Social 8 Iulie 2015 11:16
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, marti, sa ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe firmele controlate de Sebastian Ghita in cazul a sase dintre acestea, restul contestatiilor urmand sa se judece ulterior.

ICCJ a dat marti primele sase decizii in cazul contestatiilor facute privind instituirea sechestrului asigurator pe 51 de firme controlate de Sebastian Ghita. Instanta suprema a decis ridicarea sechestrului in cazul firmelor SC 360 Revolution SRL, Asesoft International SA, Ridzone Computers SRL, Q'Net International SRL, SC Studio Harry SRL si SC A&S World Travel SRL.

Deciziile sunt definitive.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, actiunile si conturile lui Sebastian Ghita, precum si pe conturile a 51 de societati comerciale controlate de acesta, in dosarul in care deputatul este urmarit penal pentru trafic de influenta si evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

In aceeasi zi, DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca a fost extinsa actiunea penala fata de Sebastian Ghita, pentru infractiunile de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata. Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina lui Sebastian Ghita, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat, scrie MEDIAFAX.

Procurorii au probe si date ca, in perioada 2000-2015, Sebastian Ghita a obtinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. O parte din sumele de bani obtinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghita in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, cand a obtinut un mandat de deputat, dar si in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au aratat ca o parte din sumele de bani, care ar fi fost obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghita, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, ca Sebastian Ghita s-a folosit de functia de deputat pentru a-l determina pe seful Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA sa faca plati catre SC Grossman Engineering Group SRL.

"In primul rand, in derularea activitatii infractionale de sprijinire a asocierii dintre SC Grossman Engineering Group SRL si SC Euroconstruct Trading 98 SRL prin exercitarea de presiuni si influente asupra sefului Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de functia de deputat pe care o detine din anul 2012, in incercarea de a-l determina pe seful UIP sa efectueze plati catre SC Grossman Engineering Group SRL in conditii de nelegalitate si in contextul in care urma sa incaseze, din cuantumul acestor plati, comisionul stabilit pentru traficul de influenta exercitat in favoarea agentului economic aratat. Folosirea ascendentului conferit de functia de demnitar - deputat in Parlamentul Romaniei, s-a materializat prin intocmirea unei solicitari inregistrata la Cabinetul Parlamentar Ghita Sebastian Aurelian si adresata directorului SC Hidro Prahova SA, persoana care avea posibilitatea sa il schimbe din functie pe seful UIP si asupra caruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni in acelasi scop. Demersul s-a soldat cu inlocuirea din functie a sefului UIP", sustin anchetatorii.

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Anchetatorii au mai aratat ca Sebastian Ghita controleaza inca, direct sau indirect, prin 23 de interpusi, 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de Ghita prin intermediul acestor societati sunt incompatibile cu functia de deputat. Sebastian Ghita, seful CJ Prahova, Mircea Cosma, si deputatul Vlad Cosma se afla sub control judiciar de peste 120 de zile in dosarul in care DNA Ploiesti ancheteaza modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrarilor de canalizare din orasul Comarnic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.