Social 3 Iunie 2015 14:52
Mircea Bica, sotul fostei sefe a DIICOT Alina Bica, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdictia de a parasi tara, iar alte patru persoane, intre care si liderul gruparii, Dan Vasile, au fost retinute pentru 24 de ore, audierile continuand si la ora transmiterii acestei stiri.

Potrivit procurorului Catalin Borcoman, seful DIICOT Brasov, Mircea Bica a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile si are interdictie de a parasi tara, el fiind cercetat pentru ca ar fi comis, prin intermediul societatii sale, doua infractiuni de evaziune fiscala cu un prejudiciu total de 88.000 lei si o tentativa de evaziune fiscala, transmite corespondentul MEDIAFAX. Sursa citata a mai precizat ca alte patru persoane, intre care si liderul gruparii, Dan Vasile, au fost retinute pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentate instantei cu propunerea de arestare preventiva.

La ora transmiterii acestei stiri, continua audierile la DIICOT Brasov. Mircea Bica a fost adus la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Brasov, miercuri, in jurul orei 12.30, cu o masina a procurorilor, el fiind audiat alaturi de alte zece persoane implicate in acest dosar, intre care si liderul gruparii de presupusi evazionisti, Dan Vasile.

Intrebat daca Bica a avut vreo legatura directa cu Dan Vasile, seful DIICOT Brasov a spus ca "faptele lui Bica sunt comise in legatura cu una din societatile unui alt suspect". "Bica nu este implicat in activitatea grupului si in circuitul evazionist. Firma sa a relationat cu una dintre societatile care are implicare in grup“, a afirmat Borcoman.

Potrivit sursei citate, gruparea evazionista, care este compusa din mai multe persoane fizice si juridice, utiliza pentru activitatile sale trei societati comerciale care beneficiau de lucrari publice. "Pentru a deduce impozitul pe profit si TVA au fost infiintate doua societati de tip conducta si o societate de tip fantoma prin intermediul carora erau inregistrate operatiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate in cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin numerar de la ATM-urile unor unitati bancare", a explicat Borcoman.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Acesta a precizat ca ancheta a fost declansata ca urmare a unei sesizari formulate de Directia Generala Antifrauda Fiscala cu care procurorii au colaborat de-a lungul anchetei, solicitand o serie de controale. "In cadrul grupului evazionist au circulat aproximativ sapte milioane lei, iar prejudiciul estimat este de 3,4 milioane lei. In total, vor fi audiate 11 persoane, dintre care pentru sapte persoane au fost emise mandate de aducere“, a mai spus seful DIICOT Brasov.

Procurorii DIICOT Brasov si politistii au facut, miercuri, 17 perchezitii la persoane suspectate intr-un dosar de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Dintre cele 17 perchezitii, sase au fost facute la locuintele unor persoane din localitatile Jibert, Lisa si Fagaras, judetul Brasov, iar 11 la sediile unor societati comerciale implicate in circuitul financiar contabil si comercial creat si utilizat de persoanele suspectate, potrivit Politiei Romane. "Din cercetari a reiesit ca, in cursul anului 2010, s-ar fi constituit un grup infractional organizat, format din sase persoane, in scopul initierii si coordonarii unui circuit evazionist prin intermediul unor societati comerciale de pe raza judetelor Brasov, Alba si Cluj. Societatile ar fi fost controlate direct sau prin interpusi de membrii gruparii, acestia urmarind sustragerea de la plata obligatiilor fiscale generate de activitatile economice desfasurate prin intermediul societatilor in cauza", arata Politia Romana, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Membrii gruparii ar fi produs un prejudiciu estimat la aproximativ 3.850.000 de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit neplatit. "Persoanele banuite ar fi inregistrat in contabilitatea societatilor administrate achizitii fictive de marfuri si prestari servicii de la firme de tip fantoma, generand astfel cheltuieli nereale. Platile efectuate catre firmele fantoma pentru achizitiile fictive erau transferate prin circuite bancare catre alte firme, fiind ulterior retrase in numerar", a precizat Politia Romana.

Surse judiciare au precizat ca pentru comiterea infractiunilor ar fi fost folosite doua firme fantoma, din judetele Alba si Cluj. Potrivit surselor judiciare, liderul gruparii, Dan Vasile, apare in denuntul de la DNA al lui Ovidiu Tender, potrivit caruia acesta ar fi luat, impreuna cu Mircea Bica, sotul Alinei Bica, pachetul majoritar de la UPRUC Fagaras. Numele lui Bica si al lui Dan Vasile sunt mentionate in denuntul facut de omul de afaceri Ovidiu Tender impotriva Alinei Bica, in care a aratat ca i-ar fi dat mita, sub forma de actiuni, printr-un intermediar.

Citeste si:
Shakira este acuzată de evaziune fiscală. Cântăreața ar putea...
Shakira este acuzată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.