Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, ramane in arest la domiciliu, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins definitiv, marti, cererea de inlocuire a masurii cu controlul judiciar, in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

Tribunalul Bucuresti a mentinut, in 6 octombrie, masura arestului la domiciliu luata in cazul lui Marian Vanghelie. Prin aceeasi decizie, instanta a respins, ca neintemeiata, si cererea lui Marian Vanghelie de inlocuire a arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar.

Decizia a fost atacata de Marian Vanghelie la Curtea de Apel Bucuresti, care marti i-a respins contestatia si a mentinut decizia luata de instanta de fond. Hotararea luata de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva, astfel ca Marian Vanghelie ramane in arest la domiciliu si va avea obligatiile si interdictiile stabilite in cadrul masurii preventive.

Marian Vanghelie a spus, dupa judecarea cererii sale la Curtea de Apel Bucuresti, ca vrea sa fie lasat in libertate pentru ca are de intretinut doi copii, dar si pentru ca este student in anul al doilea si vrea sa mearga la cursuri.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a invocat, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, ca vrea sa aiba o viata normala, sa isi poata intretine familia si sa mearga la cursuri, fiind student in anul al doilea la Administratie Publica. "Am aratat si faptul ca sunt student, si faptul ca am doi copii si ca vreau sa particip la o viata normala. Am spus ca la sumele industriale despre care se discuta ar trebui sa doresc eu sa stau in arest la domiciliu", a afirmat Vanghelie, la iesirea de la Curtea de Apel Bucuresti.

Intrebat de jurnalisti cum se simte ca student, in ce an este si ce studiaza, primarul suspendat a spus ca este student la Administratie Publica, fara a preciza la ce universitate, si ca a terminat anul intai. "Sunt la Administratie Publica. Nu pot sa studiez altceva daca 15 ani asta am facut. Ma apuc acum sa invat sa fac marmelada? Am fost la cursuri, puteti sa verificati. Am terminat anul intai si sunt anul doi. Daca vreti, va spun acum zece legi pe de rost", a adaugat Vanghelie.

Citeste si:
Inna, primele declarații despre cererea în căsătorie. Cum au...
Inna, primele declarații...

Intrebat despre faptul ca promitea "dezvaluiri" legate de intalnirea dintre sotia sa, Oana Mizil, si fostul presedinte Traian Basescu, Marian Vanghelie a spus ca "daca va fi ceva de adaugat, va adauga", sustinand ca el stie sa ii respecte pe cei care "sunt barbati in anumite momente". "Nu e o dezvaluire, ca nu inventam acum moneda, au inventat-o fenicienii. Daca va fi ceva de adaugat, o sa adaug. Eu, chiar daca ma cert cu cineva, stiu sa ii respect pe aia care sunt barbati in anumite momente", a mai spus primarul suspendat al Sectorului 5 al Capitalei.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv in 10 iulie, de atunci fiind in arest la domiciliu.

Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de DNA, in 7 iulie, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

In acelasi dosar sunt judecati, sub control judiciar, si omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani. De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

"Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticoruptie.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, incheiate contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Citeste si:
Ordin european de anchetă pentru a afla unde este închisă Elena Udrea
Autoritățile din România emit...

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infractionala a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.

In aceeasi perioada, "o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani", procurorii sustinand ca au fost utilizate circuite financiare fictive, desfasurate de Vanghelie, Niculae si de Laura si Sorin Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.