Social 10 Iunie 2015 16:29
Duelul Iohannis-Ponta se inaspreste, in contextul in care schimbarea din justitie ingrijoreaza numeroase personalitati, iar ofensiva procurorilor impotriva premierului este punctul-cheie al unei batalii pentru modernizarea uneia dintre cele mai sarace tari din UE, comenteaza Le Monde online.

Duelul dintre presedintele liberal Klaus Iohannis si premierul social-democrat Victor Ponta se inaspreste dupa ce coalitia majoritara de centru-stanga din Parlamentul roman a respins solicitarea justitiei de a-i ridica imunitatea lui Ponta pentru a fi urmarit penal. Seful Guvernului este vizat de o ancheta penala pentru coruptie din 5 iunie, zi in care presedintele i-a cerut demisia, precizeaza publicatia. Insa premierul, aflat la putere din 2012, "nu este pregatit sa cedeze si se agata de majoritatea de care dispune in Parlament pentru a ramane in post", scrie Mirel Bran, corespondentul Le Monde la Bucuresti, citand declaratia prin care Ponta a denuntat ca "scopul acuzarii (sale) este schimbarea Guvernului si majoritatii parlamentare", insistand ca "un guvern poate sa fie schimbat doar prin alegeri si un vot in Parlament" si subliniind ca "orice alta metoda este o lovitura de stat".

  • "Zi trista"

Premierul social-democrat, in varsta de 42 de ani, a fost infrant de liberalul Klaus Iohannis, in varsta de 55 de ani, in alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, scrie MEDIAFAX. Cu o cota de popularitate de 70%, noul presedinte, care provine din cadrul minoritatii germane, le-a promis romanilor sa consolideze independenta justitiei, intr-o tara afectata de o coruptie institutionalizata.

De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), in ianuarie 2007, un grup de tineri procurori formati dupa modelul occidental a inceput o operatiune de tip "maini curate" care a zguduit esicherul politic, comenteaza Le Mode, referindu-se la celebra operatiune italiana in lupta impotriva mafiei. In ultimii trei ani, peste 3.000 de ministri, deputati, senatori, primari si functionari de rang inalt au ajuns la inchisoare, adauga publicatia.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Aceasta schimbare in justitia romaneasca ingrijoreaza numeroase personalitati, intr-o tara in care coruptia este "moneda curenta" de la caderea regimului comunist, in urma cu un sfert de secol. "Ofensiva procurorilor vizand premierul, inculpat pentru fals, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani, este punctul-cheie al unei batalii care vizeaza sa modernizeze una dintre cele mai sarace tari din UE", comenteaza Le Monde, apreciind ca batalia este "departe de a fi castigata".

"Este o zi trista pentru Romania si pentru miile de cetateni care cred in valorile democratice", citeaza publicatia declaratia presedintelui Iohannis de dupa refuzul deputatilor socialisti de a-i ridica imunitatea premierului lor. "Distrugerea unor institutii si principii pentru salvarea carierei politice a unei singure persoane este inacceptabila intr-o democratie", adauga el.

  • "Sanctiuni penale"

In contextul in care opozitia de dreapta a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului socialist si indeamna la manifestatii, "Guvernul, cuprins de panica, a trecut la amenintari", comenteaza Le Monde, care citeaza declaratia ministrului Justitiei Robert Cazanciuc. "Atrag atentia liberalilor asupra faptului ca organizarea de manifestatii politice ilegale vizand impiedicarea exercitarii puterii Parlamentului sau Guvernului angajeaza raspunderea penala", a declarat Cazanciuc.
Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

"Presa independenta nu a ezitat sa compare panica premierului cu focul care l-a determinat pe dictatorul Nicolae Ceausescu sa fuga in decembrie 1989", comenteaza Le Monde, adaugand ca,pe retelele de socializare, "Victor Ponta este poreclit de-acum «Ceausescu-copy-paste»", precizand ca aceasta reprezinta o referire la acuzatiile ca Ponta si-a copiat teza de doctorat.

Publicatia citeaza, de asemenea, reactia presedintelui Partidului Popular European (PPE, dreapta) Joseph Daul, care a apreciat ca "este inacceptabil ca ministrul Justitiei si premierul unui stat membru UE sa ameninte manifestanti cu sanctiuni penale". "Libertatea de exprimare este garanatata in cadrul UE", transmitea Daul, adaugand ca "oamenii care vor sa-si exprime nemultumirea fata de un premier acuzat oficial de fapte grave de coruptie nu ar trebui sa fie impiedicati sa o faca".

Citeste si:
Digitalizarea României: Cum contribuie Regista la accelerarea...
Digitalizarea României: Cum...

Ca raspuns la initiativa opozitiei de a organiza vineri o manifestatie la care asteapta asroximativ 10.000 de persoane, in fata Parlamentului roman, in timp ce deputatii vor vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului, "Ponta a decis sa-si mobilizeze lingusitorii", comenteaza Le Monde, in acelasi loc si in acelasi timp. "Daca opozitia mobilizeaza 10.000 de persoane, noi vom mobiliza 100.000", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.