Social 25 Mai 2015 14:09
Potrivit unei cercetari efectuate in luna martie, doua din zece femei tinere nu si-au facut niciodata analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism, in vreme ce mai putin de 10% dintre persoanele intervievate si-au facut analizele complete in acest sens anul trecut.

Anemia prin carenta de fier este o afectiune des intalnita in randul acestei categorii de populatie, de aceea recomandarea medicilor este efectuarea cu o frecventa anuala a testelor necesare in vederea urmarii unui tratament corespunzator, recomandat intotdeauna de catre medic.

Potrivit rezultatelor cercetarii, femeile intervievate cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, cunosc faptul ca anemia poate fi cauzata de lipsa de fier din organism si sunt constiente de importanta unui nivel optim de fier pentru sanatate. Cu toate acestea, desi aproximativ 60% dintre respondente au mentionat la cel mai recent consult medical efectuat dintr-un alt motiv si ca sufera de lipsa de energie si de performanta in activitatile zilnice, precum si ca prezinta o stare de slabiciune fizica, numai 13% dintre acestea au spus ca ar merge special la medic pentru a investiga aceste simptome.

„Fierul este un element indispensabil unei vieti normale, deoarece este necesar pentru productia de energie in toate organele. Mai mult, fierul participa in calitate de catalizator la multe reactii care asigura dezvoltarea si functionarea normala a organelor. De aceea, atunci cand fierul lipseste, intreg organismul sufera, dar anemia – adica scaderea numarului globulelor rosii si a hemoglobinei - apare tarziu. Anemia prin carenta de fier afecteaza mai ales femeile tinere, inainte de menopauza, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sange, a sarcinii, nasterii si alaptarii. Riscul lipsei de fier creste la aceasta categorie de persoane in cazul curelor de slabire si al dietelor vegetariene gresit aplicate.” declara Prof. Dr. Gabriel Mircescu, Presedinte al Asociatiei „Anemia Working Group Romania”.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Studiul arata perceptia diferita a populatiei feminine fata de realitatea medicala cu privire la persoanele aflate in grupele de risc ale anemiei prin carenta de fier. 80% dintre respondente sunt de parere ca aceasta este o stare intalnita mai degraba in randul persoanelor in varsta decat in cazul celor active.

„Anemia prin carenta de fier se manifesta printr-o stare de oboseala cronica, lipsa de energie si dureri de cap care duc la o performanta scazuta in realizarea activitatilor zilnice. Mai mult decat atat, pacientele care sufera de anemie au tenul palid si prezinta o stare de slabiciune fizica, stari de ameteala, probleme digestive si dereglari menstruale. De asemenea, pot apare modificari ale unghiilor si caderea parului. La copil, mai ales la cei mici, carenta de fier poate influenta dezvoltarea fizica si intelectuala.” completeaza Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

Citeste si:
Anemia: 4 semne ale acestei afecțiuni pe care s-ar putea să nu le...
Simptomele anemiei: 4 semne...

Medicul adauga: „o situatie speciala este cea a femeilor gravide. Daca acestea au carenta de fier, dezvoltarea fatului in ultimul trimestru de sarcina sufera, iar dupa nastere cantitatea de fier redusa din laptele matern amplifica tulburarile de dezvoltare fizica si intelectuala ale sugarului.”.

Analizele complete pentru evaluarea fierului din organism ar trebui realizate in fiecare an.

„Carenta de fier poate fi banuita atunci cand sunt remarcate oboseala fizica si psihica nejustificate, paliditate, modificari ale unghiilor si caderea parului. Asa cum am spus, riscul este mai mare la femeile tinere, mai ales la cele gravide si la cele care alapteaza. Confirmarea carentei de fier se face printr-un set de analize de laborator: masurarea hemoglobinei, evaluarea depozitelor de fier din organism prin determinarea feritinei si a fierului disponibil prin determinarea saturatiei transferinei. Studiul arata faptul ca doar una din patru femei merge la consultatii anual, in vreme ce 80% din respondente merg la medic mai degraba pentru urgente. Este unul din motivele pentru care anemia si deficitul de fier sunt frecvent ignorate si raman netratate. Tratamentul este extrem de eficient si poate fi facut cu medicamente administrate pe cale orala sau intravenoasa. Are insa o durata de trei luni, deoarece trebuie asigurata refacerea nu numai a numarului de hematii ci si a depozitelor de fier.” declara Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

Citeste si:
Dincolo de kilograme: Cum iti afecteaza alimentatia starea de spirit
Dincolo de kilograme: Cum iti...

Studiul a fost efectuat la initiativa Asociatiei „Anemia Working Group Romania” (AWG), iar rezultatele arata nivelul de cunostinte al publicului feminin cu privire la anemia prin carenta de fier.
Cercetarea face parte din initiativa de informare a publicului „Anemia este slabiciunea ta! Testeaza-ti fierul!”, care isi propune sa creasca nivelul de cunostinte al femeilor active cu privire la anemia prin carenta de fier si asupra riscurilor la care pacientele se expun in cazul in care nu corecteaza aceasta stare printr-un tratament corect, recomandat de medic.

Sfatul specialistilor din AWG este ca femeile tinere active sa ia in considerare starea de anemie atunci cand se simt slabite si sa aduca in discutia cu medicul lor aceasta afectiune la urmatoarea consultatie. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din populatia din intreaga lume sufera de anemie, 2 miliarde de persoane, iar 50% dintre aceste cazuri sunt corelate cu lipsa unui nivel optim de fier in organism.

Citeste si:
Europa: Circa 33% dintre femei sufera de anemie prin carenta de fier
Aproximativ 33% dintre...

Studiul a fost realizat prin aplicarea unui chestionar online la nivel urban, national, pe un numar de 1.184 de respondente cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani.

Anemia Working Group Romania (AWG) este o asociatie non-profit care are ca obiectiv ameliorarea ingrijirii pacientilor anemici. Asociatia reuneste medici din diferite specialitati – hematologie, nefrologie, gastro-enterologie, obstetrica-ginecologie, anestezie-terapie intensiva, pediatrie etc. - care se confrunta mai frecvent cu anemia prin carenta de fier. De-a lungul timpului, AWG a sustinut numeroase proiecte de cercetare si organizeaza o serie de manifestari stiintifice adresate optimizarii tratamentului anemiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.