Social 20 August 2015 17:26
Inspectorul scolar adjunct al ISJ Prahova, Horia Toma, spune ca transferurile elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul in judet s-au facut ”transparent, in sedinta publica” si sustine ca metodologia privind transferurile are ”multe neclaritati”.

Profesorul Horia Toma a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Prahova nu au primit inca materialul de analiza incheiat in urma controlului privind transferurile elevilor de clasa a IX-a.

Toma a precizat ca in judet procedura de transferuri a fost ”transparenta” si s-a facut in sedinta publica, astfel incat sa nu existe probleme cu privire la acest aspect.

”Din punctul nostru de vedere, am incercat sa respectam litera si spiritul metodologiei, care are insa foarte multe neclaritati. In acelasi timp, am incercat sa venim in ajutorul elevilor. Transferurile s-au facut in sedinta publica, in cadrul careia am discutat cu fiecare parinte”
, a spus adjunctul ISJ Prahova.

Horia Toma a afirmat ca toate cererile de transfer ”au fost abordate, analizate si rezolvate strict in ordinea descrescatoare a mediei de admitere, pentru a respecta metodologia”.

Intrebat daca exista cazuri de elevi cu medii mici transferati la licee bune, unde admiterea se face cu medii mari, adjunctul Inspectoratului Scolar Prahova a explicat ca diferenta dintre media elevilor transferati si cea mai mica medie de admitere la liceele la care s-au facut transferurile este ”de sub doua puncte” si ca sunt excluse cazurile in care elevi cu medii foarte mici sa fi ajuns la licee foarte bine cotate.

In Prahova, anul acesta au cerut transferul de la liceul la care au fost admisi la alta unitate de invatamant 264 de elevi de clasa a IX-a, fiind rezolvate favorabil aproximativ 250 de cereri, a spus Horia Toma. El a precizat ca in anii anteriori numarul cererilor si cel al transferurilor era de peste o suta, iar anul acesta s-a inregistrat un numar mare de cereri pentru ca si numarul absolventilor de gimnaziu este mai mare decat in anii trecuti.

Citeste si:
Clopote inteligente de zeci de mii de euro la o biserică din Prahova
Clopote inteligente de zeci...

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, profesorul Petre Nachila, a fost schimbat din functie, in urma controlului dispus de Ministerul Educatiei, privind transferurile elevilor de clasa a IX-a. Atributiile inspectorului general au ost preluate de inspectorul Nicolae Angelescu.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat, joi, ca sefii inspectoratelor scolare Bihor si Prahova au fost demisi, dupa ce in cele doua judete au fost gasite 332 de cazuri de transfer nejustificat in clasa a IX-a, iar MECS a sesizat si organele de ancheta, pentru suspiciuni de abuz in serviciu.

In ce priveste controlul facut la ISJ Prahova, Cimpeanu a spus ca din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, insa 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru ca nu au respectat criteriul mediei de admitere.

"In judetul Prahova, am avut 264 de cereri, 253 au fost abateri, cazuri medicale au fost identificate 29, situatii de gemeni - 12, alte situatii speciale, este vorba de patru elevi care au facut studiile intr-o alta tara, deci nu s-a putut aplica criteriul de medie, si raman 208 cazuri fara justificare. In judetul Prahova, inspectorul general, de asemenea, a fost schimbat din functie"
, a mai spus ministrul Educatiei.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

Inspectorii Corpului de control al MECS au facut verificari in judetele Suceava, Braila, Bihor, Prahovasi Neamt, dupa ce au existat informatii ca sunt sute de transferuri nejustificate in clasa a IX-a, dupa repartizarea computerizata.

In prima etapa de admitere in unitatile de invatamant liceal a absolventilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fisele de inscriere au fost repartizati computerizat 124.805 (98,5%). Media de admitere a elevilor se calculeaza ca medie ponderata intre media de la Evaluarea Nationala, care are pondere de 75% si media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat si ei la repartizarea computerizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.