Social 3 August 2015 14:23
Academicianul Laurentiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului National "Victor Babes" din Capitala, fiind cel care a descoperit telocitele, a murit, la varsta de 71 de ani.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul National de Patologie "Victor Babes", unul dintre cei mai exponentiali profesionisti ai cercetarii stiintifice medicale mondiale, directorul general al Institutului National “Victor Babes”, academicianul Laurentiu Popescu, a incetat din viata.

Trupul neinsufletit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Laurentiu Popescu a fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti (1992-2004), presedinte al Academiei de Stiinte Medicale (2006-2011), presedinte al Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane (2006-2014) si, din 1993, director general al Institutului National “Victor Babes” din Bucuresti.

Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile sa vindece inima pacientilor care au suferit un infart miocardic. Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul "Magnolia Alba" acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai, ca o recunoastere din partea oamenilor de stiinta chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele -, dar si pentru intreaga cooperare stiintifica in domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului "Victor Babes" a dezvoltat-o in ultmii ani. In 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de catre Academia Internationala de Cercetari Cardiovasculare cu sediul in SUA.

In prezent, telocitele sunt recunoscute in mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active tari in cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, in laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezenta si o echipa de cercetatori romani, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

Citeste si:
Academicianul Eugen Simion a decedat la vârsta de 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.