Social 30 Martie 2015 11:28
Persoane cu afectiuni psihice pot avea reactii imprevizibile in anumite situatii, chiar daca anterior au parut perfect normale, iar cand se produce un eveniment dramatic, se vorbeste de antecedentele "faptuitorului" si se pune intrebarea "cine se face vinovat", spune medicul psihiatru Rodica Nastase

Medicul primar psihiatru Rodica Nastase, sef de clinica la Spitalul "Alexandru Obregia" din Capitala, cercetator in domeniu, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, ca psihiatria este specialitatea medicala considerata un adevarat nisip miscator, iar pacientul cu afectiuni din aceasta sfera trebuie supravegheat si monitorizat continuu, pentru ca el poate parea celor din jur "perfect normal", dar peste o ora, o zi, o saptamana, o luna, un an, ar putea avea manifestari cu efecte dramatice, cum a fost cazul copilotului avionului Germanwings prabusit marti in Alpii francezi.

Medicul Rodica Nastase a spus ca abia dupa producerea unui eveniment dramatic se vorbeste despre antecedente psihiatrice ale "faptuitorului" si automat apare intrebarea "cine se face vinovat", daca medicii ar fi putut preveni, daca familia a observat anumite comportamente.

"Ce vina au medicii care l-au tratat pe barbatul care si-a ucis copiii sau sotia, ori pentru barbatul care a doborat un avion cu pasageri? Putini sunt cei care accepta ca medicii curanti ai respectivilor faptuitori au explicat pacientilor la externarea din spital ca tratamentul trebuie continuat sub supravegherea si monitorizarea unui specialist din ambulatoriu si ca, dupa intreruperea tratamentului dupa luni sau ani, pacientul trebuie vizitat de psihiatri, pentru ca recaderile pot surveni oricand, in functie de o multitudine de factori, sociali, economici, politici sau genetici. Nu pot fi invinuiti nici cei din familie sau comunitate ca nu recunosc semnele clinice ale unei recaderi, ca in cazul prietenei copilotului de la Germanwings. Ei nu au pregatirea profesionala pentru acest lucru si de obicei se retrag din relatia respectiva. Dar cei care au in familie astfel de cazuri, trebuie sa stie sa observe rapid orice schimbare de comportament", a adaugat medicul psihiatru.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Rodica Nastase a precizat ca orice depresie, chiar usoara sau medie, aparuta intr-un anumit context, se poate agrava la un moment dat, la unele persoane cu tulburari psihice poate aparea ideea ca vine sfarsitul lumii si crede ca isi "apara" familia ucigand-o.

"De exemplu, un episod paranoid poate evolua spre psihoza paranoida in functie de o multime de factori. Orice depresie, chiar usoara sau medie, aparuta intr-un context inteligibil, cum ar fi ca a murit cineva, chiar si animalul de companie, sau ca a ajuns somer, se poate agrava, acutiza la un moment dat. La absolut oricine poate aparea ideea de culpabilizare, iar pacientii sa nu gaseasca alta iesire decat suicidul, sau poate aparea ideea de prejudiciu de tip catastrofic, ca vine sfarsitul lumii, la care pacientul prefera sa-si apere familia ucigand-o"
, a mai spus Rodica Nastase.

Citeste si:
Ioana Dichiseanu și Mircea Badea, reacții neașteptate după ce Delia...
Ioana Dichiseanu și Mircea...

Medicul a adaugat ca, in cazul unor pacienti cu afectiuni psihice, poate aparea si impulsul de a ucide, dand ca exemplu cazul unui barbat care si-a omorat sotia in baie, pentru ca "o considera agent KGB" si a unui pacient care si-a casapit vecinul pentru ca el credea ca "il iradiaza prin calorifer".

"Bolnavii nu spun la internare toate antecedentele, intentionat sau din nestiinta, dar de regula sunt situatii multiple de tumori celebrale incipiente sau sindroame psihopatologice care nu pot fi diagnosticate etiologic, fara investigatii complete. Tot aici, ca exemplu dementele, pot aparea raptusuri de heteroagresivitate sau de homicid, adica pacientului ii vine sa omoare pe cineva. Am primit un caz de la Institutul de Medicina Legala, al unui barbat care si-a ucis sotia in baie pentru ca o considera agent KGB sau alt pacient cronic care si-a casapit vecinul, considerand ca acesta il iradiaza prin calorifer. Aceste stari sunt mai frecvente la toxicomani, dar apar si in cazul altor tulburari psihice"
, a adaugat Rodica Nastase.

Citeste si:
Tragedie în nordul Capitalei. Un bărbat s-a aruncat în gol de la...
Tragedie în nordul Capitalei....

Seful de clinica de la Spitalul "Alexandru Obregia" sustine ca in cazul pacientilor cu afectiuni psihice sunt necesare, cu atat mai mult, monitorizarea si supravegherea continua, ceea ce in actualul sistem nu poate fi realizat, din cauza finantarii scazute a serviciilor ambulatorii, dar si a lipsei educatiei sanitare in domeniul psihiatriei, care ar trebui si ea finantata de la buget.

"Nu vreau sa spun ca toti romanii trebuie sa fie psihiatri si nici nu cred ca este corect ca oricine sa se pronunte asupra unor cazuri care apar la televiziune. Este necesar ca oamenii sa stie sa observe aceste manifestari si sa anunte specialistii", a spus Rodica Nastase, precizand ca oamenii trebuie sa stie sa se apere si, totodata, sa apere persoanele cu afectiuni psihice de ele insele.

Medicul a aratat ca, in primul rand, ar fi necesar ca durata medie de spitalizare finantata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa nu fie de 14 zile, ci mult mai mare.

Citeste si:
Psihiatru, despre Bogdan Drăghici: ”Un lup în blană de oaie”
Psihiatru, despre Bogdan...

"Astfel, pacientul ar beneficia de tratament strict supravegheat, macar o luna de zile. In acest interval, pacientul ar avea timp mai mult sa invete ce este necesar, de ce este necesar tratamentul de intretinere si la ce riscuri se expune pe el si pe ceilalti daca il intrerupe. Ei ar putea invata mai temeinic de ce este necesar sa-si implementeze un anumit stil de viata, fara nopti pierdute, fara alcool, fara droguri", a adaugat Rodica Nastase.

In al doilea rand, nu ar trebui sa existe diagnostice excluse de la gratuitati, pentru ca orice boala psihiatrica, oricat de minora ar parea la debut, poate evolua imprevizibil spre agravare. Rodica Nastase a precizat ca, tot la acest punct, trebuie subliniate cazurile fara asigurare medicala, din ce in ce mai multe, care nu-si pot permite continuarea tratamentului.

In al treilea rand, exista o problema in faptul ca, in prezent, nimeni nu are obligatia de a monitoriza pacientii externati din spital, de a urmari daca au si iau medicamentele, daca au conditii normale de viata acasa, a mai spus Rodica Nastase, precizand ca sistemul de monitorizare ambulatoriu este zero.

"Toate cabinetele medicale de psihiatrie ambulatorii care au contract cu CNAS sunt privatizate. Este cea mai mare greseala a sistemului ca au fost desfiintate policlinicile de stat. S-ar fi degrevat spitalele si in teritoriu puteau fi acoperite nevoile bolnavilor. In plus, absolventii cu specialitatea luata ar avea un loc de munca si nu ar pleca. In toate cazurile medii sau grave, pacientul se adreseaza spitalelor de stat. Spitalul «Alexandru Obreja» din Capitala are conditii medicale la cele mai inalte standarde, in schimb finantarea este insuficienta, ar trebui finantate de rutina toate investigatiile de biochimie, cum ar fi, de exemplu, depistarea hapatitei C, B, HIV, computer tomograf celebral, acestea sa fie analizele uzuale"
, a adaugat medicul.

Rodica Nastase a mai spus ca un al patrulea punct ar fi acela ca serviciile medicale sunt diferentiate in functie de spital, iar la Spitalul "Alexandru Obregia" ajung toate cazurile, de aceea costurile sunt mai mari.

"Majoritatea pacientilor au comorbiditati somatice pentru care necesita costuri in plus. De exemplu, un tratament anticoagulant sau antidiabetic nu poate fi intrerupt si trebuie administrat prin farmacia spitalului de psihiatrie, pentru ca pacientul este internat aici, dar acest spital nu poate da retete. Din acest motiv, managementul spitalului a constituit o comisie a medicamentului, inca de acum patru ani, care avizeaza aceste tipuri de medicamente bolnavilor internati, incercand cu greu sa se incadreze in bugetul alocal. In concluzie, spitalele monospecialitate ar trebui sa aiba contracte personalizate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa se tina cont de nivelul de clasificare si unicitatea serviciilor in bugetul alocat. Ministerul Sanatatii si comisiile de specialitate ar trebui sa colaboreze in vederea implementarii unui sistem de monitorizare si abordare a pacientului psihic si sa asume responsabilitatea in cazul unei asigurari de malpraxis. CNAS ar trebui sa bugeteze cazul rezolvat in functie de obligativitatea de a fi efectuat, un nivel obligatoriu de investigatii pentru hepatite B si C, HIV si computer tomograf cerebral", a mai spus medicul.

Copilotul Andreas Lubitz, in varsta de 27 de ani, este suspectat ca a provocat intentionat prabusirea avionului Germanwings, marti, intr-o regiune muntoasa din sudul Frantei. Procurorul din Marsilia a declarat ca Lubitz a refuzat sa-i dechida usa pilotului si a actionat butonul de coborare a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intentie de a distruge acest avion.

Potrivit cotidianului german Welt am Sonntag, anchetatorii au descoperit la domiciliul lui Lubitz "numeroase medicamente" pentru tratarea "bolilor psihice". Tanarul, care suferea de o "depresie grava", ar fi fost la "mai multi neurologi si psihiatri".

Publicatia germana Bild am Sonntag a relatata ca anchetatorii au gasit dovezi ca Andreas Lubitz se temea ca isi va pierde vederea din cauza unei aparente dezlipiri de retina. Totusi, nu este clar daca aceasta problema avea o cauza organica sau psihosomatica, devreme ce exista probleme fizice provocate sau agravate de factorii posihologici precum stresul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.