Social 31 Iulie 2015 12:48
Aproximativ 100 de angajati ai Termocentralei Mintia au protestat din nou, vineri, in fata sediului societatii, fata de intentia administratiei CEH de a reduce din drepturile angajatilor, conducerea anuntand ca, in cursul zilei, oamenii vor primi tichetele de masa si avansul salarial pe luna iulie.

Muncitorii au solicitat din nou conducerii Complexului Energectic Hunedoara (CEH) prelungirea contractului colectiv de munca, plata avansului salarial pe luna iulie si tichetele de masa, acestea din urma fiind intarziate cu aproape o luna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Termocentralei Mintia, Nicolae Codreanu, cel mandatat de conducerea CEH sa o reprezinte la negocieri, s-a intalnit cu protestatarii si i-a informat ca in cursul zilei de vineri vor primi tichetele de masa, iar salariiile le vor fi virate pe carduri. Dupa discutiile cu acesta, protestatarii s-au intors la locurile lor de munca, aproximativ la ora 11.30.

"Am cerut sa fie semnat un acord de prelungire a drepturilor din vechiul Contract Colectiv de Munca, pana la divizarea Complexului Energetic Hunedoara. Divizarea sectorului energetic de cel minier este necesara si impusa de faptul ca societatea a beneficiat de un ajutor de salvare in valoare de 168,5 milioane lei, bani care se folosesc pentru achizitia de certificate de emisii de carbon vitale pentru continuarea activitatii energetice", a declarat presedintele Sindicatului Liber al Energeticienilor (SLE), Ionel Ticula.

Ticula a mentionat ca negocierile privind noul contract de munca vor continua, SLE propunand semnarea unui acord de prelungire a celui vechi, valabil pana la data la care CEH va fi divizat in sectoarele energetic si minier.

Joi dimineata, peste 250 de angajati ai Termocentralei Mintia au declansat un protest spontan in fata sediului, principala revendicare fiind pastrarea drepturilor prin viitorul contract de munca, in aceste zile avand loc negocieri in acest sens intre reprezentantii sindicali si administratia Complexului Energetic Hunedoara.

Ulterior, protestatarii au blocat pentru cateva minute DN 7, intre Deva si Arad, traversand strada pe trecerea de pietoni din apropiere, suparati ca administratia CEH si conducerea Prefecturii Hunedoara nu au fost receptive la cerintele lor. In cele cateva minute in care DN 7 a fost blocat de catre protestatari s-au format cozi de masini pe ambele sensuri pe o distranta de peste 200 de metri.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Liderul de sindicat declara ca angajatii Termocentralei Mintia asigura permanenta, astfel ca protestul declansat nu a afectat procesul de productie. Actualul contract colectiv de munca de la CEH va expira pe 1 august, iar administratia CEH si Sindicatul Muntele nu au ajuns inca la un consens referitor la un nou contract.

Cristian Istoc spunea ca administratia CEH invoca faptul ca nu sunt bani pentru mentinerea facilitatilor prevazute in contractul colectiv de munca de anul trecut. Daca nu se incheie un nou CCM pana la 1 august, atunci salariatii vor beneficia numai de drepturile prevazute in contractul individual de munca, ce prevede doar salariul negociat si sporurile, fara alte beneficii cum ar fi, de exemplu, primele, tichetele de masa sau transportul gratuit.

Protestatarii mai cereau o intalnire intre liderii sindicali si cu directorul CEH, Viorel Stancu, la care sa participe si prefectul judetului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu. Revendicarile lor au fost inaintate directorului de sucursala, Nicolae Codreanu, cel mandatat de conducerea CEH sa o reprezinte, si au loc negocieri. Istoc mai spunea ca, daca rezultatul negocierilor nu va fi favorabil muncitorilor, acestia vor protesta din nou.

Citeste si:
Un minor din Tulcea a fost înjunghiat de un coleg într-un conflict...
Un minor din Tulcea a fost...

Peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat si in luna mai, in curtea Termocentralei Mintia, fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.