Social 14 Mai 2015 10:44
Aproape 500 de cazuri de bullying au fost semnalate la Telefonul Copilului in doar doua luni, 87 la suta dintre agresiuni petrecandu-se in scoala, iar 63 la suta fiind de ordin fizic, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

Cele aproape 500 de cazuri de bullying au fost inregistrate la Telefonul Copilului, de la sfarsitul lunii februarie, cand a fost lansata campania "CN Clubul prieteniei - Fii prietenos, nu rautacios!", aproape toate fiind semnalate de catre copii si petrecute in mediul scolar.

In cadrul campaniei, care are ca obiectiv incurajarea copiilor sa vorbeasca despre experientele lor, sa ii sprijine pe cei hartuiti si sa fie prietenosi cu toti ceilalti copii, numarul cazurilor de bullying semnalate a crescut.
Din numarul total de apeluri prin care au fost semnalate situatii de hartuire, 55,94 la suta au fost sesizate de baieti, 41,65 la suta de fete si doar 2,41 la suta de parinti. Peste jumatate dintre baietii apelanti sunt preadolescenti, urmati de cei din grupa de varsta 6 - 9 ani (32,73 la suta) si adolescenti (16,19 la suta). In ceea ce priveste fetele, cele mai multe dintre cele care au sunat la Telefonul Copilului sunt din grupa de varsta 6 - 9 ani, 35,75 la suta sunt preadolescente si 11,11 la suta sunt adolescente.

Majoritatea abuzurilor de tip bullying au avut loc in scoala (86,70 la suta), 9,17 la suta in spatiul public si 4,13 la suta la gradinita. "72,43 la suta dintre copiii prescolari si scolari au discutat cu parintii despre abuzul de tip bullying manifestat asupra lor, insa doar 21,25 la suta dintre parinti au ales sa intervina. Copiii preadolescenti si adolescenti nu au discutat nici cu parintii, nici cu o alta persoana inainte de apelul la 116 111. In ceea ce priveste formele de bullying inregistrate, 63,30 la suta dintre situatii s-au referit la bullying fizic, 12,85 la suta bullying verbal, 13,30 la suta bullying emotional si 10,55 la suta bullying relational", se arata in comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

Forma de bullying fizic este asociata, in general, cu baietii, in timp ce forma de bullying verbal cu fetele, insa cei aproximativ 43 la suta de copii sub 10 ani au sesizat numai cazuri de bullying fizic, ei fiind in imposibilitatea de a exprima sau manifesta celelalte tipuri de bullying. Cele mai multe astfel de situatii au fost inregistrate din regiunea Muntenia (22,54 la suta) urmata de Transilvania (18,91 la suta), Moldova (17,51 la suta), Oltenia (14,29 la suta), Bucuresti (9,05 la suta), Banat (3,62 la suta) si Dobrogea (3,02 la suta).

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

Cartoon Network si Asociatia Telefonul Copilului au lansat, in 26 februarie, o campanie nationala anti-bullying adresata pentru prima data si prescolarilor, prin care se urmareste incurajarea copiilor sa ia masuri impotriva violentei verbale sau fizice, a abuzului emotional si a excluderii.

Sub sloganul "Fii prietenos, nu rautacios!", campania isi propune sa sensibilizeze si sa incurajeze copiii sa ia masuri impotriva hartuirii si agresiunii de orice fel. In cadrul campaniei a fost lansat si site-ul www.CartoonNetwork.ro/clubulprieteniei, un spatiu virtual unde copiii afectati direct sau indirect de fenomenul bullying pot beneficia de consiliere din partea unor persoane specializate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.