Social 21 Mai 2015 15:02
Darius Valcov, aflat in arest preventiv, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupa de acesta, de primar, senator si ministru.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie dosar lui Darius Bogdan Valcov, fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, fost ministru al Finantelor, in prezent senator, propunand mentinerea masurii arestului preventiv si in timpul judecarii cauzei.

In acelasi dosar, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani.

Omul de afaceri Lucian Petrut Susala, aflat tot in arest la domiciliu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, Petre Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu au fost trimisi in judecata, cu masura controlului judiciar, acestia fiind acuzati de complicitate la trafic de influenta, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii cer magistratilor de la instanta suprema care vor judeca dosarul sa mentina masurile preventive si asiguratorii luate in timpul urmaririi penale in cazul lui Prina, Susala, Timofte si Tomescu.

Retail jobs

Potrivit rechizitoriului trimis instantei, in 2009, administratorul unei societati comerciale i-a cerut lui Darius Valcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, sa intervina la factori de decizie de la SC Compania de Apa Olt SA, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimbul interventiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Valcov ca ii da 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA) din contractele de executie a lucrarilor.

"Propunerea a fost facuta in contextul in care, in luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt», al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava», «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina» si «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt»", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu...
Darius Vâlcov a fost...

La procedurile de licitatie pentru atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei, la indemnul lui Darius Valcov, ar fi eliminat abuziv din caietul de sarcini unele conditii de eligibilitate, pentru a favoriza astfel firma omului de afaceri, sustin anchetatorii.

Astfel, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, in valoare de 78.201.552,15 lei.

Darius Valcov si omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise in schimbul interventiei fostului ministru sa fie date doar in numerar, in lei si la sediul firmei. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societatii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe de cate 400.000 de lei. Anchetatorii sustin ca Darius Valcov primea cate o transa de bani "ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii". Valcov ar fi primit banii in sediul SC Tehnologica Radion, detinuta de Theodor Berna, se arata in referatul cu propunere de arestare preventiva a lui Minel Prina si a omului de afaceri Lucian Petrut Susala, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Fostul director ING Bank, Ralph Hamers, cercetat pentru spălare de...
Fostul director ING Bank,...

"La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal", scriau procurorii in referat.

Darius Valcov mai este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totala de 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei, banii fiind dati lui Prina, in municipiul Slatina.

Valcov ar mai fi primit, in perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, dată în judecată pentru șantaj. Un medic i-a adus...
Oana Zăvoranu, dată în...

"In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, inculpatul Valcov Bogdan Darius a initiat si derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati si a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv intre firma omului de afaceri si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens", potrivit rechizitoriului.

Procurorii au stabilit ca transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul lui Lucian Petrut Susala, Petre Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale. Acestia ar fi creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Citeste si:
Otilia Bilionera, dată în judecată de fostul impresar: „Cum să...
Otilia Bilionera, dată în...

"Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii. Acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Valcov Bogdan Darius il detinea si controla prin interpusi", au mai scris procurorii in rechizitoriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.