Directorul Apa Nova Bucuresti, Lavinia Saniuta, a parasit, luni dupa-amiaza, sediul DNA Ploiesti, dupa ce a fost audiata ca martor aproximativ doua ore si jumatate in dosarul in care procurorii anticoruptie ancheteaza fapte de trafic si cumparare de influenta in favoarea companiei Apa Nova.

La iesirea din sediul DNA Ploiesti, Lavinia Saniuta, sotia fostului ministru de Interne Marian Saniuta, a refuzat sa faca declaratii cu privire la prezenta sa la DNA si, intrebata despre ilegalitatile semnalate de catre anchetatori in legatura cu activitatea companiei Apa Nova, Saniuta le-a raspuns jurnalistilor: "Stiti dumneavoastra?", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat ca Lavinia Saniuta a fost citata ca martor in dosarul Apa Nova, iar anchetatorii nu au schimbat incadrarea juridica in privinta acesteia.

Tot luni, la DNA Ploiesti a fost citat si s-a prezentat Mircea Macri, angajat al Apa Nova Bucuresti, care se ocupa de derularea contractului de concesiune incheiat intre Primaria Capitalei si operatorul de servicii de apa si canalizare. Atat Lavinia Saniuta, cat si Mircea Macri au fost citati initial pentru a da declaratii la DNA Ploiesti saptamana trecuta, insa niciunul dintre ei nu s-a prezentat, Lavinia Saniuta din cauza unor probleme de sanatate, iar Mircea Macri pentru ca nu se afla in tara.

Lavinia Saniuta este director general al Apa Nova Bucuresti din vara acestui an si este, de asemenea, directorul Veolia Romania, din care face parte si Apa Nova alaturi de alte companii membre ale grupului francez Veolia care au afaceri in domeniul furnizarii de apa si agent termic pe teritoriul Romaniei.

In dosarul de coruptie in care este implicat numele companiei Apa Nova Bucuresti au fost audiate si alte persoane din conducerea Apa Nova, intre care directorul executiv Mihai Savin, mai multi directori adjuncti, dar si liderul de sindicat si seful Directiei de paza din cadrul companiei.

In acest dosar au calitatea de suspect cinci persoane, intre care cetatenii francezi Bruno Roche, fost director al Apa Nova, pus sub control judiciar, si Laurent Lalague, de asemenea fost director in cadrul Apa Nova si care nu s-a prezentat la DNA saptamana trecuta, trimitandu-si doar avocatii.

Pe langa cei doi francezi suspectati de cumparare de influenta, in acelasi dosar sunt cercetati pentru cumparare si trafic de influenta Coston Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Citeste si:
Spectacolul „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Piața Unirii...
Spectacolul „Simfonia Apei”...

Pe numele celor trei DNA a cerut instantei emiterea unor mandate de arestare preventiva, insa Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv propunerea procurorilor, fiind cercetati sub control judiciar.

In 24 septembrie, procurorii DNA Ploiesti au ridicat documente de la Apa Nova, Primaria Sectorului 1 si Primaria Capitalei, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societatii. De asemenea, anchetatorii au facut perchezitii si la cinci locuinte si sedii de firme care au legatura cu faptele vizate. O zi mai tarziu, procurorii DNA Ploiesti au ridicat documente si de la sediul Apa Nova Ploiesti, care are contract cu autoritatile din municipiu.

Procurorii arata ca, in perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu si Berevoianu si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General ale municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.

Citeste si:
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de o...
Directorul general al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.