Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spune ca scoala a inceput bine, iar pe o scara de la 1 la 10 , ar fi intre 8 si 9, asta pentru ca in sistem sunt inca 3.000 de cadre necalificate si 3.400 de cladiri ale unor unitati de invatamant fara autorizatie sanitara, multe fara apa potabila si canalizare.

"Unele probleme s-au rezolvat, mai sunt inca alte multe probleme de rezolvat, indeosebi la nivelul infrastructurii scolare, dar sunt probleme si la nivelul manualelor si a revizuirii programelor scolare. Este un proces ce trebuie aplicat cu multa coerenta si multa consecventa. Sistemul educatiei nu este un sistem ce poate fi oprit si schimbarile trebuie sa fie realizate din mers si sa vina in intampinarea asteptarilor societatii. Toti elevii au manuale, in legatura cu clasa a III-a, avem manuale digitate care nu au fost contestate la licitatie. Urmeaza etapa de tiparire, dar toti elevii de a III-a au la dispozitie manualele clasice, pana la tiparirea celor noi", a spus ministrul Sorin Cimpeanu, prezent la Liceul "Dante Alighieri" din Capitala, cu ocazia deschiderii cursurilor noului an scolar.

Intrebat cati profesori ar mai fi necesari in scoli in acest moment, ministrul a spus ca 82 la suta dintre cei de la catedra sunt titulari.

"Avem 221.000 de profesori, adica 82 la suta posturi ocupate de titulari, din numarul total de posturi, cu 2 la suta mai mult decat anul trecut. Avem peste 16 la suta profesori suplinitori, cadre didactice asociate si personal penisonar si avem, din pacate, 1,6 la suta din posturi acoperite cu personal necalificat sau necalificare necorespunzatoare postului. Poate parea mic un procentt de 1,6, dar asta inseamna peste 3.000 de cadre didactice fara calificare in sistemul educatiei", a explicat ministrul.

Potrivit lui Cimpeanu, din totalul de 19.000 de scoli, 7.000 au personalitate juridica, restul fiind structuri arondate. Cele 19.000 de scoli au in patrimoniu 24.600 de cladiri, dintre care 20.650 sunt cele in care se desfasoara direct actul educational. Dintre acest cladiri, 16.600 au autorizatie de functionare, restul de 3.400 nu au autorizatie sanitara, alte 675 de cladiri fiind in curs de obtinere a acestei autorizatii, scrie mediafax.

"Lipsa autorizatiei de functionare nu inseamna intotdeauna lipsa de conditii igienice sau lipsa de conditii conforme, inseamna neindeplinirea unor parametri, cum ar fi volum de aer insuficient, in scoli vechi, care au plafonul foarte jos sau in alte cladiri istorice, care au trotuarul prea apropiat. Sunt foarte multe astfel de situatii, dar pot spune ca cele mai multe se refera la lipsa apei potabile si canalizare, care tin de autoritatile locale. Stiti ca scolile sunt in subordinea consiliilor locale. Din pacate, pana nu se rezolva la nivel local, zonal, problema alimentarii cu apa si a canalizarii, aceasta problema va mai trena"
, a adaugat ministrul Educatiei.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Sorin Cimpeanu a precizat ca, fata de anul trecut, exista un plus de unu la suta cladiri care au obtinut autorizatie de functionare. "Este insuficient, stiu, recunosc acest lucru, dar este totusi un plus", a mai spus ministrul Educatiei. Sorin Cimpeanu a spus ca are si mai mari emotii la inceput de an scolar, pentru ca acum are calitatea de ministru al Educatiei.

"Este o mare bucurie si este si o emotie in acelasi timp pe care o am de fiecare data cand incepe un nou an scolar. De altfel, si pentru mine este o premiera, este primul an scolar la a carui deschidere particip in aceasta calitate de ministru al Educatiei. Imi vine in minte celebra vorba de acum un an, cand prima data Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unei adolescente, unei eleve care spunea ca «se poate schimba lumea cu un stilou, o carte si un profesor». In sistemul educatiei, chiar daca populatia scolara este in scadere, avem peste trei milioane de elevi, avem 3.050.000 de elevi. Avem 220.000 de profesori, avem alte zeci de mii de cadre didactice auxiliare si personal nedidactic. Este sistemul cu cea mai mare raspandire in societatea romaneasca, iar aceasta emotionanta zi de inceput an scolar este ziua in care toata societatea se uita atent la ceea ce se intampla in educatie. Sigur, s-au realizat multe lucruri, au ramas inca si mai multe de facut. Vreau sa va asigur ca va cunosc asteptarile. La cele mai multe asteptari subscriu si va promit ca vom face o coerenta si consecventa cu tot ce ne sta in putere pentru a veni in intampinarea asteptarilor dumneavoastra", a mai declarat ministrul, la Liceul "Dante Alighieri".

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

Ministrul Educatiei le-a spus elevilor ca au noroc ca invata in aceasta scoala in care a fost introdus catalogul electronic, care le permite lor si parintilor sa cunoasca in timp real rezultatele, "si mai bune, si mai putin bune". Ministrul a vorbit si de structura noului an scolar, care va avea o vacanta de iarna prelungita de la doua la trei saptamani.

"Stiu ca multi dintre voi discutati despre structura anului scolar, a fost o solicitare venita de la elevi aceea de a incepe anul scolar viitor mai devreme, la data de 5 septembrie. Am vazut ca 61 la suta dintre parinti nu au agreat acest lucru, am vazut, de asemenea, ca si in randul elevilor a fost un lucru mult discutat, si atunci am decis ca la anul scolar 2016-2017 sa inceapa tot in saptamana, in data de 15 septembrie in mod traditional. Apoi, legat de vacanta de iarna, cred ca orice cadru didactic stie cat de usor sau cat de greu este sa vii la scoala incepand cu 4 ianuarie, sa faci cursuri pe 5, 6 si mai ales pe 7 ianuarie. Nu fac vorbire despre faptul ca nu toate scolile din Romania au sansa pe care o aveti dumneavoastra. Sa stiti ca in Romania sunt foarte multe scoli, din pacate, la care elevii ajung cu dificultate, mai ales in sezorul rece. Nu fac vorbire nici despre fapt ca sunt cheltuieli cu utilitatile, cele mai ridicate in acea perioada de iarna, indeosebi cu incalzirea, dar repet, pentru calitatea procesului educational am decis, si mi-am asumat acest lucru, este mai bine ca vacanta de iarna sa se sfarseasca pe 10 ianuarie si sa putem incepe cursurile pe 11 ianuarie. Ma bucur sincer ca sunt in asentimentul dumneavoastra, al vostru, dupa multe critici. Vreau sa reafirm inca o data, in incheiere, ideea ca dorim sa venim in intampinarea tuturor asteptarilor societatii, dar atunci cand propunerile sunt antagonice, cred ca este de datoria noastra sa prioritizam si sa punem pe primul loc interesul elevului si punctul de vedere al profesorilor. Acesta este lucru cel mai important de care nu ma voi dezice. Va multumesc inca o data si va doresc un an scolar plin de succese!", a mai spus ministrul Educatiei.

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.