Social 30 Mai 2015 12:45
Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), spune ca l-a marcat recenta "iesire curmezise" a lui Nicolae Breban, precizand ca, din pacate, scriitorul "s-a inchipuit instalat ca Despot" al ICR, insa despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali.

Intr-un text intitulat "Despartirea de Breban (si nu numai)?", semnat de Radu Boroianu si publicat vineri pe site-ul ICR, presedintele Intitutului isi expune pe larg punctul de vedere cu privire la academicianul si scriitorul Nicolae Breban, care urma sa ocupe functia onorifica de presedinte al Consiliului consultativ al institutiei.

Reactia lui Radu Boroianu vine dupa ce, intr-o conferinta de presa organizata pe 5 mai, la sediul ICR, Nicolae Breban a facut mai multe afirmatii considerate scandaloase. "(...) ma doare, ma costa, m-a marcat iesirea curmezise a marelui romancier si carturar Nicolae Breban, iesire gresit temperamentala, vulgara, fara rost, si mai cu seama, in neascultata contradictie cu spusele mele asupra rolului diplomatiei culturale si sensul strategiei pe care o propuneam Institutului Cultural Roman, pentru cresterea identitatii noastre ce nu poate subzista decat prin cultura. In locul dialogului s-a intrevazut revansa. Am incercat sa ies zambind din neasteptata inclestare de orgoliu si faptul ca-l pretuiam atat pe faptas mi-ar fi ajutat sa raman senin si mai ales sa nu replic celor care au sarit ca arsi", spune Radu Boroianu.

El mai afirma ca Nicolae Breban "s-a inchipuit instalat ca Despot" al ICR, precizand insa ca, "oricat de luminati, despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali". "Din pacate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinta sa rastalmaceasca propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Presedintelui ICR, si s-a inchipuit instalat ca Despot al institutiei. Oricat de luminati, despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali. Oricat te-as pretui, oricat m-as fi opus si altor excluderi aberante aparute din orgoliile altora si citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivanescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban si Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, si chiar Horia Bernea, ma despart si de atitudinea Domniei Tale. Si de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca sa reteze! Voi continua sa cred in valoarea operei tale scriitoricesti si in special in informatia ta enciclopedica, Nicolae Breban!", spune Radu Boroianu.

Citeste si:
Adrian Despot este noul antrenor "Vocea Romaniei", in locul lui Moga
Adi Despot este noul antrenor...

El precizeaza ca ii invita pe cei doritori "sa continue disputa astfel starnita, sa o curme". "Eu unul nu asa inteleg polemica de idei si nu voi mai raspunde decat pentru vorbele sau faptele mele. Cei condamnati la singuratate, sa si-o asume. Cei darnici si dornici, tineri sau maturi deopotriva, sa ni se alature! Pentru mine, odata cu a doua iesire din politica in favoarea diplomatiei, de aceasta data culturale, cele doua propozitii limpezi si taioase, scrise de Alexandru Paleologu, imi devin indreptar de conduita: 'De aceea cultura este un imperiu al pacii. De aceea anticultura este atat de agresiva'. Si tot de aceea mi-am permis sa pun, in fata acestei publice luari de pozitie, credo-ul meu profund! De acum inainte, eliberat din zodia rasparului, alaturi de colegii mei, vreau sa trecem la fapte!", mai spune Radu Boroianu.

Citeste si:
Scandalul excluderilor! Uniunea Scriitorilor, acuzata de "stanilism"
Scandalul excluderilor!...

Boroianu il intreaba totodata pe Breban daca poate sa fie "un bun sfatuitor" in aceste conditii. "In spiritul marilor mei formatori, care era si spiritul bunicului si tatalui meu, il intreb pe creatorul Nicolae Breban, neputand face abstractie nici de ideea sa de cultura nationala si nici de cultura sa polifonica: poate o fire atat de nabadaioasa sa fie un bun sfatuitor? Sa ma despart, in sensul noician, de consultantul pe care-l anuntasem! Cu durere prieteneasca, din considerente institutionale si din atasament fata de notiunea de solidaritate a valorilor, in afara disputelor, ar fi o posibilitate. Pana atunci il invit, si pe el si pe altii, la un colocviu asupra criteriilor de apreciere a valorilor creativitatii romanesti, fara patimi, fara orgolii. Poate mai la vara, cand soarele va mai ostoi temperamentele prea vulcanice. Sau, cine stie, mai la toamna, cand soarele se domoleste!", mai spune Boroianu.

Citeste si:
ICR cumpara bilete de avion de 900 mii de euro, fara TVA
ICR cumpara bilete de avion...

El isi incheie mesajul precizand: "Pana atunci, pot indura si absenta unui Consiliu Consultativ care nu a existat in istoria ICR decat pe hartie! Sunt convins ca nu voi ramane singur. Cum ar fi, Nicolae, daca ai considera si Domnia Ta ca mai profitabil pentru toti fi-va sa nu mai despartim pe nimeni de nimeni? Adica, deloc!".

La conferinta de presa organizata pe 5 mai, la sediul Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu spunea ca era pregatit sa-l roage pe academicianul Nicolae Breban sa fie presedintele de onoare al Consiliului consultativ al ICR. Boroianu facea referire in acest sens la "calitatea multipla" a lui Breban, "de mare creator, probabil cel mai important romancier ale epocii moderne pe care l-a dat Romania". "(...) dar in acelasi timp, poate putini dintre dumneavoastra mai stiu, ca domnul Breban este la el acasa in lumea muzicii, a filosofiei", spunea atunci Boroianu, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Festivalul de Teatru de la Sibiu: O calatorie in jurul lumii prin...
Festivalul de Teatru de la...

Prezent la conferinta de presa, Nicolae Breban a spus ca se bucura ca Radu Boroianu a preluat functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. El a subliniat ca Boroianu ar trebui lasat sa conduca trei patru ani ICR-ul, afirmand ca Academia Romana sprijina Institutul Cultural Roman.

"Eu cred ca ICR si-a castigat un sef pe care il astepta si il merita, eu l-am sustinut, am vrut sa-l sustin si pe amicul meu Andrei Marga (fost presedinte al ICR, n.r.), regret ca a fost dislocat atat de repede si de brutal. Institutul Cultural Roman, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai pretioase de export, dar si de structurare, de stabilizare (...) a acestei natiuni, care este amenintata de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare"
, a spus Nicolae Breban.

"George Soros, in America, acest mare speculant financiar, impreuna cu amicii sai din Romania, Mircea Mihaies, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici si altii care considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p...a (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.