Social 25 Iulie 2015 11:45
Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a fost sanctionat cu avertisment de CNCD, pentru afirmatiile potrivit carora romanii muncesc in strainatate, in constructii, pentru un salariu de 1.500 de euro si, "de banii astia, copiii se fac golani acasa, iar nevasta curva".

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca decizia in cazul lui Ioan Rus a fost luata in unanimitate, in sedinta de miercuri a Colegiului Director. Csaba Asztalos a precizat ca in stabilirea sanctiunii s-a luat in considerare faptul ca Ioan Rus si-a dat demisia din functia de ministru al Transporturilor in urma declaratiilor facute despre romanii din diaspora si si-a cerut scuze public pentru aceste afirmatii.

CNCD a stabilit ca declaratiile lui Ioan Rus aduc atingere demnitatii umane pentru romanii care lucreaza in strainatate si pentru familiile acestora, fiind incadrate ca fapta de discriminare.

Fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus a declarat, pe 10 iunie, intr-o emisiune la Digi 24, in contextul in care vorbea despre romanii din strainatate si despre cat castiga acestia muncind in constructii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, ca "de banii astia copiii se fac golani acasa, iar nevasta curva".

"Romania are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, in acest moment, in occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta curva. De 700 de euro vin acasa jumatate", a spus Ioan Rus.

Pe 11 iunie, Ioan Rus si-a dat demisia din functia de ministru al Transporturilor, pe care o ocupa din iunie anul trecut.

Anterior, intr-un comunicat, el si-a cerut scuze "daca prin formularea aleasa" a jignit pe cineva, sustinand ca intentia sa era sa semnaleze o situatie grava. "Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i. Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun. Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate", spunea atunci Rus, intr-un comunicat transmis prin Biroul de presa al Ministerului Transporturilor.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

El mai arata ca a dorit sa le transmita celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca "Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport".

In aceeasi zi, Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) a cerut demisia lui Ioan Rus de la Ministerul Transporturilor, pentru jignirea iresponsabila a romanilor din diaspora, considerand ca declaratiile acestuia continua linia pe care Guvernul Ponta a avut-o fata de romanii din strainatate.

FADERE arata ca declaratiile lui Ioan Rus sunt discriminatorii si jignesc milioanele de romani care, din cauza proastei administrari a tarii, au ales sa lucreze pentru un timp in strainatate.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

In urma afirmatiilor lui Ioan Rus despre romanii din diaspora, la CNCD au fost inregistrate mai multe sesizari. Sindicatul Romanilor din Italia a depus la CNCD o plangere in care a aratat ca romanii care muncesc in Italia si in toata Europa au fost in mod clar discriminati de declaratiile lui Ioan Rus, acesta fiind un "reprezentant de frunte al Guvernului Romaniei, acelasi Guvern care i-a discriminat in mod vadit si la alegerile prezidentiale din 2014, in privinta dreptului de vot". Si PSRO, formatiunea politica a lui Mircea Geoana, anunta, pe 11 iunie, ca a transmis CNCD o sesizare privind declaratiile lui Ioan Rus, sustinand ca prin acestea "au fost jigniti milioane de romani".

In 25 iunie, Ioan Rus a postat pe site-ul ministerului Transporturilor o scrisoare deschisa in care se adresa cetatenilor cu formula "Dragi romani" si isi cerea iertare, la final de mandat, pentru cuvintele folosite referitoare la romanii din strainatate.

Citeste si:
Mihai Bendeac a fost amendat cu 10.000 de lei de CNCD: „A făcut o...
Mihai Bendeac a fost amendat...

"Dragi romani, In aceste zile imi inchei mandatul de ministru al Transporturilor. Atat in activitatea mea desfasurata in exercitarea functiei publice, dar si in cea politica am incercat sa fiu mai degraba un om al actiunii, mai putin al cuvintelor. Imi dau seama ca felul in care m-am exprimat a cauzat suferinta multora dintre dumneavoastra, iar pentru acest fapt am inteles sa imi dau demisia. Imi cer iertare tuturor romanilor pentru cuvintele pe care le-am folosit in legatura cu aceia dintre ei nevoiti sa plece sa lucreze in strainatate in cautarea unei vieti mai bune pentru ei si pentru copiii lor. Modul in care m-am exprimat nu reflecta ceea ce cred si gandesc. Pentru mine, romanii din interiorul si din afara granitelor fac parte din natiune, au aceleasi drepturi si le datoram un respect egal. Pe de alta parte, am cunoscut si inteleg drama celor plecati departe de casa, eu insumi am in familia extinsa rude, cum am si prieteni, care lucreaza in tarile europene sau peste ocean. Nu a fost nicio clipa intentia mea sa jignesc ori sa ranesc pe cineva. Cred, totusi, ca o neglijenta in exprimare nu poate sterge aproape doua decenii de activitate politica onesta", arata Rus.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf, sancționat de Comisia de Disciplină în...
Laurențiu Reghecampf,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.