Social 5 August 2015 16:28
Circa 400 de angajati ai platformei Romag Prod a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) protesteaza, miercuri, in fata unitatii, refuzand sa intre in turele I si II, nemultumiti ca banii alocati de Guvern pentru salarii si achizitia de materie prima nu au intrat in conturile companiei.

Protestul pe platforma Romag Prod din cadrul RAAN a inceput, miercuri, la ora 7.00, cand aproximativ 200 de angajati ar fi trebuit sa intre la lucru in tura I. Acestia au refuzat insa sa ii inlocuiasca pe colegii din tura III, nemultumiti ca nu au primit salariile de doua luni, si au ramas la intrarea in unitate, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Pe luna, doua milioane platesc numai tratamentul de inima, bolnav de hepatita, operat de hernie de disc si cardiac. Cu ce traiesc?!", a spus un salariat al Romag Prod.

Intrucat cei 200 de angajati din tura I au refuzat sa intre la lucru, in unitate au ramas cei care se aflau in tura a III-a. Ei se afla acolo, in timp ce alti 200 de salariati, care urmau sa intre in tura a II-a, li s-au alaturat celor din fata unitatii. Pe langa restanta salariala de doua luni, oamenii sunt nemultumiti ca Romag Prod nu mai are carbune pentru functionarea instalatiilor decat pana luni, potrivit sindicatelor, intrucat furnizorul a oprit livrarile din cauza datoriilor neplatite.

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat, miercuri, ca suma de 25 de milioane de lei a fost alocata RAAN prin ordonanta de Guvern, dar deocamdata banii nu au intrat in conturile companiei. "Exista un semnal pozitiv, faptul ca a fost aprobata ordonanta pentru achizitia de apa grea in valoare de 25 de milioane. E Ordonanta 20/3 august 2015, dar problema se pune cat de repede vin acesti bani. Am vorbit cu cei de la rezerva de stat, ei vor prelua apa grea in momentul in care se va primi acceptul si se va face contractul cu ei. Pot fi cateva zile, poate fi o saptamana. Problema noastra este de a lua o decizie. Fabrica asta are o cantitate mare de hidrogen sulfurat care trebuie gestionata corespunzator. Inteleg protestul oamenilor, nu ma pot opune la asa ceva, este dreptul lor, dar trebuie gestionate si aceste instalatii, si aceasta cantitate de hidrogen sulfurat trebuie scoasa, evacuata in siguranta, pentru a nu crea victime. Asta este problema care ma framanta la ora actuala", a declarat directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek.

Citeste si:
VIDEO Protest la Temocentrala Mintia, închisă după 52 de ani din...
VIDEO Protest la Temocentrala...

RAAN datoreaza Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru carbunele energetic livrat. Liderii de sindicat spun ca suma de 25 de milioane de lei, necesara achitarii unei parti din datorii pentru reluarea livrarii, platii salariilor si continuarii activitatii a fost repartizata la Ministerul Afacerilor Interne, dar nu a fost deblocata.

Miercuri, liderul sindicatului de la Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat ca se afla la Bucuresti in vederea unor discutii cu reprezentantii Ministerului Energiei si Ministerului Finantelor ca banii sa se deblocheze. Potrivit acestuia, reprezentantii Guvernului care stiu situatia delicata a RAAN sunt in concediu, iar problema s-ar putea rezolva abia spre sfarsitul lunii august, dupa o sedinta CSAT in care sa fie aprobate anumite documente necesare deblocarii banilor.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo si doua marsuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie. RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN. Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.