Social 12 August 2015 17:10
Angajatii din penitenciare, nemultumiti ca nu li s-au achitat drepturi salariale, dar si ca exista deficit mare de personal, care ii obliga sa apeleze la detinuti pentru a pazi alti detinuti, vor protesta, joi, in fata sediului Ministerului Justitiei, au anuntat lideri sindicali.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca situatia din sistemul penitenciar este "critica", amintind ca acest sistem este parte din structura de aparare nationala. "Nu este o chestiune aparuta azi, ieri sau in ultimii ani. Discutam de un sistem cu probleme cronice. Este nevoie de investitii pentru cresterea numarului de personal alocat", a spus Costin.

Presedintele Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), Stefan Teoroc, a spus ca actiunea de protest, anuntata initial la Administratia Nationala a Penitenciarelor, va avea loc la Ministerul Justitiei, intrucat Primaria Capitalei a comunicat ca in fata ANP nu ar fi spatiu suficient.

Teoroc a precizat ca protestul angajatilor din penitenciare nu este unul politic, insa oamenii si-au pierdut speranta ca pot primi ajutor de la ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si nici vicepremierul Gabriel Oprea nu a transmis vreun raspuns solicitarii pe care sindicalistii i-au transmis-o. "Oamenii protesteaza pentru ca sunt restante salariale de opt luni si este de neinteles cum un guvern care are doua ministere similare aplica tratament diferentiat. Acest sistem a fost creat sa fie sigur, dar, in realitate, el este tinut de o mana de oameni", a spus liderul sindical.

El a precizat ca Romania are aproximativ 30.000 de detinuti si 12.000 de salariati in sistemul penitenciar, in conditiile in care necesarul ar fi de peste 20.000 de oameni. Stefan Teoroc a mai spus ca, in plus, Romania ar mai avea nevoie de 10 unitati penitenciare cu cate 1.000 de posturi, dar avand in vedere ca doar pentru o singura unitate costul ar fi de aproximativ 170 de milioane de euro, este greu de imaginat ca acestea ar putea fi infiintate.

Liderul sindical a mai spus ca in sistemul penitenciar sunt prevazute 15.000 de posturi, insa 3.000 sunt vacante si blocate de ani de zile, ceea ce face ca sute de agenti sa fie nevoiti sa indeplineasca functii de ofiter, fara sa fie platiti in plus, dar pedepsiti daca gresesc.

El a mai spus ca situatia este atat de grava incat 50 la suta dintre locurile de paza sunt asigurate de catre detinuti, alesi cu atentie. "Practic, se pazesc singuri. Raportul de un angajat la trei detinuti, despre care ministerul spune ca e suficient, nu este deloc ok. (...) Exista aproximativ jumatate de milion de ore suplimentare prestate. Nu am cerut decat ocuparea macar a catorva posturi din cele 3.000 care sunt vacante. Avertizam ca orice gest de neputinta din partea autoritatilor va fi sanctionat fara mila", a aratat Teoroc.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Sindicalistii spun ca Ministerul Justitiei si ANP nu reactioneaza si nu-si indeplinesc atributiile legale decat sub amenintarea protestelor si nu au capacitatea de a identifica solutii pentru finantarea decenta a sistemului penitenciar. "Se tot vorbeste in ultimul an de conditiile ingrozitoare din penitenciare. Dar acelea sunt conditiile noastre de munca", a mai spus Teoroc.

Sindicalistii cer deblocarea de urgenta a cel putin 1.000 de posturi vacante, compensarea orelor suplimentare cu timp liber sau prin plata unor majorari salariale, achitarea la zi si fara restante a drepturilor cuvenite personalului, sanctiuni sau demiteri pe criterii de incompetenta a vinovatilor din conducerea ANP. Acestia mai solicita asumarea de catre ministrul Justitiei a tergiversarilor in plan normativ si salarial, dar si asumarea netransparentei, avand in vedere ca SNLP nu a fost consultat de MJ sau de ANP pe marginea proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (2015).

Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

De asemenea, sindicalistii cer asigurarea protectiei angajatilor la locurile de munca, avand in vedere ca personalul din penitenciare nu beneficiaza de protectia impusa prin statutul special, fiind expus impreuna cu familia agresiunilor si proceselor puse pe rol de detinuti, mai ales ca urmare a precaritatii conditiilor si acordarii drepturilor, efecte ale subfinantarii, si nu ale lipsei de profesionalism.

ANP arata, intr-un comunicat de presa, ca necesitatea asigurarii unei finantari decente este o cerinta care se regaseste la nivelul tuturor institutiilor statului, iar alocarea unor subventii bugetare adaptate nevoilor este o problema reala, perpetuata timp de ani de zile si a carei rezolvare a debutat abia in ultimii doi ani.

"Prin eforturile constante ale Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor, s-a asigurat o majorare constanta a bugetului, cresterea fiind considerabila. Daca in 2012 bugetul aprobat initial din subventii de la bugetul de stat a fost de 771.413.000 lei, in anul 2015 bugetul initial a fost de 925.900.000 lei. In plus, in cursul acestui an, pentru achitarea drepturilor de personal si imbunatatirea conditiilor de detentie, bugetul sistemului penitenciar a fost suplimentat cu suma de 65.941.000 lei. Din aceasta suma, 9.600.000 lei au fost alocati pentru imbunatatirea conditiilor de detentie, a conditiilor de munca si pentru elaborarea a doua studii de prefezabilitate destinate construirii a doua noi penitenciare", a precizat ANP.

Citeste si:
Angajații din poliție și penitenciare protestează în fața Guvernului
Angajații din poliție și...

In ce priveste plata orelor suplimentare, ANP arata ca in anul 2014 a intrat in vigoare OUG 37/2014, prin care s-a asigurat baza legala pentru plata majorarii de 75 la suta pentru munca efectuata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, si majorarea de 50 la suta pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, fiind asigurate sumele necesare.

Referindu-se la ocuparea posturilor vacante, ANP informeaza ca este in curs de desfasurare un proces de standardizare a necesarului de personal pe tipuri de activitati, regimuri de executare a pedepselor, categorii de unitati, prin care se urmareste eliminarea eventualelor decalaje existente intre unitatile penitenciare si o mai buna proportionare a personalului pe sectoare de activitate, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

In acelasi timp, ANP vorbeste despre o "crestere continua" a numarului de angajati, de la 12.297 in 31 decembrie 2008, la 12.575 in 31 decembrie 2014. "Trebuie mentionat, de asemenea, ca in ultimii doi ani numarul detinutilor custodiati a scazut de la 33.434 la 31.12.2013 la 28.959 in prezent", se mai arata in comunicatul ANP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.