Medicul și profesorul universitar Vasile Astărăstoae a anunțat că nu se va vaccina. El susține că așteaptă vaccinul companiilor care nu se grăbesc în studiile pe care le fac.

„Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și să fie cu consimțământ și informat, nu obligatoriu. Când consimțământul acesta nu este chiar informat este cu totul altceva. De fapt consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu de respect de autonomie.

Eu aștept dacă va fi nevoie când mă vaccinez acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent mă gândesc să mă vaccinez.

Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs.

Am îndoieli că 10 milioane de oameni vor fi vaccinați în România. Este foarte greu. Cu personalul medical a fost simplu, că erau în spital, dar de exemplu la țară cum o să fie? Cu medicul de familie? E o activitate greu de stăpânit...

Deocamdată toate studiile arată că imunitatea este de cam de 6 luni de zile. Până când durează vaccinarea unii își pierd imunitatea și se pot infecta din nou”, a explicat profesorul universitar Vasile Astărăstoae, într-un interviu luat de Marius Tucă, la Marius Tucă Show, la Aleph News.

Medicul a vorbit și despre campania de vaccinare și temele predilecte din societate.

„Am observat o chestiune foarte gravă, ca și cum cei care nu se vaccinează comit o infrațiune. Hai să privim lucrurile foarte clar. În momentul de față noi inclusiv cu vaccinurile există niște semne de întrebare. În noiembrue erau 34 de vaccinuri la care se lucrau (...). Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Trebuie să pui acastă întrebare. Lumea trebuie să știe. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la FDA și EMA în faza trei. Adică persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc. și binînțeles efectele secundare pe termen mediu. Unele persoane sunt reticiente, prudente. Dacă nu se vaccinează nu înseamnă că sunt infractori sau înapoiați. Așa cum unora le este frică de covid, alții au reticiențe cu privire la vaccinare. Nu trebuie să fie trecuți la categoria anti-vacciniștilor. Mai ales că legea nu obligă.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Am mai auzit una: noi ne vaccinăm ca să-i protejăm pe alții. Este o ipocrizie. Noi ne vaccinăm ca să ne protejăm pe noi. Până în momentul de față ceea ce a spus OMS și EMA și FDA: în continuare cei care s-au vaccinat pot să transmită virusul mai departe”, a spus medicul profesor Vasile Astărăstoae.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2021 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.