Procurorii DNA Ploiesti au prelungit, vineri, cu 60 de zile, masura controlului judiciar in cazul deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat in dosarul in care este urmarit penal cumnatul premierului Iulian Hertanu, acuzat de fraudarea unor fonduri europene.

Vlad Cosma s-a pezentat la DNA Ploiesti vineri dimineata, iar dupa aproximativ 20 de minute a parasit sediul DNA fara a face vreo declaratie presei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De altfel. parlamentarul social-democrat care este trimis in judecata intr-un alt dosar in care procurorii DNA il acuza de trafic de influenta nu a dat niciodata declaratii cu privire la anchetele penale care il vizeaza.

La ora transmiterii acestei stiri, la sediul DNA Ploiesti a ajuns si tatal lui Vlad Cosma, Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta.

Mircea Cosma, care in perioada controlului judiciar are interdictia de a exercita functia de presedinte al CJ Prahova, a intrat in sediul DNA Ploiesti fara a face declaratii. Tot vineri, la sediul DNA Ploiesti s-a aflat si deputatul Sebastian Ghita, si in cazul acestuia procurorii anticoruptie luand decizia prelungirii cu 60 de zile a masurii controlului judiciar.

In 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group.

In acelasi dosar, au fost fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Citeste si:
Inalta Curte: dosarul lui Mircea si Vlad Cosma va fi judecat de la...
Inalta Curte: dosarul lui...

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre «partenerii» la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.