Social 13 Mai 2015 17:12
Peste 2.000 de persoane au vizitat World Press Photo, una dintre cele mai importante expozitii mondiale de fotojurnalism, in primul weekend de dupa deschidere, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Expozitia World Press Photo, care este vizitata de peste 3,5 milioane de oameni in fiecare an, a ajuns din nou in Piata Universitatii din Bucuresti, pe 7 mai, si va ramane deschisa publicului, pana pe 29 mai. In primul weekend de dupa deschidere, expozitia s-a bucurat de prezenta ministrului Culturii, dar si a peste 2.000 de vizitatori.

Potrivit comunicatului citat, 5.692 de fotoreporteri si fotografi din 131 de tari au participat la editia 2014 a competitiei WPP, expozitia aducand publicului roman selectia celor mai valoroase fotografii documentare din cele 97.912 imagini inscrise in concurs. Marele castigator al competitiei, "Fotografia Anului 2014", semnata de fotograful danez Mads Nissen, este expusa in Bucuresti alaturi de cele peste 100 de fotografii selectate de juriul independent al competitiei.

Primele imagini! Cea mai puternica expozitie mondiala de fotojurnalism a ajuns in Bucuresti

Editia acestui an aduce o noua categorie, Long Term Projects, ce s-a dovedit foarte populara inca din faza inscrierilor, adunand 14.583 imagini. Pe 16 mai, de Noaptea Muzeelor, expozitia va fi deschisa intre orele 21.00 si 4.00 si vor fi proiectate si scurtmetraje, in parteneriat cu ShortsUp. Pe 17 mai, va avea loc proiectia filmului "War Photographer", pe 18 mai, "Call me Kuchu", pe 19 mai, "Les invisibles", pe 20 mai, "Toto si surorile lui/ Toto and His Sisters", iar, intre 21 - 24 mai, vor fi seri ShortsUp (intre 21.00 si 23.00).

"Am adus WPP in Romania cu misiunea de a inspira interesul romanilor pentru fotografie ca arta. Anul trecut, peste 48.000 de oameni ne-au vizitat expozitia si ambitia ne-a crescut: anul acesta asteptam 100.000 de oameni. Vrem sa-i ajutam pe romani sa-si faca din consumul de arta, nu numai fotografie, un obicei. Ne dorim ca publicul WPP sa aiba parte de o noua experienta anul acesta, selectia fotografiilor este una cu totul speciala care aduce noi subiecte in discutie. Odata cu editia din acest an, ne-am propus sa incepem transformarea WPP din expozitie intr-o platforma de evenimente culturale", a spus Cristian Movila, presedintele Fundatiei Eidos.

Pentru al patrulea an consecutiv, expozitia, organizata de Fundatia Eidos, va fi deschisa publicului intre 8 si 29 mai, in spatiul special amenajat din Piata Universitatii, de luni pana joi, de la 11.00 la 21.00, vineri, de la 11.00 la 22.00, si sambata si duminica, de la 10.00 la 22.00.

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Expozitia calatoreste in intreaga lume, in peste 100 de locatii din peste 45 de tari, fiind vizitata de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare editie. Fotografiile castigatoare au fost alese de un juriu international independent, stabilit in Amsterdam si format din 19 experti, al carui presedinte a fost Michele McNally, director of photography si assistant managing editor la The New York Times.

Expozitia WPP este o initiativa a World Press Photo Foundation, fondata in anul 1955, in Olanda, si activeaza ca organizatie independenta, nonprofit, cu sediul in Amsterdam. Competitia a debutat in 1955, cand 42 de fotografi din 11 tari au inscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. In 2012, expozitia a fost readusa pentru prima data la Bucuresti, dupa 18 ani de absenta, prin eforturile Fundatiei Eidos, care a organizat expozitia si in anii consecutivi urmatori.

Citeste si:
Expoziția globală World Press Photo, expusă în marile orașe din...
Expoziția globală World Press...

Fundatia Eidos a fost infiintata in 2009 de artistul Cristian Movila, pentru a declansa potentialul comunitatilor creative din Romania, prin promovarea exprimarii artistice proaspete. Fundatia isi propune sa inspire si sa sustina initiativele artistice contemporane romanesti, contribuind astfel la dezvoltarea societatii. Proiectele Fundatiei Eidos incurajeaza creativitatea, avand incredere in rolul de pionierat al artistilor romani - acela de a pastra proaspata expresia artei ca instrument de exprimare personala si schimbare sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.