Social 30 Mai 2022 09:48 de Alexandra Chivu
Este alertă printre autoritățile hunedorene după ce au descoperit ororile și abuzurile prin care au trecut tinerii din secta „Copii Soarelui”, condusă de guru Adi de la Brad. Femei abuzate, violate și copii crescuți în sălbăticie, departe de școală. Chiar dacă primele semne au apărut în anul 2008, nimeni nu a reacționat. Acum, când au vrut să îi ia pe cei mici, oamenii legii au descoperit că cei 23 de minori au dispărut cu tot cu mamele lor. Avocatul lui Brad a afirmat că autoritățile ar fi știut ce se întâmplă, de fapt, cu acești copii. De asemenea, unele surse susțin că la perchezițiile din comunitate reprezentanții statului s-au bâlbâit și le-au lăsat pe mame să dispară cu copiii. Totodată, s-ar fi decis să acționeze tocmai când presa a mediatizat cazul.

Hunedoara: Autoritățile sunt acuzate că știau ce se întâmplă cu cei 23 minori de negăsit din secta „Copiii Soarelui”

Primele percheziții în comunitatea condusă de Farcaș Ardelean, cunoscut ca Adi de la Brad, au fost în urmă cu șapte zile. Surse Observator susțin că asistenții sociali au ratat șansa de a prelua copiii crescuți în sălbăticie și abia trei zile mai târziu, când presa a mediatizat cazul, au încercat să aplice legea.

Localnicii spun că au numărat 15 mașini de poliție în momentul în care au venit după Farcaș Ardelean. În plus, anchetatorii au cerut ajutorul oamenilor pentru a le pune la dispoziție tractoare ca să ajungă la acel centru de meditație, dat fiind că drumul este inaccesibil inclusiv pentru vehiculele de teren.

Avocatul liderului spiritual a declarat că reprezentanții de la Protecția Copilului au monitorizat minorii din comunitate timp de 14 ani, dar nu li s-ar fi părut nimic suspect. Apărătorul a completat că și alți oficiali ar fi știut ce se întâmplă în comunitate.

„Din 2008 si pana în prezent au fost de nenumărate ori reprezentanţii Dgaspc si au avut liste cu toţi copiii care sunt în zonă şi au considerat că nu sunt probleme”, a spus Adi de la Brad.

„Copiii dormeau în aceleași dormitoare cu părinții, în paturi supraetajate, fără saltele. De lemn paturile. Prânzul era luat la comun în asa zisa sală de mese, stăteau pe saltele și mâncau pe genunchi”, a transmis Geanina Ianc, Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

„Dacă se întampla ceva din 2008 până acum, autoritățile chiar nu ştiau nimic, adică primarul se duce la petrecere acolo şi întreţine relaţii sexuale cu cine îşi doreşte şi nimeni nu ştie nimic. Bineînțeles că s-a întâmplat asta”, a completat Aurel Moldovan.

„Sigur nu e vorba de primarul de la Brad”

Întrebat despre ce primar este vorba, acesta a afirmat: „Din Brad, care? Să nu mă facă să vorbesc lucruri”. Chestionat cu privire la această situație, Florin Cazacu, edil Brad, a fost de părere că: „Nici vorbă. O singură dată, acum foarte mulți ani, peste 15 ani, a fost organizat un eveniment porți deschise, Ziua Scorpionului, și am fost să văd. Deci sigur nu e vorba de primarul de la Brad, sigur sută la sută”.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

„Pe drum am întâlnit o masină în care erau două persoane de sex masculin în față, iar în spate am zărit două mame cu mai mulți copii. Am considerat că sunt din cadrul asociației. Drumul fiind îngust am încetinit. Ne-am dat jos, am încercat să oprim cealaltă mașină, nu s-a putut”, a mai spus Geanina Ianc.

Aproape 60 de persoane din secta „Copiii Soarelui” erau înregistrate la primăria din comuna Ribița: bărbați, femei și copii. Astăzi, Protecția Copilului a cerut ordonanță președințială și mandate, pentru a lua mamele și copiii care locuiau la Dumbrava de Sus, sub protecția statului.

Fostul miner Ardelean Farcaș a fondat un centru de meditație la Dumbrava de Sus în 1997, convingându-și adepții că va pune bazele „unei noi specii umane”. Din câte știu anchetatorii până acum, acest guru are 7 copii cu 5 femei.

Citeste si:
Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara
Altex își extinde rețeaua și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.