Sute de carduri de sanatate au fost cerute de asigurati din 1 septembrie la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), dar nu au fost ridicate, astfel ca numarul documentelor care isi astepta proprietarul a crescut in trei zile de la 9.680 la 12.565.

La sediul din strada Vasile Lascar al CASMB, marti, la data la care cardul de sanatate a devenit obligatoriu, erau neridicate 9.680 de carduri, iar joi mai erau 12.565 de carduri de sanatate pentru care asiguratii au facut cereri de ridicare in ultimele zile.

"Sute de oameni cer cardul, dar nu merg sa-l ridice. Astfel, marti, 1 septembrie, aveam la sediul din strada Vasile Lascar 9.680 de carduri neridicate, iar azi, 3 septembrie, avem 12.565 de carduri de sanatate pentru care s-au facut cereri de ridicare, dar asiguratii nu s-au prezentat sa le ia. De aceea, facem apel la asigurati sa vina sa ridice cardul din timp, si nu atunci cand vor avea nevoie sa mearga la medic", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al CASMB, Cristina Calinoiu.

Din cardurile de sanatate returnate de Posta Romana Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, la 1 septembrie mai erau 71.439. Serviciile medicale sunt acordate, incepand de marti, 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate in cazul asiguratilor carora le-a fost emis, iar persoanele care nu l-au primit trebuie sa il solicite de la casele de asigurari de sanatate de care apartin.

Incepand de marti, au program cu publicul prelungit pana la ora 20.00 un numar de 18 case de asigurari de sanatate, respectiv cele din Arad, Bihor, Bistrita, Brasov, Buzau, Caras, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si municipiul Bucuresti, in conditiile in care luni mai erau neridicate de catre asigurati peste 5.000 de carduri de sanatate, la fiecare dintre aceste institutii.

Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari in urmatoarele situatii: refuzul de utilizare a cardului de sanatate din motive religioase si de constiinta sau solicitarea unui card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii cardului de sanatate primit.

Citeste si:
O asistentă româncă a furat cardurile mai multor pacienți...
O asistentă româncă a furat...

Asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere in scris la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit.

Cardul de sanatate se elibereaza automat pentru cetateni la implinirea varstei de 18 ani sau la dobandirea calitatii de asigurat. Cei care nu mai platesc asigurarea de sanatate, dupa trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie sa mearga la casa de asigurari sa depuna o cerere pentru eliberarea unui duplicat si sa plateasca 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Posta.

In luna iulie, au fost acordate 13.419.279 de servicii medicale, dintre care 8.864.438 cu card. Fara card au fost acordate 2.428.168 de servicii pentru persoane peste 18 ani si 2.126.673 pentru cele sub 18 ani.

Citeste si:
Primul pacient din România care a câștigat un proces de judecată...
Un pacient a avut câștig de...

Din 1 mai, cardul national de sanatate trebuia sa fie unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Intrucat nu toti asiguratii au intrat in posesia cardului, CNAS a decis ca serviciile medicale sa fie acordate, o perioada, atat cu cardul, cat si fara. Dupa 1 mai, au fost inregistrate o serie de probleme, pe de-o parte pentru ca asiguratii care nu intrasera in posesia cardului au format cozi la casele de asigurari pentru a-si ridica documentul si, pe de alta parte, la activarea cardului in cabinetele medicilor.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, in 4 mai, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta. Totodata, mai multi medici de familie au reclamant ca validarea cardului este greoaie, iar sistemul se blocheaza frecvent. De aceea, in primele zile din mai, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Potrivit CNAS, cardul national de sanatate permite, prin inregistrarea fiecarui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizarii fondurilor din sanatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.