Social 5 Iulie 2015 15:41
Ministerul Educatiei cerceteaza un caz de frauda la bacalureat, la Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, unde, in 10 din cele 14 sali, profesorii asistenti au fost inregistrati permitandu-le candidatilor sa copieze si chiar ajutandu-i, aproape 200 de elevi riscand eliminarea din examen.

Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie), informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).

"In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii", potrivit comunicatului MECS.

In consecinta, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a dispus duminica trimiterea Corpului de Control iar Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei.

De asemenea, s-a decis sesizarea in scris a organelor de cercetare penala.

In cazul elevilor care au sustinut examenul in cele 10 sali in care profesorii asistenti nu au respectat prevederile metodologiei, urmeaza sa se verifice implicarea acestora, in fiecare caz in parte. In raport cu implicarea si participarea personala a fiecarui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfasurarea examenului de bacalureat, se vor aplica prevederile din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat conform carora "candidatii care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, prin intermediul carora le-a fost facilitata rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen".

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Astfel, daca este constatata frauda, lucrarile sunt anulate iar candidatii care au fraudat sunt considerati eliminati din examen. Candidatii eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au
dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati, prevede metodologia.

In cele 10 sali in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi.

Totodata, potrivit metodologiei, sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat in organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Citeste si:
Un nou tip de fraudă: escrocherii în numele Poliției. Cum sunt...
Un nou tip de fraudă:...

In plus, profesorii care, "in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor problemelor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari etc., care permit sau favorizeaza fraudarea examenului sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionati in conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal".

Supravegherea candidatilor a fost realizata de 20 de profesori asistenti, distribuiti cate doi in fiecare sala de examen.

In toate salile amenajate pentru sustinerea probelor a existat aparatura de supraveghere/ inregistrare audio-video.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenti 255 de candidati (184 la matematica si 71 la istorie) din totalul celor 265 inscrisi (188 la matematica si 77 la istorie).

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.