Social 12 Mai 2015 18:50
Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii este aproape de finalizarea proiectului legii vaccinarii, document care va ramane in dezbatere publica atat cat va fi necesar, dar pentru care va prima opinia specialistului, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Comisia este aproape de draftul final, il vom pune in dezbatere publica imediat ce specialistii isi vor spune parerea. Este vorba de cateva saptamani, dar proiectul va ramane in dezbatere publica cat va fi necesar, astfel incat toata lumea sa-si exprime un punct de vedere. Subliniez insa ca primeaza opinia specialistului", a spus ministrul Nicolae Banicioiu, dupa conferinta privind a o suta operatie pe cord facuta la Spitalul de Copii "Marie Curie", printr-un program al Ministerului Sanatatii si Clinicii San Donato din Italia.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca a vazut multe pareri legate de aceasta lege, dar ca sunt "chestiuni care trebuie reglementate si in Romania", scrie MEDIAFAX. Intrebat daca Ministerul Sanatatii ar achizitiona vaccin de la Institutul Cantacuzino, in cazul in care acesta isi va relua productia, Banicioiu a spus ca acest lucru se va intampla numai daca produsul va fi conform. "Daca Institutul Cantacuzino reia productia, vom face comenzi numai daca vaccinul va fi conform. Nu este conform, nu il vom lua, pentru ca nu vom da populatiei un vaccin daca nu are toate avizele. Nu vrem sa punem viata niciunui om in pericol", a mai spus Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii declara, la jumatatea lunii aprilie, ca se lucreaza la o lege a vaccinarii avand ca model legislatia din mai multe tari europene, intrucat exista o campanie foarte agresiva impotriva imunizarii, crescand opozitia parintilor la vaccinare. "Am luat aceasta decizie intrucat exista o campanie foarte agresiva antivaccinare, a scazut mult numarul doritorilor si a crescut opozitia parintilor. In acest context, exista riscul reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sa nu uitam ca poliomielita, o boala eradicata prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinarii", spunea atunci Nicolae Banicioiu.

Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 95 la suta, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Seful Biroului OMS in Romania, Victor Olszavsky, arata, in martie, ca, in urma cu zece ani, acoperirea vaccinala in Romania era de peste 95 la suta, insa in prezent in unele judete este si sub 68 la suta pentru unele vaccinuri. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95 la suta, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate. Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinala este de 69,4 la suta pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75,4 la suta, iar pentru hepatita B este de 91,3 la suta.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Aceleasi date arata ca 30,3 la suta dintre acesti copii au fost depistati, in 2014, ca fiind incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand procentul era de 26 la suta. Neprezentarea continua sa ramana principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta. Contraindicatiile medicale ocupa al doilea loc in clasamentul motivelor vaccinarii necorespunzatoare varstei, urmate de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului, in crestere marcanta fata de anul precedent.

Reducerea vaccinarii impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a dus, in ultimii ani, la doua epidemii de rujeola si una de rubeola, Romania pierzandu-si statutul de tara care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei, arata atunci Adriana Pistol, director al CNSCBT. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea obligatorie a sapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita , atragand atentia ca scaderea imunizarii creste riscul aparitiei de epidemii. La aceste vaccinuri, s-ar putea adauga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatita B si tuberculoza, in functie de posibilitatile tarii respective si de realitatile din teren.

Citeste si:
Numărul cazurilor de rujeolă va crește din cauza pandemiei cu COVID-19
Numărul cazurilor de rujeolă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.