Social 20 Mai 2015 15:30
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au extins acuzatiile in cazul ginerelui lui Traian Basescu, avocatul Radu Pricop, el fiind cercetat penal si pentru instigare la infractiunea de fals in declaratii, dupa ce l-a sfatuit pe Sergiu Luncinschi sa incheie un contract notarial fictiv.

Conform DNA, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Radu Pricop, in contextul unor discutii, i-a oferit fiului fostului presedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, ca solutie pentru obtinerea unei sume de doua milioane de euro de la un om de afaceri, incheierea cu acesta din urma a unui contract de imprumut. Astfel, Sergiu Lucinschi trebuia sa declare, in mod nereal, in fata unui notar public ca, in perioada 2008-2010, i-ar fi imprumutat unui om de afaceri suma de doua milioane de euro. "Prin aceasta conduita, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celalalt inculpat (Sergiu Lucinschi - n.r.) sa comita infractiunea de fals in declaratii, consumata la 17 martie, cu ocazia incheierii contractului respectiv", precizeaza sursa citata.

Radu Pricop a venit, miercuri, la DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta noile acuzatii, relateaza MEDIAFAX. In cursul zilei de marti, procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala si pe numele lui Sergiu Lucinschi, pentru fals in declaratii si participatie improprie in forma instigarii, la infractiunea de fals intelectual.

Conform ordonantei procurorilor, in 17 martie, in fata unui notar public, Sergiu Lucinschi a declarat in mod nereal faptul ca, in perioada 2008-2010, a imprumutat un om de afaceri cu suma de doua milioane de euro. "Prin aceasta actiune, cu intentie, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat pe notarul public respectiv sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii acelui contract de imprumut. In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane", conform DNA.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Sergiu Lucinschi calitatea procesuala si acuzatiile. Cele doua extinderi ale cercetarilor penale a fost dispusa in dosarul in care, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

De asemenea, Luncischi i-a promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de "gestiune frauduloasa", pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza. In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus ca are influenta, direct si indirect, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care il priveau pe omul de afaceri. "In acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente", conform DNA.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

In 17 martie, pentru acest "ajutor", Lucinschi a cerut si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de doua milioane de euro, in forma unui contract fictiv de imprumut. Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ii datoreaza lui Sergiu Lucinschi suma de doua milioane de euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, in anul 2013, a plangerii penale care face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro catre Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, ”sub imperiul constrangerilor repetate”.

Citeste si:
Autoritățile hunedorene, acuzate că știau ce se întâmplă cu „Copiii...
Autoritățile hunedorene,...

Anchetatorii mai spun ca in perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care il priveau pe acelasi om de afaceri, l-a sprijinit in mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor.

Astfel, in 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru cinci zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia. Ulterior, in 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar in cazul omului de afaceri, intr-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun. "Aceasta presiune a fost pusa asupra omului de afaceri ca urmare a discutiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta si inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii", au mai aratat procurorii DNA.

Citeste si:
Radu Pricop, ginerele lui Basescu se prezinta in fata instantei...
Radu Pricop, ginerele lui...

Ofiterul de politie de la DIICOT Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acel dosar, i-ar fi solicitat o suma de bani, initial neprecizata, printr-un intermediar, omului de afaceri santajat de Lucinschi, afirmand ca poate influenta modul de solutionare a cauzei. "Mai mult, pentru a-i intari increderea, inculpatul Comaneanu Constantin, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depusa de inculpatul Lucinschi Sergiu si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior", au precizat procurorii.

Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, pentru rezolvarea favorabila a dosarului sau, sustin anchetatorii. In 30 martie, Comaneanu a fost prins in flagrant, dupa ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro dati de omul de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.