Social 27 Martie 2015 14:58
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, si-a dat demisia din aceasta functie, el motivand ca a luat decizia ca urmare a sentintei de joi a Judecatoriei Iasi, care l-a condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.

Vasile Astarastoae a spus, in cadrul unei sedinte desfasurate la Bucuresti, ca a luat decizia de a demisiona din functia de presedinte al Colegiului Medicilor, in urma hotararii Judecatoriei Iasi, care l-a condamnat pentru conflict de interese..

"Mi se pare un gest de onoare pe care l-a facut in momentul acesta si ne-a spus in aceasta dimineata (n.r. - vineri dimineata). Este pur si simplu un gest de onoare. Urmeaza sa avem o sedinta pe 17 aprilie, cand vom vota, secret, conform legii, un nou presedinte", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, dr. Constantin Carstea, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

Joi, Vasile Astarastoae, trimis in judecata in aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat de Judecatoria Iasi la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind insa definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile.

Potrivit minutei de sedinta, Vasile Astarastoae a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare, pentru conflict de interese, magistratii suspendand insa conditionat executarea pedepsei pe durata unui termen de incercare de trei ani si sase luni.

Procurorii precizeaza, in rechizitoriu, ca Astarastoae s-ar fi angajat pe sine insusi in proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale" castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era, la vremea respectiva, prof.dr. Vasile Astarastoae.

"In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si la cea a angajatului", declara, la vremea respectiva, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Anchetatorii sustin ca pe toata durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestari servicii incheiat de prof.dr. Vasile Astarastoae, in calitate de director IML si persoana fizica, pentru suma de 180 de lei pe ora, 20 de ore pe saptamana. In rechizitoriu este precizata si existenta unui contract individual de munca in care, avand functia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrala a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot in rechizitoriu se preciza ca rectorul UMF a fost audiat de catre procurorii ieseni, acesta explicand ca IML era ordonator secundar de credite atunci cand au fost incheiate cele doua contracte. El a mai sustinut in fata procurorilor ca functiile i-au fost propuse de Consiliul de Administratie al IML. Procurorii au precizat insa ca la nivelul institutiei nu exista decat un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizionala.

Citeste si:
Medicul Vasile Astărăstoae nu se vaccinează: „Există niște semne de...
Medicul Vasile Astărăstoae nu...

In acelasi rechizitoriu se mai arata ca rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese in patru contracte in cadrul unor proiecte organizate de catre UMF Iasi, insa in cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de catre directorul administrativ Daniela Drugus, astfel ca s-a dispus clasarea acestor fapte.

In februarie 2015, Astarastoae a anuntat ca demisioneaza din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Astarastoae a spus ca nu si-a depus demisia anul trecut pentru ca oricum in acest an erau alegeri la UMF Iasi si ca urma sa fie ales un nou rector. Interimatul la conducerea UMF Iasi va fi asigurat de Dragos Pieptu, unul dintre prorectorii institutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.