Social 6 Iulie 2015 14:59
Medicii recomanda oamenilor ca in zilele caniculare sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 10.00 si 17.00, sa bea un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute, sa manance fructe si legume, sa evite consumul de alcoolul, cafea si sucuri racoritoare carbogazoase.

Vremea este calduroasa, luni, in toata tara, cu temperaturi de peste 35-36 de grade, caniculara in regiunile vestice si nord-vestice, iar indicele de temperatura-umezeala depaseste pragul critic. Judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de canicula marti, cand se vor inregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucurestiul si 32 de judete au fost atentionate cu cod galben, fiind anuntate temperaturi de 35-37 de grade si disconfort termic accentuat, scrie MEDIAFAX.

Medicii recomanda ca, in perioadele cu temperaturi care depasesc 37 de grade si cu indice de temperatura-umezeala (ITU) peste pragul critic, oamenii sa consume zilnic cel putin doi litri de lichide, fara sa astepte sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie sa se consume cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, dar si de bauturi cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomanda ca in zilele canciulare sa fie evitate plimbarile prin soare, intre orele 10.00 si 17.00, dar si efortul fizic, iar in spatii inchise, aparatul de aer conditionat sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie doar cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.

Persoanele care trebuie sa iasa din casa in orele amiezii trebuie sa poarte haine din bumbac, in sau matase naturala, de culoare deschisa si sa aiba pe cap palarii de soare. Totodata, se recomanda, inainte de a pleca de acasa, aplicarea pe fata, brate si picioare a unei creme cu factor de protectie ridicat.

Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

O atentie deosebita trebuie acordata sugarilor si copiilor mici, care trebuie feriti de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer. De asemenea, alimentatia nu trebuie modificata in aceasta perioada, iar sugarii vor fi alaptati ori de cate ori solicita acest lucru. Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa, fara adaos de conservanti, mai recomanda specialistii.

Copiii care vor pleca in tabara trebuie sa beneficieze de conditii corespunzatoare de cazare, iar alimentatia acestora sa respecte normele de igiena. De asemenea, cei care ii insotesc trebuie sa aiba grija ca acestia sa fie hidratati corespunzator, sa nu se joace in soare la orele caniculare, sa aiba capul acoperit, iar acolo unde exista bazine, copiii sa fie supravegheati pe toata durata scaldatului.

Citeste si:
Cum să alegi crema de față potrivită pentru tenul tău - recomandări...
Cum să alegi crema de față...

Medicii atrag atentia ca o alta categorie vulnerabila la temperaturile ridicate este cea a persoanelor varstnice si cu afectiuni cronice. Specialistii le recomanda acestor persoane sa ramana in casa intre orele 10.00 si 17.00, iar daca trebuie sa iasa din locuinta, sa foloseasca imbracaminte adecvata si sa aiba capul acoperit. Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa continue tratamentul conform indicatiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului. Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si chiar socul hipertermic, potrivit specialistilor.

Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiratia este abundenta, in timpul unor activitati fizice solicitante. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.

Citeste si:
Jean Paler, noi detalii despre starea sa de sănătate: „Medicii spun...
Jean Paler, noi detalii...

Epuizarea cauzata de canicula apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul de lichide, insa daca simptomele continua, trebuie solicitat ajutorul medicului.

Insolatia poate aparea dupa o expunere directa si prelungita a capului la soare si se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii.

Socul hipertermic apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, fiind o urgenta medicala. In cazurile de soc hipertermic, temperatura creste repede si ajunge sau depaseste 40 de grade Celsius. Simptome socului sunt: piele foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), iar in unele cazuri si convulsiile.

Citeste si:
Sistem unic de exprimare a feedback-ului pentru medici la REGINA...
Sistem unic de exprimare a...

Pentru persoana aflata in soc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanta, iar pana la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusa la umbra si udata cu apa rece. Medicii atrag atentia ca, fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.

Caldura este mai greu de suportat in primele zile de canicula, pentru ca organismul nu este obisnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie sa fie inchis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.