Suntem dependenti de curent electric. Locuintele fara o buna retea electrica sunt supuse fluctuatiilor de curent, iar proprietarii se confrunta cu un disconfort major si cu o continua senzatie de nesiguranta.

In plus, desi traim in secolul XXI, curentul electric continua sa cada frecvent in anumite zone ale marilor orase si, mai ales, in casele de vacanta unde mergem sa petrecem cateva zile de concediu. Exista, insa, cateva solutii pentru a reduce un astfel de disconfort si a preintampina in mod eficient pagubele pe care o pana de curent le poate aduce cu sine.

Repara instalatia electrica

Atunci cand vrei sa zugravesti casa, verifica instalatia electrica si acorda-i o atentie deosebita. Daca tocmai ai renovat locuinta in interior si constati ca instalatia functioneaza defectuos, vei fi nevoit sa spargi din nou peretii si s-o iei de la capat. In plus, evita sa „carpesti” instalatia electrica si opteaza pentru schimbarea ei totala, apeland la un bun electrician si la materiale de cea mai buna calitate. Nu in ultimul rand, inainte de a te apuca de treaba, asterne pe hartie, impreuna cu electricianul, planul instalatiei, alege locurile unde iti doresti mai multe prize sau chiar prize noi si construieste circuite electrice diferite pentru aerul conditionat si masina de spalat, care sunt mari consumatoare de energie.


Asigura-te ca locuinta ta e alimentata cu energie electrica 100% din timp

Pentru a avea un termen de comparatie cu privire la amploarea dezastrelor pe care le poate produce lipsa functionarii retelei electrice, afla ca peste 620 de milioane de oameni au fost afectati in India de o pana generala de curent, care a durat doua zile, in 2012, conform Wikipedia. Astfel, un generator electric poate fi cea mai buna solutie in cazul unei pene de curent. Un astfel de generator este portabil si poate fi folosit si in concediul pe care il petreci in casa de vacanta sau poti sa-l iei cu tine la munte sau la mare, atunci cand alegi sa dormi o saptamana in rulota. Daca vrei sa cumperi un generator, trebuie sa tii, insa, cont de tipul curentului de care ai nevoie (monofazat sau trifazat), puterea necesara (tine cont de faptul ca puterea generatorului trebuie sa fie cu 30% mai mare decat cea de care ai nevoie), carburantul utilizat, automatizarea si, evident, locul si spatiul in care va fi amplasat de obicei.
Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...
Generator portabil monofazat 2.7 kVA GREEN FIELD GEP3000, de pe egeneratoare

Cumpara un stabilizator de tensiune

Curentul electric este distribuit, in general, la o frecventa de 50 Hz si 220 V +10%. Insa aceste valori sunt rareori cele reale, iar frecventa ramane, de obicei, singura in limitele normale. Un stabilizator de tensiune pentru toata casa te ajuta sa rezolvi problema fluctuatiilor de tensiune si a varfurilor de curent care pot afecta echipamentele electrice aflate in priza si, cu timpul, chiar intreaga instalatie electrica. Internetul este plin cu sfaturi despre cum alegi un stabilizator de tensiune, precum cele de pe site-ul dedicat industriei electronice powerelectronics.com. Poti citi cu atentie astfel de sfaturi sau poti intreba un electrician priceput.


Cumpara lanterne si lumanari

Dupa ce le cumperi, pastreaza-le la indemana si nu le uita in beci, in debara sau in magazia din curte, deoarece iti va fi greu sa le gasesti pe intuneric, cand ai cea mai mare nevoie de ele. Lumanarile pot fi o alegere buna daca ai o locuinta confortabila, decorata cu mult stil, si vor pastra o atmosfera delicata in momentele in care, in mod normal, ar trebui sa simti un mare disconfort. Lanternele sunt, insa, mai practice si te ajuta sa te orientezi prin casa in timpul in care reteaua de electricitate, care iti alimenteaza locuinta, este afectata. Mai mult decat atat, lanternele frontale ar putea fi mult mai utile decat cele obisnuite, nu doar intr-o casa cufundata in intuneric, ci si in vacanta, in drumetiile tale nocturne pe munte. Insa, daca stii ca o vei folosi si la munte, ia in considerare rezistenta lanternei, greutatea si distanta pana la care ajunge lumina, conform publicatiei Outdoor Gear Lab.

Citeste si:
Pe 20 martie are loc echinocțiul de primăvară. Cerurile se deschid...
Pe 20 martie are loc...

Veioze cu baterie si... jocuri

Atunci cand ne gandim la pirati, ne vin in minte imagini cu barbati care au un ochi acoperit. Contrar asteptarilor, piratii vedeau cu ambii ochi, insa pastrau unul dintre ei acoperit, pentru a se obisnui cu intunericul. Atunci cand se pregateau de atac, coborau sub punte pentru a pregati tunurile si mutau „bandajul” pe celalalt ochi, pentru a privi cu ochiul care era deja obisnuit cu intunericul si a obtine avantajul primei salve de obuze in fata inamicilor. Un truc care i-a transformat in teroarea marilor! O poveste interesanta, de spus la lumina lumanarilor atunci cand ramanem fara curent. Cu toate acestea, nu trebuie sa porti bandaje de pirat inainte sa cada „lumina”, ci sa renunti la veiozele cu fir si sa optezi pentru veoizele cu baterie. In plus, ai putea sa tii la indemana si cateva jocuri interesante, pe care le poti juca impreuna cu familia ta atunci cand curentul cade, iar voi nu aveti nimic altceva de facut. Timpul trece mult mai repede atunci cand joci Monopoly sau un joc de carti.

Citeste si:
Republica Moldova a rămas fără curent electric. Avem întreruperi în...
Republica Moldova a rămas...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.