Social 25 Iunie 2015 11:35
Anemia afecteaza o treime din femeile europene, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ce trebuie sa stii despre anemie?

Fierul este unul dintre mineralele cele mai importante pentru organism alaturi de calciu, magneziu sau zinc. Rolul fierului este sa regleze metabolismul si sa asigure dezvoltarea si functionarea normala a tuturor organelor. De aceea, atunci cand nivelul acestuia este mai mic decat cel normal, se poate instala anemia, care, netratata, poate duce in timp la aparitia altor probleme de sanatate.

Anemia nu este o afectiune de primavara
„Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 33% dintre femeile europene sufera de anemie prin carenta de fier. Exista parerea generala potrivit careia anemia este o afectiune de primavara. Nimic mai gresit deoarece instalarea ei este asociata cu lipsa de fier, la care majoritatea femeilor sunt predispuse ca urmare a pierderilor lunare de sange.” declara Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Presedinte al Asociatiei Anemia Working Group Romania.

Contrar perceptiei pe care au avut-o majoritatea femeilor care au fost intervievate in cel mai recent studiu realizat de Asociatia Anemia Working Group (AWG), anemia prin carenta de fier afecteaza in principal femeile tinere, active, cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, mai degraba decat persoanele in varsta. De asemenea, predispuse sunt cu precadere femeile insarcinate, sau cele care au nascut prin cezariana, operatie care a dus la pierderea unei cantitati mari de sange.

Anemia este slabiciunea ta! Testeaza-ti fierul!

Factorii care pot duce la instalarea starii de anemie sunt dietele vegane, sau curele de slabire tinute haotic, ale caror efecte sunt imediate. Acestora li se adauga stilul de viata dezordonat, mesele care nu sunt luate regulat, pe parcursul zilei, stresul si suprasolicitarea care pot aparea la locul de munca. De aceea, este bine sa fim atente la semnalele prin care propriul corp ne spune ca ceva nu e in regula si sa mergem la medic, sa ne facem analizele, sa urmam un tratament si sa ne ajustam stilul de viata.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cum recunosti anemia prin carenta de fier?
Unul dintre principalele simptome care ar trebui sa ne dea de banuit ca fierul este sub valoarea normala este starea de oboseala cronica, de care pare ca nu scapam oricat am incerca sa compensam epuizarea prin odihna si somn. De regula, in cazul anemiei oboseala este insotita si de o performanta scazuta in realizarea activitatilor de zi cu zi si de dificultatea de concentrare. Un nivel scazut al fierului aduce dupa sine si modificari ale parului si ale unghiilor, care pot deveni casante si fragile. Tenul palid este de asemenea un indicator specific anemiei.

„Aflarea nivelului de fier din organism se poate face printr-o simpla analiza de sange care trebuie repetata anual si in care sunt evaluati urmatorii indicatori: hemoglobina, transferina si feritina. In cazul in care valorile acestora sunt modificate fata de cele normale, trebuie urmat un tratament medicamentos, pe baza de fier, fie injectabil, caz in care administrarea este repetata dupa o luna, doar daca este cazul, fie pe cale orala, caz in care tratamentul dureaza minimum trei luni. Acesta poate fi completat de ajustarea dietei, insa doar consumul mai mare de alimente care contin fier nu poate duce la corectarea anemiei.” completeaza Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Presedinte al Asociatiei Anemia Working Group Romania.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Anemia la copii
In perioada sarcinii, mama poate transmite bebelusului o eventuala carenta de fier pe care o are, cu precadere in trimestrul al doilea de sarcina, atunci cand dezvoltarea lui este accelerata. De aceea, specialistii recomanda gravidelor o atentie sporita la anemia prin carenta de fier, precum si administrarea de fier incepand cu luna a patra. In cazul copiilor, necesarul de fier este asigurat prin alaptare in primele luni de viata, urmand ca medicul sa decida daca este necesara suplimentarea prin picaturi speciale. Netratata, anemia copiilor poate avea consecinte pe termen lung, care se reflecta in performante scolare scazute, absenta concentrarii, a vitezei de reactie si chiar in tulburari emotionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.