Social 11 Mai 2015 12:05
Procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul sefei CNA, Laura Georgescu, pentru noi fapte de abuz in serviciu si instigare la fals, si au pus sechestru pe bunuri si conturi ale acesteia, pana la aproape 2,3 milioane de lei, suma ceruta ca prejudiciu de cinci posturi de televiziune.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis luni agentiei MEDIAFAX, ca in dosarul privind fapte savarsite in legatura cu decizii ale Consiliului National al Audiovizualului, procurorii au extins urmarirea penala fata de Laura Corina Georgescu, presedinta CNA, aceasta fiind cercetata pentru abuz in serviciu (cinci acte materiale) si instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata (cinci acte materiale).

Anchetatorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile si mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, apartinand Laurei Georgescu, pana la limita de 2.296.200 de lei, "suma reprezentand valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit pana in acest moment drept parte civila", a precizat DNA.

Potrivit ordonantei de extindere a urmaririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, in perioada 2013-2014, la intocmirea unor sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA si care au fost solutionate prin sanctionarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizari nereale), altele decat cele referitoare la cele sapte posturi de televiziune care au facut obiectul actelor de cercetare anterioare.

Retail jobs

Anchetatorii au mai extins urmarirea penala in cazul Laurei Georgescu si in 24 aprilie, tot pentru abuz in serviciu si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa ce au identificat noi cazuri de televiziuni sanctionate in baza unor date false. Ulterior, in urma cercetarilor, patru operatori TV sanctionati ca urmare a demersurilor efectuate de presedinta CNA, in baza sesizarilor false care ar fi fost facute chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchete, a precizat DNA.

"Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizari care contineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura si care au avut ca rezultat sanctionarea acestora. In unele cazuri, sesizarea a fost redactata si inregistrata inainte ca emisiunea reclamata sa fi avut loc", se mai arata in ordonanta de extindere a urmaririi penale.

Citeste si:
Republica Moldova solicită ajutorul României: „Mizăm pe sprijinul...
Republica Moldova solicită...

Astfel, in aceasta cauza, pana in prezent, anchetatorii au retinut in cazul Laurei Georgescu savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata (25 acte materiale) si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (25 acte materiale), in cazul sesizarilor falsificate care au stat la baza sanctionarii cu amenda a 11 posturi de televiziune.

DNA arata in 24 aprilie, cand anunta extinderea urmaririi penale, ca Laura Georgescu, "probabil urmarind diferite interese de natura personala sau capacitata de entitati juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce detin diferite functii publice", a impus mai multor functionari din cadrul CNA, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar ulterior a sustinut respectivele sesizari false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea cu amenda a unui numar de sapte posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sanctionate de mai multe ori.

Citeste si:
PRO TV, atenționat de CNA pentru ce a zis Carla's Dreams într-o...
PRO TV, atenționat de CNA...

"In cazul sesizarilor identificate cu privire la cele sapte posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresa de domiciliu, date de contact) sau chiar cu privire la momentul sesizarii. In continutul unei astfel de sesizari, au fost inserate abaterile pe care a considerat presedinta CNA, Laura Georgescu, ca ar fi suficiente pentru a putea sustine ulterior sanctionarea respectivului post, chiar daca in unele situatii faptele erau mai vechi si ar fi putut fi prescrise (se aplica termenul general de prescriptie in materie contraventionala – sase luni)", preciza DNA.

Procurorii aratau ca, dupa redactare, aceste sesizari erau printate si inregistrate ca si cum ar fi fost preluate de pe e-mail-ul institutiei, desi acestea nu erau transmise pe posta electronica, insa reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu pastra aparenta de legalitate a acestor sesizari.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf a vorbit despre divorț și partaj! Ce se va...
Laurențiu Reghecampf a vorbit...

"In cazul unora dintre aceste sesizari false, momentul conceperii lor si al inregistrarii este anterior derularii efective a programului in legatura cu care se reclama abaterea de la legea audiovizualului. In aceste conditii este evident ca se urmarea grila, se stabilea care program ar putea fi sanctionabil si se proceda la redactarea sesizarii, insa din neglijenta nu se modifica ora si ramanea mentionata ora redactarii care, asa cum s-a precizat, era anterioara difuzarii respectivului program", au mai stabilit anchetatorii.

In cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsa urmarirea penala si in 2 aprilie. DNA arata atunci ca modul de actiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparenta de legalitate in privinta acestor sesizari, o parte dintre sesizari au fost lucrate intr-un fisier "word" care pastra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

Citeste si:
Povestea neștiută a Ancăi Sigartău. Actrița a fost urmărită penal...
Anca Sigartău, actriță în...

In prima ordonanta de extindere a urmaririi penale pe numele Laurei Georgescu se mentiona ca, in cazul unuia dintre posturile de televiziune sanctionate, la momentul analizarii cererii de prelungire a licentei, in 2014, contrar metodologiei de pana la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licentei, la comanda ei, au fost anexate mai multe sesizari false, anterioare acelui moment si care deja fusesera solutionate prin sanctionarea cu amenda, ceea ce a condus la o amanare a deciziei de prelungire pentru mai multe saptamani.

In tot acest timp, in spatiul mediatic s-a transmis ca postul respectiv a ramas fara licenta, ceea ce a afectat in mod direct activitatea acestuia. In urma sanctiunilor repetate si a neprelungirii licentei, postului tv respectiv i-au scazut incasarile din publicitate, cu peste 600.000 de lei. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, angajati in cadrul Consiliului National al Audiovizualului, in legatura cu intocmirea documentelor false, potrivit DNA.

Extinderea cercetarilor a fost facuta in dosarul in care Laura Georgescu, alaturi de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostului primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectata cu privire la interventii pentru licenta Giga TV. Anchetatorii au reunit, anterior extinderii urmaririi penale, la dosarul privind licenta Giga TV, televiziune care era controlata de Gheorghe Stefan la data faptelor, un alt dosar in care sunt vizate fapte de coruptie comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizata si pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Dosarul a fost deschis dupa ce au fost semnalate posibile fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie in care ar fi implicati functionari ai statului, de la nivelul autoritatilor centrale de reglementare in domeniul audiovizualului, "actiunile acestora deservind interesele personale si de afaceri, obiectivul fiind continuarea emiterii unor posturi de televiziune, desi acestea nu indeplinesc criteriile cerute de lege", potrivit DNA.

In acelasi dosar se fac cercetari si in cazul denuntului formulat de Liliana Minca, membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor. Minca a depus plangerea in luna iulie 2014, dupa ce in presa au fost difuzate inregistrari audio in care sefa CNA foloseste un limbaj licentios si face referire la anumite practici, pentru obtinerea de sponsorizari cu logistica in favoarea Consiliului. In plangere sunt mentionate si fragmente din inregistrarile cu Laura Georgescu, in care aceasta face referire la o posibila sponsorizare sau donatie a unor laptopuri pentru Consiliu. Plangerea are ca obiect infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

In octombrie 2014, procurorii au facut perchezitii la sediul CNA, Laura Georgescu spunand atunci ca i-a fost adus la cunostinta ca este controlat cursul sesizarilor primite de Consiliu. In dosarul privind interventii pentru licenta Giga TV, Gheorghe Stefan este acuzat ca ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc sa intervina la CNA pentru obtinerea licentei postului Giga TV, care fusese retrasa la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca s-ar fi implicat in determinarea unor functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei Giga TV. Narcisa Iorga este cercetata pentru ca i-ar fi sugerat lui Gheorghe Stefan in ce mod se poate redobandi licenta Giga TV si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe Viorel Hrebenciuc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.