Social 14 Iulie 2015 18:40
Muzeul Universitatii din Bucuresti se va redeschide joi, la ora 11.00, pentru vizitatori, dupa un an in care au fost efectuate lucrari de renovare, modernizare si reorganizare, evenimentul avand loc cu prilejul implinirii a 151 de ani de la infiintarea institutiei de invatamant.

Infiintat pe 29 iulie 1967, Muzeul Universitatii din Bucuresti detine un patrimoniu ce se compune din documente si obiecte valoroase, cu profunda semnificatie pentru istoricul prestigioasei institutii de invatamant bucurestene. Aceste marturii recompun o istorie care coboara in timp pana la momentul infiintarii la Bucuresti a Academiei domnesti de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, institutie care a devenit un centru important de educatie si cultura pentru spatiul sud-est european, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universitatii din Bucuresti valorifica o larga gama de exponate: documente, manuscrise, carti rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii si piese de mobilier.

Intregul proiect, coordonat de conf. univ. dr. Florentina Nitu, prodecan al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, aduce in atentia vizitatorilor exponate deosebit de importante din punct de vedere istoric. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la infiintarea Universitatii din Bucuresti, precum si la confirmarea primului rector al Universitatii si a decanilor celor trei facultati.

Printre piesele valoroase care trimit la aceasta perioada se numara piatra fundamentala a vechii cladiri a Universitatii, asezata la fundatia edificiului pe data de 10 octombrie 1857, precum si acvila de pe frontonul vechii cladiri (fronton realizat Karl Storck si distrus in timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944).

Cu ocazia Centenarului, o serie de prestigioase institutii de invatamant superior din intreaga lume (Cambridge, Oxford, Paris etc.) au transmis Universitatii mesaje de felicitare, diplome si plachete care sunt expuse in cadrul muzeului. Desi a traversat o perioada grea in anii comunismului, Universitatea a cunoscut pe ansamblu o confirmare si consolidare a valorilor profesionale.

Citeste si:
Ce își dorește Oana Roman pentru fiica ei, după despărțirea de...
Ce își dorește Oana Roman...

Activitatea universitara poate fi reconstituita printr-o serie de fotografii inedite, diplome sau foi matricole. De asemenea, in expunere pot fi vazute diploma Doctor Honoris Causa acordata lui Nicolae Ceausescu in 1973, precum si fotografii si alte marturii ale vizitelor facute Universitatii si Muzeului Universitatii.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Universitatii din Bucuresti, aflat in aripa stanga a cladirii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti (Bulevardul Mihail Kogalniceanu, numerele 36-46).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.