Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, la Poligonul Smardan din judetul Galati, ca, in cursul acestui an, pe flancul estic al NATO si al Uniunii Europene se vor afla permanent militari, prin rotatie.

Ministrul Mircea Dusa a afirmat, intrebat fiind daca pe viitor vor fi concentrati si alti militari straini in Romania, ca pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO si al UE aprobat la summitul din Tara Galilor vor fi militari permanent pe acest flanc, prin rotatie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Si in cursul acestui an, pe baza planului de reasigurare a flancului estic al NATO si al Uniunii Europene, aprobat la summitul din Tara Galilor, vom avea militari permanent, prin rotatie, pe flancul estic al NATO si al UE. Si in momentul de fata se afla un distrugator al SUA la Constanta, avem 11 avioane A-10 la Campia Turzii care se pregatesc in comun cu pilotii nostri de la Campia Turzii si maine (joi - n.r.) vom avea o prezentare a acestui exercitiu. Urmeaza sa vina si portughezii cu avioane F16, o sa mai vina si partenerii nostri din SUA cu avioane F15, vor fi multe exercitii de pregatiri. Asa dupa cum stiti, in permanenta un vas al NATO sau al unui stat al UE a fost in aceasta perioada prezent in Marea Neagra si in Portul Constanta si se organizeaza exercitii de pregatire in comun. Am avut acel exercitiu mare, realizat de una dintre cele patru grupari de forta navala ale NATO. Vor fi si alte exercitii", a spus Mircea Dusa.

Ministrul a facut aceste declaratii in contextul in care, joi, in Poligonul Smardan din judetul Galati si la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta incepe un amplu exercitiu militar, "Wind Spring 15", la care participa 2.200 de militari din SUA, Marea Britanie, Republica Moldova si Romania.

Dusa a spus ca este important sa participe trupe din Republica Moldova la acest exercitiu, intrucat aceasta tara face parte dintre partenerii NATO.

"Dupa cum stiti, Republica Moldova, ca si Georgia, ca si alte state, sunt parteneri NATO, participa la exercitii de pregatire cu statele NATO si unele dintre ele participa si la misiuni internationale in teatrele de operatii. De exemplu, Georgia este prezenta cu un efectiv destul de mare in teatrul de operatii din Afganistan si in alte teatre de operatii", a afirmat el.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Intrebat daca exercitiul este legat de conflictul din Ucraina, ministrul a spus ca "este legat de pregatirea si instruirea militarilor".

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si seful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciuca, au participat, miercuri, la Poligonul Smardan din judetul Galati, la evaluarea exercitiului de alertare desfasurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica" din Buzau si al structurilor subordonate din garnizoanele Focsani, Galati si Braila.

Potrivit unui comunicat de presa al MApN, exercitiul multinational "Wind Spring 15" se va desfasura in perioada 16-30 aprilie, in poligonul Smardan, din judetul Galati, si la Centrul Administrativ Aerian Mihail Kogalniceanu (CAAMK), din judetul Constanta, cu scopul antrenarii in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO si partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

La acest exercitiu participa peste 2.200 de militari cu armament si tehnica de lupta, din armatele Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii, care vor desfasura activitati de planificare operationala, trageri de lupta si vor rezolva situatii tactice complexe.

"Wind Spring 15" face parte din seria activitatilor de instruire in comun, care se desfasoara atat in tara, cat si in afara teritoriului national, in cadrul Operatiei "Atlantic Resolve", pentru aplicarea masurilor de reasigurare adoptate in cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind mentinerea stabilitatii si securitatii regionale, in actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.