Social 15 Martie 2015 10:49
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a primit "comisionul" in pungi de plastic, banii fiindu-i dati in transe cuprinse intre 400.000 si un milion de lei, suspecti din dosar afirmand ca au fost situatii in care s-au inalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

Informatiile apar in referatul cu propunere de arestare emise pe numele primarului din Slatina, Minel Prina, si al omului de afaceri Lucian Petrut Susala.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie arata, in documentul citat, ca Valcov a primit banii de la omul de afaceri care a obtinut contracte "cu dedicatie", in baza unor licitatii trucate, in sediul SC Tehnologica Radion. Beneficiarul final al acestor contracte era Compania de Apa Olt.

"La momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal", se arata in referatul cu propunere de arestare, potrivit MEDIAFAX.

Darius Valcov nu renunta la functie: Nu am DEMISIONAT!

Mai mult, procurorii au stabilit ca ministrul Finantelor se intalnea cu unii dintre suspectii din dosar in cimitir, pentru a purta discutii despre eventualele verificari ale oamenilor legii. Astfel, in 24 februarie, anchetatorii au interceptat urmatoarea discutie:

"Timofte Bogdan Petre: Si zice… Si zice ca ar fi zis Darius saptamana trecuta, cat am stat noi pe aici in Bucuresti, s-au dus, s-au intalnit in cimitir si au vorbit si...

Mocanu Marian Alexandru: Im?

Timofte Bogdan Petre: Si zice ca ar fi zis Darius: "Ba, daca se ajunge la nu stiu ce…", cu o lacrima asa in colt s-a intors si a zis a… "Eu mi le asum pe toate. Nu o sa va las pe niciunu’ asa."

…[…]…

Timofte Bogdan Petre: Decat atata i-am spus aseara cand m-am despartit de el si o sa-i mai spun inca o data si daca ma cheama sa vorbesc cu DARIUS: "Fratilor, ganditi-va bine, nu sunt numai eu, Bogdan Timofte, in chestia asta, pulifriciu’. Suntem toti. O luam toti. Da? Nu uitati ca am doi copii." Manca-v-as [cuvant obscen] voastra asa v-o mananc. Stii cum e vorba aia: "Fiecare isi pazeste pielea!" La o adica, cand vezi ca toata lumea fuge in stanga, in dreapta. Se debaraseaza de tine ca de o masea stricata la o… la o chestie de asta".

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Potrivit referatului procurorilor, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Petrut-Lucian Susala, au fost distruse mai multe documente si hard disck-uri. In acest context, anchetatorii amintesc de "consultarea permanenta si influentarea" lui Darius Valcov, ministru al Finantelor, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala De Administrare Fiscala - Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Ministrul Darius Valcov a fost, vineri seara, audiat la DNA. Procurorii i-au adus la cunostinta faptul ca este suspect de trafic de influenta. La iesirea din sediul parchetului, Valcov a spus ca este nevinovat si a negat ca ar fi luat mita.

In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal si primarul din Slatina, Minel Prina, si Lucian Petrut Susala, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firma administrata de Primaria Slatina, ambii fiind prezentati sambata dupa-amiaza cu propunere de arestare. Prina este suspectat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, in timp ce Susala este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscalas si spalare de bani.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Anchetatorii au dispus cercetare sub control judiciar a lui Bogdan Petrica Timofte si a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectati de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit DNA, in 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe Darius Valcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judetul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Valcov ca, in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, pentru a castiga niste licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Citeste si:
Evită aceste bancomate când mergi în Bulgaria. Uite cât riști să...
Evită aceste bancomate când...

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt".

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt", arata procurorii.

Citeste si:
E scump și să mori în România. Un loc de veci se vinde și cu 6.000...
E scump și să mori în...

Conform sursei citate, cu ocazia derularii procedurilor de licitatie membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, in mod abuziv, o parte din conditiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finantelor.

In final, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.

"Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii"
, potrivit procurorilor anticoruptie.

Procurorii au ajuns la concluzia ca, incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov.

In acest context, Darius Valcov l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectiva era viceprimar al municipiului. Prina stia de intelegerea dintre cei doi si a hotarat, pentru a disimula provenienta ilegala a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in urma intelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finantelor a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ doua milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.
In cauza, DNA efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Darius Valcov este ministru al Finantelor Publice din decembrie 2014. El a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. In data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Valcov a fost reales in functia de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la suta. In decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD. Din august 2014 pana in decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finantelor Publice.

Ministrul PSD Darius Valcov declara in ultima declaratie de avere, actualizata la inceputul acestui an, un singur cont curent, deschis, in 2009, la BCR pe numele sotiei sale, Lavinia Sandru, in cuantum la zi de 180.000 lei, si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 lei. Bijuteriile si obiectele de arta au fost colectionate in intervalul 2002-2013.

Tot Lavinia Sandru, fost deputat si presedinte al PIN, in prezent realizatoare TV, este indicata in declaratia ministrului drept cea care detine actiuni, in calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, in valoare de 25.000 lei, si care a acordat un imprumut in nume personal acestei firme in suma de 90.000 lei. Pe numele sotiei sale figureaza si singura masina a familiei, un Jeep Wrangler fabricat in 2011 si cumparat anul trecut.

Darius Valcov semneaza ca nu are terenuri si case si ca a incasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestata ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni in care a ocupat acest post, din august anul trecut) si ministru al Finantelor (2.682 lei pentru cele cateva zile de la sfarsitul anului trecut lucrate din aceasta pozitie guvernamentala).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.