Piata neagra a tigaretelor a reinceput sa creasca in iulie, pana la 15,3%, cu 1,2 puncte procentuale peste nivelul din mai, situandu-se din nou peste media ultimilor patru ani, de 14,7%, dupa ce in mai si martie inregistrase o scadere, fiind afectata de politicile fiscale oscilante.

"Este descurajant atat pentru industrie, cat si pentru autoritatile cu atributiuni in combaterea contrabandei, care au depus si in ultimele luni eforturi deosebite pentru reducerea comertului ilegal cu tigarete. (...) Au fost facute si in iulie zeci de perchezitii pentru destructurarea unor grupari criminale. Eforturile Politiei, ale Politiei de Frontiera, ale Directiei Generale a Vamilor nu sunt insa sustinute in mod constant de politicile fiscale oscilante si de evolutia cadrului de reglementare care, pentru industria tutunului reprezinta incertitudini majore", a declarat intr-un comunicat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications in cadrul JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Ea a punctat ca noua directiva a tutunului este in curs de a fi transpusa in legislatia statelor membre, pe cand in Romania nu a fost inca declansat oficial procesul de transpunere, desi termenul limita pentru transpunere si pentru conformare a productiei este mai 2016.

"Nu stim nici in momentul de fata cum sa ne adaptam procesele de productie si planurile de afaceri, situatie care la un moment dat ne-ar putea pune in imposibilitatea de a mai functiona si implicit de a ne plati taxele catre statul roman, taxe care numai in 2014 au fost in suma de circa 2,7 miliarde euro", a mai spus Lazar.

Comertul ilegal cu tigarete a inregistrat in iulie cresteri semnificative comparativ cu luna mai in vest (+10,2 puncte procentuale, la 27,1%) si sud-est (+4 puncte, la 10,2%). Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de piata neagra, cu un nivel al comertului ilicit de 35,3%, potrivit datelor companiei de cercetare Novel Research.

Din punct de vedere al provenientei, produsele "cheap whites" a inregistrat o crestere de 5 puncte procentuale fata de mai, ajungand sa reprezinte 60,8%. Ponderea produselor provenite din Ucraina (10%) si Moldova (19,5%) se afla in scadere, iar cele din Serbia a urcat la 3,9%, fata de 2,2% in mai, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Romania a avut cea mai mare crestere a comertului ilicit de tigarete
Studiu: Romania, tara care a...

"Cresterea pietei negre este o chestiune care tine de securitatea nationala. Este bine stiut de catre orice autoritate de aplicare a legii ca o grupare criminala care face contrabanda cu tigarete poate face trafic si cu droguri, arme sau persoane. In aceste conditii, chestiunea contrabandei cu tigarete trebuie sa fie in atentia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar Strategia Nationala de Aparare a tarii 2015-2019 mentioneaza riscul asupra securitatii nationale generat de catre traficul transfrontalier de arme, droguri sau bunuri. Faptul ca un punct procentual de contrabanda reprezinta pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro reprezinta un alt factor suficient de puternic pentru Guvernul Romaniei", a afirmat la randul sau Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs al BAT Romania.

Citeste si:
PMI cauta alternative la tigaretele traditionale
Philip Morris International...

La randul sau, reprezentantii Philip Morris apreciaza ca absenta unei strategii nationale de combatere a contrabandei, care sa implice toti actorii responsabili, de la decidentii de politici fiscale si reglementare pana la autoritati, se reflecta in evolutia pietei negre.

"Este cunoscut faptul ca aproximativ 80% din pretul unui pachet de tigarete este reprezentat de taxe, ceea ce indeamna comerciantii ilegali de tigarete sa profite de cadrul legislativ si asa restrictiv, precum si de lipsa coordonarii masurilor de control cu noile prevederi fiscale. Cei care comercializeaza ilegal tigarete vand fara a face diferenta intre minori si adulti, in conditii improprii si fara a respecta vreuna dintre reglementarile in vigoare", spune Alexandra Olaru, director Corporate Affairs in cadrul Philip Morris Romania.

Citeste si:
Comertul ilegal cu tigarete in Romania s-a redus in septembrie
Comertul ilegal cu tigarete...

El considera ca tergiversarea procesului de transpunere a Directivei produselor din tutun si amanarea clarificarii cadrului legal de comercializare favorizeaza evolutia comertului ilicit, spunand ca este nevoie de predictibilitate si de un cadrul legal care sa restrictioneze posibilitatea de extindere a pietei negre a tigaretelor.

Si Adrian Pirau, Market Development Manager al Imperial Tobacco Romania, a precizat ca, daca transpunerea directivei in legislatia romaneasca nu se face in timp util, va urma o perioada de incertitudini pe piata legala, ceea ce, in cele din urma, ar putea favoriza cresterea comertului ilicit.

"Avand in vedere ca termenul limita este mai 2016, ar trebui sa fim pregatiti pentru schimbari dramatice ale pietei in care activam, incluzand modificari profunde in cadrul proceselor de productie. Este absolut necesar sa cunoastem noua legislatie cu suficient timp in avans pentru a ne adapta productia si planurile de afaceri", spune Pirau.

Citeste si:
Contrabanda cu tigarete a ajuns la cel mai ridicat nivel din...
Contrabanda cu tigarete a...

In vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.), in opinia celor patru producatori de tutun.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget circa 2,7 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii, respecitv 1,75% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.