Social 3 August 2015 17:52
Dosarul in care Lukoil si reprezentanti ai sai sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii a fost trimis in judecata, printre inculpati fiind Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Holdings Bvatrium, dar si romani si rusi din conducerea rafinariei din Ploiesti.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au trimis in judecata dosarul in care compania Lukoil si reprezentanti ai acesteia sunt suspectati de spalare de bani si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre inculpati se numara SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar si mai multi cetateni rusi, romani si moldoveni cu functii de conducere in cadrul rafinariei din Ploiesti.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii, luni, de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, procurorii acestei structuri au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a opt inculpati, intre care doua persoane juridice si sase persoane fizice in dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis in judecata pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetatean rus, director general si membru in Consiliul de Administratie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, acesta fiind acuzat de infractiunile de folosire cu rea-credinta a capitalului societatii si spalare de bani.

De asemenea, in acelasi dosar au fost trimise in judecata doua companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, pentru spalare de bani si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani. Totodata, in acelasi dosar procurorii au dispus trimiterea in judecata a altor cinci persoane, cetateni romani, rusi si moldoveni cu functii de conducere in cadrul Petrotel Lukoil PLoiesti.

Printre inculpati se numara Andrei Rata, cetatean moldovean, membru in Consiliul de Administratie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, acuzat de folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si spalare de bani, Dan Danulescu, director general adjunct in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Dorel Dutu, contabil sef in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, Alexey Voinstev si Olga Kuzina, ambii cetateni rusi care detin functii de director general adjunct in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectata de complicitate la spalare de bani.

Citeste si:
Scumpiri la pompă din nou. Prețul carburanților a trecut de pragul...
Benzina şi motorina s-au...

Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2011-2014, inculpatii din acest dosar “in calitate de administratori si directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti, cu stiinta au folosit cu rea-credinta bunurile si creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societati comerciale in care aveau interes direct sau indirect, prin incheierea in numele si pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti a unor contracte de achizitie de materie prima (titei), precum si prin incheierea unor contracte de livrare de produse finite in conditii de pret dezavantajoase societatii comerciale, avand ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preturi de livrare situate sub costurile de productie”.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

Anchetatorii sustin, de asemenea, ca in aceeasi perioada inculpatii "cu stiinta" au folosit cu rea-credinta creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, intr-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membra a grupului Lukoil, in care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, sefii din cadrul rafinariei ploiestene sunt acuzati ca au dispus, autorizat si incuviintat efectuarea de plati cu titlul de restituire de imprumut in virtutea unor contracte de creditare in cadrul carora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti avea calitatea de imprumutat-debitor, "sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume imprumutate carora, cu stiinta si in detrimentul societatii, le-au schimbat destinatia prin stingerea unui imprumut in curs, favorabil ca si conditii de creditare cu un imprumut defavorabil ca si conditii de creditare destinat investitiilor si care nu s-au regasit in investitiile societatii precum si sume restituite cu titlu de rambursare imprumut si provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Sefii din cadrul rafinariei din Ploiesti ce apartine grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzati ca in aceeasi perioada “cu intentie au dispus si ordonat transferuri de sume de bani cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii de utilizare cu rea-credinta a creditului societatii, fapte care intrunescelementele constitutive ale infractiunii de spalare de bani".

Prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un numar de 176.840.629 actiuni la o valoare de 2,5 lei/actiune, in valoare totala de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune detinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, actionar majoritar in cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, in valoare totala de 1.880.931.388 lei, pe conturile detinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenita, ulterior RBS BANK Olanda, precum si pe sumele ce se vor vira ulterior, pana la concurenta sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.