Social 19 Martie 2015 12:21
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a deputatului PNL Theodor Nicolescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Theodor Catalin Nicolescu, cu privire la savarsirea unei infractiuni de luare de mita si a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, arata joi DNA, intr-un comunicat de presa.

Procurorii DNA au dispus, miercuri, extinderea urmaririi penale fata de Nicolescu pentru infractiunea de luare de mita, pe langa cele trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, pentru care era deja urmarit penal.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost miercuri la Directia Nationala Anticoruptie, procurorii aducandu-i la cunostinta ca este urmarit penal si pentru luare de mita, intrucat, in perioada in care a fost vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a solutiona favorabil anumite dosare, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, scrie MEDIAFAX.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari.

Potrivit DNA, in 2007, Theodor Nicolescu, care atunci era vicepresedinte al ANRP si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la suta din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In schimbul banilor, Nicolescu a dat asigurari ca vor fi solutionate favorabil si cu celeritate dosarele de despagubire.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

"Ca urmare a solutionarii dosarului de despagubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafata de 20,5 ha, teren situat in Bucuresti, in zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Catalin a primit, in perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentand bani si contravaloarea actiunilor. Banii au fost remisi in general, in transe de pana la 250.000 de lei, in lei si euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, in baza unui contract de comision incheiat fictiv pentru a masca comisionul", au precizat procurorii DNA

Anchetatorii au aratat, in referatul cauzei, ca la data de 4 decembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nistor Neculai, "in dosarul inregistrat sub nr. 8745/CC/2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de 84.546.000 lei (1526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre doua persoane".

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

De asemenea, in 10 noiembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dorin Cornel Drula, in dosarul de despagubire inregistrat sub nr. 26600/CC/2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre o persoana.

In 2 septembrie 2008, membrii Comisiei au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Alexandru-Florin Hanu, in dosarul de despagubire nr. 13653/FFCC/2008, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat in comuna Dudesti - Cioplea, actualmente Sector 3 Bucuresti, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, "prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre trei persoane", au mai aratat procurorii.

Citeste si:
Theodor Nicolescu a demisionat din functia de deputat
Theodor Nicolescu a...

In dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, presedintele demisionar al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost arestat pentru 30 de zile, in urma unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

De asemenea, instanta a decis arestarea lui Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, fosti membri ai Comisiei ANRP, si a expertilor evaluatori Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu, acuzati de abuz in serviciu. In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin Cornel Drula, ICCJ a dispus ca acestia sa fie cercetati in arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa se judece tot la instanta suprema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.