Social 7 Aprilie 2015 15:29
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a intrunit, anul trecut, in 61 de sedinte publice, in care a aplicat pentru incalcarea legislatiei audiovizualului 69 de amenzi, in cuantum de 1.836.000 de lei.

CNA a adoptat, in sedinta de marti, raportul de activitate al Consiliului pe anul 2014. Raportul a fost adoptat cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului prezenti la sedinta de marti: Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea. La sedinta de marti nu participa presedintele CNA, Laura Georgescu, si doi membri ai Consiliului, Lorand Turos si Gabriel Tufeanu, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Legii audiovizualului, raportul anual de activitate al CNA trebuie depus la comisiile de specialitate ale Parlamentului pana pe 15 aprilie. Acesta a fost realizat pe baza rapoartelor sefilor structurilor de specialitate din CNA, potrivit precizarilor facute in sedinta de marti de Mihaela Tica, sefa Biroului Comunicare si Relatii cu Publicul din Consiliu.

Astfel, in anul 2014, Consiliul s-a intrunit in 61 de sedinte publice, a acordat 21 de licente audiovizuale, a prelungit 219 licente audiovizuale si a acordat 158 de avize de retransmisie. Consiliul a emis, de asemenea, trei decizii privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniilor electorale. Totodata, CNA a elaborat rapoarte cu privire la implementarea in domeniul audiovizual a unor acte normative internationale ratificate de Romania.

"Directia de monitorizare s-a ocupat sistematic sau prin sondaj de monitorizarea emisiunilor, ca urmare a reclamatiilor si autosesizarilor pentru 62 de posturi centrale de televiziune si 19 posturi centrale de radio, fiind intocmite sute de rapoarte de monitorizare pentru posturile centrale, respectiv locale. La posturile locale, monitorizarea a fost facuta de catre Serviciul Inspectie din cadrul CNA", a spus Mihaela Tica.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Potrivit acesteia, in 2014, CNA a formulat raspuns pentru 2.200 de petitii trimise in scris, iar aproape jumatate dintre acestea s-au referit la posturile centrale de radio si de televiziune.

De asemenea, serviciul de specialitate al CNA a efectuat aproape 1.500 de inspectii si verificari la statiile de radio din teritoriu.

In plus, CNA are un serviciu de Tel Verde, la care s-au inregistrat 1.209 apeluri telefonice, in special comentarii ale cetatenilor legate de audiovizual.

In urma analizelor in sedinte publice, CNA a decis sa aplice 160 de sanctiuni, dintre care 81 de somatii publice, 69 de amenzi, in cuantum de 1.836.000 de lei, noua decizii privind acordarea dreptului la replica si o decizie privind rectificarea unor informatii eronate. Banii proveniti din amenzile aplicate de CNA merg la bugetul de stat.

Totodata, in calitate de membru al Forumului de reglementare central european, CNA a organizat, in perioada 4 - 5 septembrie 2014, la Bucuresti, cea de-a sasea reuniune a forumului.

Citeste si:
CNA a prelungit pentru nouă ani licenţa audiovizuală a postului...
CNA a prelungit pentru nouă...

De asemenea, CNA a participat, anul trecut, la nivel international, la reuniunile platformei europene a autoritatilor de reglementare EPRA si la reuniunile comitetului de contact pentru Directiva serviciilor media audiovizuale.

In plus, in 2014, Consiliul a incheiat parteneriate cu mai multe institutii, precum Centrul National al Cinematografiei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Totodata, potrivit Mihaelei Tica, pentru prima data intr-un raport de activitate al CNA a fost introdusa o rubrica noua, pe baza unui studiu legat de activitatea Consiliului reflectata in presa. "Pot sa spun ca este o institutie foarte mediatizata. In 2014 au fost 2.200 de articole, dar, din pacate, imaginea in presa a CNA este profund negativa. Pe parcursul anului 2014 au fost numai cinci stiri pozitive (...) Calculul acesta este facut pe baza datelor statistice pe care le are departamentul nostru, respectiv au fost monitorizate publicatiile conform SATI si trafic.ro. Exista o metodologie de calcul care a fost introdusa pentru prima data", a mai spus aceasta.

Citeste si:
Raport Comisia Europeană: Ipoteză despre numărul real al deceselor...
Raport Comisia Europeană:...

Membrii CNA prezenti la sedinta de marti au avut mai multe obiectii legate de raportul de activitate al Consiliului pe anul 2014. Astfel, cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenti la sedinta de marti, a fost adoptata o fisa de observatii si completari la acest raport de activitate, care va fi, de asemenea, transmisa Parlamentului.

De exemplu, Monica Gubernat a facut referire la faptul ca membrii CNA au aprobat doar o parte dintre parteneriatele incheiate anul trecut de Consiliu cu alte institutii.

Referindu-se la "procentul foarte mare de stiri negative in presa" dedicate CNA, Radu Herjeu a sustinut ca, la nivel de comunicare publica, Consiliul "sta extraordinar de prost". Herjeu a spus ca va propune o strategie in acest sens, in care mesajele CNA sa nu mai fie "niste comunicate seci pe site". "Cred ca CNA trebuie sa aiba o strategie de comunicare, pentru ca lumea habar n-are ce facem noi aici", a spus Herjeu.

Citeste si:
Primăria Capitalei va contracta un împrumut de 135 de milioane de lei
Primăria Capitalei va...

Valentin Jucan a spus ca a observat ca in raportul de activitate al CNA pe anul trecut nu exista informatii despre procesele pierdute de Consiliu, pentru care exista hotarari definitive si irevocabile, nici despre litigiile cu angajatii si despre activitatea comisiei de disciplina. "Nu se spune nimic nici despre raportul Curtii de Conturi", a mai spus Jucan.

De asemenea, mai multi membri ai CNA, intre care Valentin Jucan, Radu Calin Cristea si Dorina Rusu, au spus ca raportul de activitate al CNA pe 2014 nu vorbeste despre blocajul institutional de anul trecut din Consiliu.

In acest sens, Radu Calin Cristea a spus ca a compus un text despre blocajul institutional, care va fi atasat raportului de activitate al CNA pe anul trecut. "Mediatizarea negativa este cea mai puternica din istoria CNA", a spus Cristea, precizand ca presedintele CNA, Laura Georgescu, a fost cauza pentru aceasta mediatizare negativa. El a facut referire la o serie de inregistrari care au aparut in vara anului trecut si in care Laura Georgescu ar fi folosit un limbaj injurios.

In plus, Cristea a spus ca o alta cauza a compromiterii CNA a fost anuntul facut, anul trecut, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) privind inceperea urmaririi penale fata de presedintele Consiliului, Laura Georgescu, si fata de un fost membru al CNA, Narcisa Iorga.

Pe de alta parte, Dorina Rusu, care anul trecut nu a fost membru al CNA, a spus ca raportul de activitate al Consiliului pe 2014 nu face referire la blocajul in care s-a aflat CNA.

"Mi se pare ca raportul reflecta activitatea pe care institutia a avut-o in ciuda problemelor pe care le-a avut, in ciuda blocajului (...) Institutia a functionat in ciuda acestor probleme. Ca imagine pe care as fi avut-o din afara institutiei, as fi crezut ca CNA nu a facut nimic (...) Tot ce am citit a fost doar despre scandaluri, despre certuri intre membri, despre inregistrari (...) cred ca asta stie majoritatea populatiei (...), doar despre scandaluri si despre lipsa de activitate in campania electorala pentru prezidentiale (...) Cred ca este important ca observatiile privind aceste probleme sa fie cuprinse in raport, pentru ca altfel nu s-ar reflecta imaginea reala a CNA in anul care a trecut", a mai spus Rusu.

Membrul CNA Florin Gabrea si-a pus problema cine va semna pe raportul de activitate al Consiliului pe anul trecut. Gabrea a spus ca Parlamentul cunoaste toate aceste observatii privind activitatea CNA "ca pe un cal breaz". Totodata, el a amintit ca si pana la aparitia inregistrarilor cu Laura Georgescu CNA "era destul de contestat" si despre institutie "se spunea ca nu-si face treaba".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.