Social 1 Iulie 2015 17:59
Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care impune limita maxima de 100 Bq/l a radonului, tritului si derivatii acestora in apa potabila, decizia fiind luata in concordanta cu normele UE care mai stabilesc si frecventa minima de prelevare si de analiza a apei potabile.

Masura a fost luata in sedinta Executivului de miercuri si are scopul de a spori protectia populatiei cu privire la substantele nocive din apa destinata consumului uman, scrie MEDIAFAX.

Studii si evaluari recente realizate la nivel european au aratat faptul ca, prezente in concentratii mari, aceste substante implica riscuri pentru sanatatea populati "Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arata ca, dupa fumat, una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon. Conform directivei europene valoarea radonului din apa nu trebuie sa depaseasca 100 Bq/l (Bq reprezentand o unitate de masura a radioactivitatii). Statele membre UE trebuie sa se asigure ca se deruleaza anchete reprezentative pentru a determina amploarea si natura expunerilor probabile la radonul din apa destinata consumului uman, provenita din diferite tipuri de surse de apa subterana si puturi din diferite zone geologice. Anchetele trebuie concepute astfel incat parametrii de baza, in special geologia si hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor si a solului, precum si tipul putului, sa poata fi identificati si utilizati pentru a orienta actiunile suplimentare catre zonele cu probabilitate ridicata de expunere", se arata intr-un comunicat emis de Biroul de presa al Guvernului.

"Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului si emite radiatii atunci cand se dezintegreaza. Studii recente au aratat ca radiatiile tritiului, aflat in concentratii mai mari decat cele admise de lege, cauzeaza cancer, malformatii congenitale, alte efecte genetice. Conform directivei europene valoarea tritiului din apa nu trebuie sa depaseasca 100 Bq/l. Astfel, controlul tritiului in apa destinata consumului uman se efectueaza in cazul in care o sursa de tritiu sau de alta substanta nociva pentru sanatatea oamenilor este prezenta in cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv. In cazul in care concentratia tritiului depaseste pragul valoric, este necesara o investigatie a prezentei altor asemenea substante nocive", mai arata sursa citata.

In concordanta cu normele impuse de UE, frecventa minima de prelevare si de analiza pentru controlul apei potabile se efectueaza in functie de anumiti parametri precum: numarul de locuitori dintr-o zona de aprovizionare, sursa de provenienta a apei, volumul de apa consumat de o persoana pe zi etc.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Directiile specializate pentru controlul calitatii apei efectueaza periodic teste in vederea prevenirii si combaterii contaminarii apei cu substante nocive organismului uman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.