Social 11 Mai 2015 11:36
Securitatea cibernetica si increderea in serviciile publice sunt o prioritate pentru Guvern, iar Romania isi propune masuri de securitate menite sa sporeasca protectia infrastructurilor cibernetice, simultan cu protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Ministrul Societatii Informationale, Sorin Grindeanu, a aratat, luni, in deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetica, ca mediul online, Internetul are marele potential de a promova democratia si diversitatea culturala si de a schimba profund modul in care oamenii lucreaza, traiesc, interactioneaza intre ei si cu autoritatile publice. Astfel, internetul se dovedeste un factor de schimbare important in aproape toate domeniile vietii: administratie, invatamant, sanatate, mediul de afaceri.

Gurndeanu a subliniat, in context, ca o data cu cresterea gradului de automatizare si cu extinderea si amplificarea amenintarilor cibernetice, se impune o noua paradigma a culturii de securitate nationala, astfel incat statele membre sa se asigure ca atat organismele publice cat si anumiti operatori de pe piata intreprind masurile tehnice si organizatorice corespunzatoare pentru gestionarea riscurilor privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice.

"Romania isi propune sa dezvolte un mediu de informatii dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor si serviciilor societatii informationale, sa introduca masuri de securitate menite sa sporeasca protectia infrastructurilor cibernetice, in conformitate cu reglementarile europene si internationale in vigoare, respectand in acelasi timp cadrul de reglementare in domeniul protectiei drepturilor si libertatilor cetatenilor. Securitatea cibernetica si increderea in serviciile publice reprezinta o prioritate nationala pentru guvernul roman si este o cerinta de baza pentru dezvoltarea infrastructurii electronice, a retelelor de transport de date, a serviciilor electronice si a comunicatiilor", a declarat ministrul Grindeanu.

El a adaugat ca increderea cetatenilor in serviciile online poate fi consolidata prin asigurarea unui grad ridicat al securitatii cibernetice, in prezent 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa exprimandu-si rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, pentru ca sunt nevoiti sa dezvaluie prea multe date cu caracter personal.

Citeste si:
Soluția germană pentru operatorii telecom în era 5G
Soluția germană pentru...

Grindeanu a afirmat ca, prin urmare, este necesar punerea accentului pe asigurarea confidentialitatii, integritatii, autenticitatii si disponibilitatii acestor date. "Consider ca eforturile noastre nu trebuie sa se opreasca doar la producerea de tehnologii si vinderea acestora catre institutiile statului, ci dimpotriva, trebuie sa vizeze colaborarea efectiva public-privat pentru a identifica nevoi si a dezvolta solutii care sa combata riscurile si amenintarile din domeniul securitatii cibernetice pe toate cele trei paliere: vulnerabilitatea tehnologiilor, factorul uman si procedurile. La fel de importanta este cresterea nivelului de constientizarea a acestora in randul utilizatorilor, cat si a necesitatii de a asigura protectia propriilor sisteme informatice", a spus Sorin Grindeanu.

Citeste si:
WhatsApp introduce trei funcţii noi în chat. Care sunt acestea
WhatsApp introduce trei...

Ministrul a mai precizat in cea de a treia zi a Summit-ului se va lansa Centrulde Inovare in Securitate Cibernetica, iar reuniunea se va incheia cu o declaratie comuna privind cooperarea in domeniul securitatii cibernetice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.