Social 28 Mai 2015 19:07
Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere a comertului ilicit cu tigarete la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu realizat de KPMG pentru British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris International.

In Romania, consumul de tigarete contrafacute si de contrabanda a crescut in ultimul an de la o medie de 10,9% in 2013 la 15,6%. Factorul principal care a determinat aceasta crestere a comertului ilicit cu tigarete din Romania la un nivel cu peste 50% mai mare fata de media Uniunii a fost influentat de adancirea diferentei de pret dintre tigaretele produse in Romania si cele provenind din Ucraina si Republica Moldova, precum si de relaxarea masurilor de control la granita cu cele doua state. Cele mai afectate zone de tigarile de provenienta ilicita sunt Nord-Est, cu 33%, respectiv Vest, cu 28%, scrie MEDIAFAX.

In 2014, 89% din totalul tigaretelor contrafacute au avut timbru de Ucraina, iar Jin Ling, Marble si Ashima au fost printre cele mai traficate pe piata romaneasca. Tigaretele provenite din comertul ilicit poarta denumirea generica de "Illicit whites", iar in Uniunea Europeana s-au consumat 56,6 miliarde de astfel de tigarete, care au cauzat pierderi de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat. Tigaretele de provenienta ilegala reprezinta 10,4% din consumul total de tigarete din UE. "Illicit whites" sunt tigaretele care de regula sunt produse legal intr-o tara, dar sunt traficate la nivel transfrontalier in alte tari unde au distributie legala limitata sau nu au deloc. Luate impreuna, miile de tranzactii realizate de persoanele implicate in piata ilegala de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de tigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.

Conform KPMG, desi contrabanda cu branduri renumite a devenit mai putin raspandita, volumul de "illicit whites" a crescut exponential din 2006 pana in 2014, de la zero la 37% din totalul tigaretelor de provenienta ilicita. La nivelul UE, anul trecut, 10,4% din totalul tigaretelor consumate in UE au fost de provenienta ilegala, fata de 10,5% in 2013 si 11,1% in 2012, volumul total scazand cu 3,3%, pana la 56,6 miliarde. Circulatia marcilor de "illicit whites" a crescut cu 8%, pana la 21,2 miliarde de tigarete, consumul acestor produse fiind cel mai raspandit in Polonia, Italia, Spania si Grecia.

Adrian Popa, Director Corporate Affairs la British American Tobacco Romania, considera ca traficul de tigari ilicite a crescut din cauza deciziei Guvernului de a indexa cursul de schimb euro/leu folosit pentru accize. "Acesta a fost motivul pentru care, in 2014, preturile la tigarete au crescut nefiresc de mult, in contradictie cu realitatile economice, adancind si mai mult diferentele de pret dintre piata romaneasca si vecinii nostri, Moldova, Ucraina si Serbia. Devalorizarea grivnei din Ucraina si «razboiul de preturi» din Moldova, combinate cu cresterea fortata din Romania au adus diferentele la niveluri mai mari decat cele consemnate in 2009-2010", a spus Popa.

La randul sau, Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, este de parere ca in 2015 nivelul contrabandei cu tigari din Romania va creste, in ciuda eforturilor autoritatilor, sustinute si de companiile de tutun. "Asa cum am aratat in numeroase ocazii, este necesara o noua strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, la nivel national, pentru perioada 2015-2018, care sa vizeze imbunatatirea cadrului de reglementare si masurile concrete ce trebuie implementate in mod concertat, de catre toate institutiile responsabile. Aceasta strategie a fost ceruta in mod public, in repetate randuri, de ANAF si DGV, dar si de alte autoritati, ca de exemplu Consiliul Concurentei care, la finalizarea investigatiei pe piata tigaretelor, a concluzionat ca traficul ilegal cu tigarete este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului", a subliniat Lazar.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Piata tigaretelor de provenienta ilegala continua sa priveze statele membre de veniturile de care au atat de multa nevoie, sa afecteze comertul legitim si sa stimuleze activitatile criminale in comunitatile locale. Desfiintarea pietei negre de tutun presupune ca guvernele, agentiile de aplicare a legii, producatorii si comerciantii sa colaboreze, pentru a opri infractorii responsabili de acest tip de comert ilegal.

Principalii producatori de tigari din Romania sunt British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) si Philip Morris International (PMI).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.