Sistemul medical din Romania se confrunta, constant, cu o serie de probleme si controverse care par fara iesire.

Cardurile de sanatate au reprezentat, insa, cea mai mare controversa legata de domeniul medical in 2015.

Cardurile de sanatate nu sunt valabile pentru orice potential pacient

Desi au fost eliberate pentru toata populatia Romaniei in varsta de peste 18 ani, cardurile de sanatate sunt valabile doar pentru persoanele care detin calitatea de asigurat (salariati cu asigurarea platita, pensionari, asistati social, tineri sub 25 de ani daca urmeaza o forma de invatamant, coasigurati). Astfel, daca o persoana detine un card de sanatate, dar nu este asigurata, ea are acces doar la serviciile medicale de baza. In plus, incepand cu 1 septembrie, asiguratii au acces la serviciile decontate doar in baza cardului de sanatate.


Doar unele cititoare de carduri de sanatate sunt testate si aprobate de CNAS

Pentru ca situatia sa para si mai complicata, nu toate cititoarele de carduri de sanatate sunt testate si aprobate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Toti furnizorii de servicii medicale din Romania trebuie sa achizitioneze unul dintre modele certificate CNAS, care a testat si autorizat o serie de cititoare pentru cardul national de sanatate, iar lista modelelor si furnizorilor este publicata chiar pe site-ul institutiei.

Este important, insa, de retinut ca doar cititoarele certificate de catre CNAS sunt garantate sa functioneze cu cardul national de sanatate si sistemul SIUI. Cu toate acestea, o serie intreaga de modele de cititoare de carduri care indeplinesc conditiile impuse se gasesc si in magazinele online, dupa cum aflam de pe itgstore.ro.


Un sistem defectuos

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat, pe site-ul institutiei, ca la data de 18 septembrie, incepand cu ora 6:55, a aparut o defectiune la sistemul electronic al cardului de sanatate. Dupa mai bine de 5 ore, CNAS a anuntat ca defectiunea a fost remediata, in jurul orei 12:15. Cu toate acestea, reprezentantii unor farmacii din Bucuresti, Ilfov si Brasov declarau ca, dupa cel putin o ora de la presupusa remediere a problemei, sistemul inca nu functiona.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Sistemul electronic al cardului de sanatate nu a functionat online nici la data de 21 septembrie, de la ora 16.30, din cauza unor variatii de tensiune in reteaua electrica, a anuntat CNAS, care a precizat ca pacientii trebuie sa primeasca in continuare servicii medicale. Acestea sunt doar doua dintre situatiile legate de proasta functionare a sistemului, aparute in acest an.


Exodul medicilor din Romania, o alta controversa fara sfarsit

Peste 20.000 de medici au plecat din Romania din anul 2008 si pana in prezent. Principala nemultumire a medicilor este legata de nivelul salarial din tara noastra, dar si de conditiile precare de munca din unitatile sanitare de stat. Tarile alese cu precadere de medicii romani sunt Franta, Anglia si Germania, conform datelor oferite de Colegiul Medicilor din Romania.

Aproximativ 2.450 de medici au solicitat in 2014 certificate profesionale curente pentru a putea lucra in strainatate, conform unui comunicat emis de Colegiul Medicilor din Romania. Numarul reprezinta peste 6% din totalul de 39.000 de medici cu drept de libera pactica si membri ai CMR, conform Medijobs, un site de recrutari din domeniul medical.

Citeste si:
Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie. Pentru ce se...
Începând cu 1 octombrie,...

O veste buna care nu rezolva, insa, problema

In incercarea disperata de a opri migratia in masa a cadrelor medicale din Romania, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta, la 26 august, prin care a decis majorarea cu 25% a salariilor angajatilor din sistemul public medical.

„Masura a fost luata de Guvern in scopul cresterii motivarii personalului din sistemul public sanitar si, implicit, a stoparii migratiei cadrelor medicale catre locuri de munca din strainatate”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.

In plus, de la 1 ianuarie 2016, salariile din sistemul public de sanatate vor fi majorate cu inca 25%. Insa, in ciuda cresterilor salariale ordonate si propuse de Guvern, salariul unui medic roman va ramane cu mult sub cele oferite in Occident, care pot ajunge si la suma de peste 80.000 de euro pe an, conform ibtimes.com.

Citeste si:
Restaurantele s-ar putea reînchide. Controverse din cauza numărului...
Restaurantele s-ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.