Social 9 Mai 2015 12:46
Filtrele platformei online Facebook influenteaza tipul de continut politic afisat userilor in mai mica masura decat o fac utilizatorii insisi, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii retelei de socializare.

Studiul realizat de cercetatori ai Facebook a investigat posibilitatea ca filtrele "fluxului de stiri" (news feed) al site-ului sa excluda de la afisare continuturi cu care utilizatorii nu sunt de acord din punct de vedere politic.

Cercetarea a descoperit ca algoritmii Facebook filtreaza unele subiecte provocatoare, dar acest lucru are un efect mai mic decat propria decizie a utilizatorului de a da sau nu da click pe un link. Cel mai mare impact in ceea ce priveste filtrarea ideologica a continutului afisat fiecarui utilizator in parte il are lista de prieteni a fiecaruia.

Unii experti au catalogat studiul ca binevenit si necesar, dar au cerut, de asemenea, o analiza mai larga a subiectului. Studiul a fost publicat in revista Science si a fost motivat de ideea aparuta frecvent in dezbateri referitoare la faptul ca accesul la informatii prin intermediul retelelor sociale ii poate izola pe utilizatori de accesul la diversitatea de opinii. Criticii au argumentat ca acest efect, mai ales daca este exacerbat de "algoritmii sociali" care selecteaza continutul ce este servit utilizatorilor, are efecte negative asupra democratiei si dezbaterii publice.

"Oamenii apeleaza din ce in ce mai mult la retelele de socializare online pentru a avea acces la stiri si informatii", a declarat Solomon Messing, coautor al studiului si cercetator la Facebook. "Am vrut sa evaluam masura in care oamenii distribuie continut informativ divers din punct de vedere ideologic si gradul de «intalnire» si citire a acestui continut pe retelele sociale", a spus Messing.

Cercetatorul si colegii sai au studiat 10,1 milioane de utilizatori ai Facebook din Statele Unite ale Americii, selectati dintre utilizatorii adulti ai platformei care isi declara afilierea politica pe profilul public, descriindu-se "conservatori" (republicani, n.r.) sau "liberali" (democrati, n.r.), de exemplu. Cercetatorii au gasit 226.000 de articole informative si stiri care au fost distribuite fiecare de mai mult de 20 dintre acesti utilizatori si au acordat fiecarui articol un scor de "aliniere" politica pe baza ideologiei asumate de userii care au distribuit continutul.

Citeste si:
Schimbare importantă în aplicația WhatsApp. Ce funcție nouă se va...
Schimbare importantă în...

Apoi, cercetatorii au evaluat cat de mult continut din sfera ideologica opusa celei la care a aderat un utilizator ii este servit acestuia prin intermediul retelei de socializare.

In cazul utilizatorilor care accesau postari in mod aleatoriu direct din Facebook (nu din fluxul de stiri oferit), studiul a aratat ca 40-45% din ceea ce acestia vedeau se incadra in aceasta categorie, a continutului referitor la ideologia politica opusa. Desigur, acesta nu este modul in care functioneaza fluxul de stiri al Facebook, pentru ca utilizatorii vad in news feed doar ceea ce distribuie prietenii lor, explica BBC.

Plecand de la continutul publicat de prietenii fiecarui utilizator, participantii la studiu ar fi putut avea acces la doar 29,5% din continuturile ideologice diferite din punct de vedere politic.

Diferenta este una masiva, provocata in mare parte de tendinta oamenilor de a se imprieteni si pe Facebook cu persoane asemanatoare lor. Studiul a aratat ca, in medie, circa 80% dintre prietenii unui utilizator, daca declara o preferinta de ordin politic, au vederi similare cu acel user. Dupa ce utilizatorul isi alege prietenii, Facebook "rafineaza" continutul afisat in fluxul de stiri folosind algoritmii sai complicati, controversati si confidentiali. Potrivit cercetarii, acest proces a dus la inca o scadere a procentului de continut ideologic diferit afisat, dar doar pana la 28,9%.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, în culmea disperării! Rudele vedetei se află în...
Cristina Șișcanu, în culmea...

Mai mult, chiar si in ceea ce priveste continutul oferit de fluxul de stiri al Facebook, link-urile catre articole cu idei diferite din punct de vedere politic au fost accesate de mai putine ori: doar 24,9% dintre materialele accesate erau diferite din punct de vedere ideologic de preferintele politice ale utilizatorilor. Aceste procente variaza in randul utilizatorilor Facebook autodeclarati "conservatori" si "liberali", dar ideea sustinuta de cercetatorii Facebook este clara, potrivit BBC. "Daca se iau in considerare valorile medii in cazul liberalilor si conservatorilor, se poate vedea foarte usor ca selectarea pe care o face fiecare user conteaza mai mult decat algoritmii fluxului de stiri al Facebook", a declarat Solomon Messing, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorul a fost de acord cu ideea ca lista de prieteni a fiecarui utilizator este foarte importanta din punct de vedere al continutului servit si ca, pe baza acestui studiu, accesarea stirilor prin intermediul acestui filtru, cel al prietenilor, elimina o mare parte din continutul apartinand ideologiei opuse celei preferate, in raport cu continutul care este distribuit pe platforma de socializare.

Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

Cea mai importanta intrebare care nu are inca un raspuns este daca nu cumva aceasta situatie plaseaza utilizatorii intr-un spatiu in care sunt bombardati cu continut similar din punct de vedere ideologic, fara diversitate, comparativ cu accesarea stirilor direct de la institutii media consacrate sau din alte surse pe care utilizatorii le descopera singuri.

Intr-un comentariu publicat tot in revista Science, profesorul David Lazer, de la Northeastern University din Boston, a spus ca aceasta este o comparatie ciudata: "Nu se poate stabili definitiv daca Facebook incurajeaza sau impiedica dezbaterea politica intre grupurile cu vederi diferite, comparativ cu societatea de dinainte de Facebook, pentru ca nu avem aceeasi cantitate sau calitate a informatiei din perioada de dinainte de Facebook".

Profesorul Mason Porter, cercetator la Universitatea Oxford din Marea Britanie, considera ca subiectul este unul care merita o cercetare mai aprofundata.

Citeste si:
Unele funcții de pe Facebook, Instagram și WhatsApp, disponibile...
Unele funcții de pe Facebook,...

"Este un subiect pe care este foarte important sa il intelegem", a declarat Porter pentru BBC, profesorul fiind de parere ca pasul urmator ar fi cel de comparare a datelor cu ceea ce se intampla in alte medii online.

"Cat din ceea ce am aflat se confirma si in cazul altor retele de socializare? Principalul lucru legat de astfel de studii este ca vrei sa le repeti in moduri diferite. Cred ca va duce la efectuarea de si mai multe studii noi, lucru care este una dintre cele mai bune consecinte ale unei cercetari", a declarat Mason Porter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.