Social 23 Iulie 2015 18:08
Bucurestenii ar putea ramane fara apa calda si caldura, intrucat sistemul de termoficare are uzura mare, sunt probleme frecvente in functionare, pentru urgente a fost alocata doar un sfert din suma necesara, iar jumatate dintre lucrari nici nu au fost incepute, a declarat presedintele CA al RADET.

Presedintele Consiliului de Administratie al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, Gabriel Dumitrascu, a atentionat ca lipsa fondurilor necesare pentru lucrari urgente in sistemul de termoficare ar putea avea consecinte grave pentru bucuresteni.

"Fata de ceea ce ne-am propus, o alocare de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrarile urgente, prin deblocarea partiala a unor sume am reusit sa mobilizam ceva mai mult de un sfert din aceasta suma si sa «atacam» mai putin de jumatate din lucrarile prinse in lista de urgente. Acest lucru se intampla pentru ca banii care se colecteaza de la cetateni si cei care vin din subventie se duc intr-un cont care, prin mila si bunavointa colegilor de la ELCEN, sunt apoi dijmuiti si realocati partial catre noi. Din total de incasari, RADET ar trebui sa-i revina 32 la suta din aceste sume. In fapt, ELCEN a pus proprire si cei 32 la suta care, prin vointa Ordonantei 115 a legiuitorului, ar trebui sa ramana la dispozitia RADET. Am reusit in ultimele zile sa avem niste ridicari partiale de poprire si doar 6,5 la suta din sumele incasate ajung la RADET", a declarat Dumitrascu.

Acesta a explicat ca sumele deblocate sunt total insuficiente pentru a sustine programul de reparatii din aceasta vara, in conditiile in care mai putin de un sfert din lucrarile abordate se apropie de finalizare si mai putin de jumatate din lucrarile urgente sunt demarate, scrie MEDIAFAX.

"Explicam, explicam si explicam din nou colegilor din conducerea ELCEN ca daca reteaua de transport este nefunctionala, ei degeaba produc agent termic, pentru ca acest agent termic nu va ajunge la consumator. In final, prejudiciati sunt bucurestenii, care nu vor avea caldura, dar si ei, ca societate comerciala, pentru ca nu-si pot vinde marfa. Nevanzandu-si marfa, se va intra intr-un blocaj generalizat. De aceea le-am explicat si le-am cerut sa nu mai fie obtuzi", a spus presedintele CA al RADET.

Gabriel Dumitrascu a precizat ca locuitorii din nord-estul Capitalei ar putea fi cel mai afectati din cauza lipsei lucrarilor de reparatii. Planul de revizii si reparatii pe anul 2015 prevede inlocuirea a aproximativ 18 kilometri de retea primara, vane de sectorizare, compensatori, suporti, role, puncte fixe si izolatie.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

"In prezent, lipsa CET Pipera, desfiintat in anul 2009, si a CET Titan, desfiintat in anul 2014, a facut ca zona de nord a Capitalei - Dorobanti, Aviatiei, Stefan cel Mare, Fundeni - sa fie preluata de CET Grozavesti si de CET Sud. Desi CET-urile pot functiona interconectate, exista zone - capete de retele care nu au alternativa de functionare, ca de exemplu cartierul Aviatiei sau zona Dudesti- Pantelimon. Pentru zona Dudesti-Pantelimon, in anul 2014 s-au facut eforturi in mentinerea in functiune a acestui tronson si alimentarea a trei consumatori, prin inlocuirea a aproximativ 400 de metri liniari de conducta. La sfarsitul sezonului de iarna 2014 - 2015, s-a constatat ca reteaua trebuie inlocuita in totalitate, acest lucru insemnand inlocuirea a aproximativ 2.800 de metri liniari de conducta", a spus Dumitrascu.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

Acesta a adaugat ca o prima masura necesara pentru asigurarea si siguranta furnizarii agentului termic in zona de nord-vest a Capitalei ar fi aparitia unui producator in aceasta zona.

"In 2011 a fost comandat un studiu de un operator privat, la RADET, un studiu care prevedea amplasarea unei noi centrale in zona Colentina. Chiar si daca, in 2011, RADET a dat un aviz plecand de la aceasta constatare, necesitatea unui producator pe zona, chiar daca si in urma cu o luna am reavizat aceasta oportunitate, aceasta initiativa privata este blocata de Agentia Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice, care in doua raspunsuri elucubrante ne trimite la o strategie municipala care sa aiba la baza o strategie nationala. Am impresia ca cineva se ascunde dupa hartii, studii si strategii amanand o decizie de bun-simt si economica, pentru ca, asa cum stiti, Bucurestiul este astazi la mana celui care detine monopolul productiei agentului termic, si anume ELCEN", a mai spus Gabriel Dumitrascu.

Citeste si:
Lucrările la magistrala Grozăveşti vor continua și iarna. Ce spune...
Lucrările la magistrala...

Reprezentantii RADET avertizeaza ca nerespectarea masurilor incluse in Planul de revizii si reparatii pentru acest an, propus pentru lunile de vara, va duce la scaderea sigurantei in exploatarea retelelor, iar producerea unei avarii, care va avea la randul ei drept consecinta oprirea agentului termic pentru apa calda menajera si oprirea furnizarii caldurii, va avea un impact major pentru locuitorii Capitalei.

Acestia mai spun ca, in lipsa unor investitii majore din partea proprietarului, respectiv Primaria Municipiului Bucuresti, se creeaza premisele de oprire a intregului sistem de termoficare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.