorba de grupul social-democrat, dar noi acceptam discutia si dezbaterea cu orice grup parlamentar, indiferent de partid, orice ONG care are o parere pertinenta, fie ca e pro, fie ca e contra. Suntem prezenti la dezbateri. Aici am venit si cu o prezentare, tocmai ca parlamentarii sa stie despre ce e vorba si sa voteze in cunostinta de cauza", a spus ministrul.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

La inceputul lunii, specialistii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include si sanctiuni, dar este un draft care ar putea sa fie finalizat, probabil, pana la sfarsitul anului, a spus ministrul Sanatatii, precizand ca are amendamente legate de problema celor care refuza vaccinarea, scrie MEDIAFAX.

Proiectul propus de specialisti prevede ca vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii - impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De asemenea, si BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, ar urma sa fie inclus in categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului, "pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie, iar consimtamantul este prezumat". Astfel, parintii vor trebui sa semneze o declaratie daca refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Inscrierea copiilor in gradinite si scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform proiectului propus de specialisti, doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, exceptie facand copiii care "fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari".

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor “asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi parintii nu sunt vizati, amenzi fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii. Amenzile pentru aceste institutii variaza de la 500 la 10.000 de lei.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie si a medicilor din maternitati (publice si private) de a asigura vaccinarea corecta a copiilor. Daca medicii, farmacistii si asistentii medicali nu vor transmite in media si parintilor informatii “corecte si dovedite stiintific” legate de vaccinare, atunci vor fi sanctionati de catre Colegiul Medicilor, care va sanctiona si sesiza autoritatile abilitate si in cazul falsificarii documentelor medicale legate de vaccinare.

Citeste si:
Meseria de marinar va fi predată la un liceu din Tulcea
Meseria de marinar va fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.